Кадр з Фільм "Веном 2" / фото Sony Pictures

Що подивитися на вихідних: довгоочікуваний "Веном 2" і фестиваль німецького кіно

08:29, 07.10.2021
13 хв.

Цього тижня, не чекаючи офіційної прем'єри в Україні, деякі кінотеатри запустять в обмежений прокат супергеройський екшн "Веном 2" з Томом Харді. Також на великих екранах покажуть комедію "Бурштинові копи" та документальний фільм "Май далеко – май добре" українського виробництва. Ну а кіногурманів протягом семи днів радуватиме фестиваль "Нове німецьке кіно". Онлайн, тим часом, стартують нові сезони відразу декількох популярних телесеріалів та ще трохи новинок. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 7 жовтня

Хоча офіційно датою прем'єри в Україні супергеройського фільму "Веном 2" / Venom: Let There Be Carnage (США, 2021) від Marvel значиться 14 жовтня, багато українських кінотеатрів пропонують в обмеженому прокаті подивитися другу частину пригод незвичайного тандему репортера Едді Брока і прибульця-симбіота Венома вже з 8 жовтня.

Цього разу режисером фільму виступив британський актор Енді Серкіс, для якого "Веном 2" став четвертою режисерською роботою. Як і в першій частині, головну роль у фільмі виконав Том Харді, також до своїх ролей повернулися Мішель Вільямс, Рід Скотт і Пеггі Лу. Серед новачків франшизи – Вуді Харрельсон, Наомі Харріс і Стівен Грем. Також в сцені після титрів на глядачів чекає пару сюрпризів.

Події фільму розгортаються через якийсь час після того, як наприкінці першого фільму Едді Брок і Веном врятували Землю від злісних симбіотів. Герої ніби як навіть знайшли спільну мову і домовилися, як уживатися в одному тілі. Колишня дівчина Едді Енн, тим часом, стала прокурором і готується вийти заміж за доктора Дена. Незабаром детектив Патрік Малліган зв'язується з Едді для створення репортажу про серійного вбивцю-психопата Клетуса Кессіді, який відмовляється розмовляти з усіма, крім Брока. Саме в тілі Кессіді влаштувався зловісний червоний симбіот Карнаж, який мріє знищити Венома.

У США та деяких інших країнах "Веном 2" вийшов ще тиждень тому, а тому вже є реакції глядачів і критиків на фільм. Якщо перші залишили змішані відгуки за підсумками перегляду фільму, то широкій аудиторії він сподобався. Так, на IMDb у фільму рейтинг 6,6 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 59% схвалення від критиків та 85% від глядачів, а на Metacritic – 47 з 100 балів від критиків і 6,3 з 10 від глядачів. При цьому "Веном 2" успішно стартував у прокаті, зібравши в перші вихідні показів 90 млн доларів і зробивши заявку на звання найкасовішого фільму 2021 року.

Тим часом 7 жовтня в Києві стартує 27-й щорічний фестиваль "Нове німецьке кіно", який триватиме до 13 жовтня. Також покази традиційно відбудуться в Маріуполі, Харкові, Дніпрі, Львові, Чернівцях та Одесі, але дати і місця проведення будуть оголошені пізніше. Всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами. У програму кіноогляду, який проводиться Goethe-Institut в Україні спільно з компанією "Артхаус Трафік", цього року увійшли сім фільмів. Серед них хіти Берлінале, Канн, а також стрічка, знята в копродукції з Україною.

Відкриє фестиваль камерна комедія "Поганий сусід" / Nebenan (Німеччина, 2021), яка є режисерським дебютом відомого німецького актора Даніеля Брюля ("Перший месник: Протистояння", "Безславні виродки", "Гуд бай, Ленін!"). Конкурсант Берлінале і хіт Одеського міжнародного кінофестивалю розповідає про несподівані перешкоди на шляху відомого актора до важливих кінопробів.

Ще один гучний фільм фестивалю – драма "Хід короля" / Schachnovelle (Німеччина, Австрія, 2021), що є екранізацією роману "Шахова новела" знаменитого австрійського письменника Стефана Цвейга. Події історичної драми режисера Філіпа Штельцля розгортаються в 1938 році в окупованій нацистами Австрії. Головний герой потрапляє під арешт і, ув'язнений в одиночній камері, вчиться грати в шахи – гру, яка стане його порятунком. Цього року стрічка була відзначена Баварською кінопремією за найкращу акторську гру (Олівер Мазуччі) і продакшн.

До слова, німецький актор Олівер Мазуччі стане чи не головною зіркою цьогорічного фестивалю "Нове німецьке кіно". Актор, до цього відомий головним чином за німецькими детективними телесеріалами і роботою в театрі, став відомий широкій публіці після виходу в 2015 році гучної сатиричної комедії "Він знову тут", де він зіграв Адольфа Гітлера, який раптово повернувся до життя в наші дні. З тих пір він знявся в двох найуспішніших німецьких серіалах для Netflix – "Темрява" і "Племена Європи", а також популярному німецькому шоу 4 Blocks. Крім того, Мазуччі зіграв одну з головних ролей в драмі "Робота без авторства", що була номована на "Оскар-2019" від Німеччини і увійшла в програму 25-го фестивалю "Нове німецьке кіно".

В рамках 27-го фестивалю "Нове німецьке кіно" українські глядачі зможуть насолодитися акторською грою Мазуччі, крім "Ходу короля", в біографічній драмі "Фассбіндер" / Enfant Terrible (Німеччина, 2020). Тут актор зіграє одну з ключових фігур німецького кінематографа – одного з лідерів "нового німецького кіно" 70-х років минулого століття Райнера Вернера Фассбіндера. У своїй стрічці Оскар Релер відтворив початок кар'єри Фассбіндера, якого ще довго після його короткого життя будуть називати геніальним режисером і неймовірним шибайголовою одночасно. Картина була відібрана в 2020 році в офіційну конкурсну програму Каннського кінофестивалю.

Події драми "Фабіан, або похід до собак" / Fabian oder Der Gang vor die Hunde (США, 2021) режисера Домініка Графа розгортаються в Берліні 1920-х. Екранізація роману "Фабіан: історія одного мораліста" німецького письменника Еріха Кестнера розповідає історію кохання рекламіста і актриси. Коли кар'єра дівчини починає розквітати, перспективи майбутнього хлопця слабшають. Стрічка – учасниця конкурсної програми Берлінале. Головні ролі у фільмі виконали зірки фільму "Робота без авторства" Том Шиллінг і Саскія Розендаль. До слова, Шиллінга український глядач міг вже неодноразово бачити і в інших фільмах, представлених в рамках "Тижнів німецького кіно" в різні роки – "Прості складнощі Ніко Фішера", "Смерть хіпі! Хай живуть панки!", "Комплекс Баадера-Майнхоф".

На глядачів також чекає стрічка "Суперник" / Rival (Німеччина, США, 2020) – робота Маркуса Ленца, створена в копродукції Німеччини та України. За сюжетом картини, дев'ятирічний Роман їде до своєї матері в Німеччину, де жінка нелегально працює і живе з 62-річним вдівцем. Хлопчик бореться за мамину увагу, але, коли вона захворіла, залишається один на один зі своїм "суперником". Фільм отримав Приз за кращу операторську роботу Міжнародного кінофестивалю "Лістапад" і спеціальний диплом журі Одеського міжнародного кінофестивалю.

Путівником по сучасному та історичному Берліну стане пригодницька комедія "Клео" / Cleo (Німеччина, 2019) Еріка Шмітта, учасниця конкурсної програми Берлінале. Головна героїня намагається розібратися з нещастями, які наздоганяють її близьких від самого її народження. З трьома кумедними компаньйонами дівчина відправляється на пошуки свого минулого німецькою столицею.

У програму фестивалю також увійшов фільм "Екоцид" / Ökozid (Німеччина, 2020) Андреса Файєля, який стосується злободенної екологічної проблеми. Це жартівлива антиутопія про швидке майбутнє, в якому предметом судового процесу стає кліматична криза. Політики і підприємці постають перед представниками південних країн в Міжнародному суді, який, правда, відбувається в Берліні – оскільки Гаага страждає від штормів.

Також цього тижня в широкий прокат виходить комедія "Бурштинові копальні" (Україна, 2021). У центрі сюжету фільму – столичний патрульний Максим, який з дитинства мріяв стежити за правопорядком. Він – найкращий коп свого відділення за багатьма показниками, але через проблеми з дисципліною регулярно потрапляє в незручні ситуації. Після чергового проступку, героя переводять з Києва в невелике селище на Житомирщині. Там столичний поліцейський зі своїм новим напарником Богданом та іншими колоритними колегами кидають виклик бурштиновій мафії. Не обійшлося і без любовної лінії.

Режисером картини виступила молодий український режисер Аліна Бухтіярова, яка до цього зняла мелодраматичний серіал "Після зими" і комедійний бойовик "Пограбування по-українськи" з Владом Ямою і Дашею Астаф'євою.

Головні ролі у фільмі виконали український комік і співзасновник студії "Мамахохотала" Євген Янович ("Інфоголік", "Віддана") і його колега по студії Олег Маслюк ("Інфоголік"). Також у фільмі знялася зірка серіалу "Папік" Дар'я Петрожицька і популярна реп-виконавиця Аліна Паш, для якої "Бурштинові копи" стали дебютом в кіно.

Не дивно, що і в саундтреку до фільму велика кількість пісень у виконанні Аліни Паш. Також під час фільму звучать пісні "Жадан і собаки", ХАС, Kalush, Фір, Yarmak і навіть Михайла Поплавського.

УНІАН вже подивився новинку і готовий поділитися свіжими враження. Наша редакція, звичайно, не є фанатом такого вельми специфічного жанру, як українська комедія, але в цілому, на загальному тлі, "Бурштинові копи" вийшли цілком непоганим фільмом. Так, місцями зйомка і гра акторів більше скидаються на рядовий телефільм на українському ТБ, та й жарти часом банальні, в дусі всіх цих комік-шоу, які показують на "малих" екранах. І теми села і поліцейських – вже давно не нові у вітчизняному комедійному кінематографі. Але, тим не менш, фільм виглядає цілком цілісним і навіть смішним, якщо не вдавати з себе великого кінокритика, а просто розслабитися і спробувати отримати задоволення. А, головне, фільм переглядається досить легко і пролітає на одному диханні. Загалом, якщо ви не надто упереджено ставитеся до української комедії, готові підтримати національного виробника і просто ненапряжно провести вечір у веселій компанії, то чому б і не дати "Бурштиновим копам" шанс?

Ще одна українська новинка в кінопрокаті з 7 жовтня – документка "Май далеко – май добре" (Україна, 2021), що розповідає історію молодого німця Мішеля Якобі, який 10 років тому проміняв перспективну кар'єру і сите життя в Німеччині на порятунок вимираючого виду водяних буйволах в глухому селі в Українських Карпатах. Однак в якийсь момент в його плани вклинилася любов.

Режисером картини стала дебютантка Анна Ярошевич, а зйомки тривали протягом п'яти років як в Україні, так і в Німеччині.

Крім того, цього тижня в український прокат вийдуть трилер "Незнайомець" / Dead in the Water (США, 2021) і комедія "Все про секс" / All About Sex (США, 2020). Також кіноманів порадують ретроспективні покази детективного трилера Мартіна Скорзесе "Острів проклятих" / Shutter Island (США, 2010) з Леонардо Ді Капріо і Марком Руффало.

Що нового онлайн з 7 жовтня

Нинішній тиждень видався вельми скромним на новинки від стрімінгових сервісів. Традиційно на рубежі вересня-жовтня активніше випускаються нові сезони вже існуючих проектів. Зокрема, на глядачів чекають перші епізоди нових сезонів таких серіалів:

3 сезон комедії "Без гроша" / Brassic (Великобританія, 2019- ) про дрібних злочинців з британської глибинки із зіркою серіалів "Це Англія", "Покидьки" і "Проповідник" Джозефом Гілганом

5 сезон сімейної комедії "Дитинство Шелдона" / Young Sheldon (США, 2017-), що розповідає про юні роки одного з головних персонажів культового серіалу "Теорія великого вибуху"

  • 6 сезон юридичної драми "Бик" / Bull (США, 2016-)
  • 2 сезон комедії "Сполучені Штати Ала" / United States of Al (США, 2021-)
  • 3 сезон містичного детектива "Ненсі Дрю" / Nancy Drew (США, 2019-)
  • 2 сезон детективного трилера "Великий зрівнювач" / The Equalizer (СШВ, 2021-) з Куїн Латіфою в головній ролі
  • 5 сезон військової драми "Спецназ" / SEAL Team (США, 2017 -) із зіркою серіалів "Баффі – винищувачка вампірів", "Ангел" і "Кістки" Девідом Боріаназом у головній ролі

Проте, взагалі без новинок кіномани не залишаться. Так, CBS Studios випустить перші два епізоди комедійного ситкому "Привиди" / Ghosts (США, 2021-), що є американською адаптацією однойменного британського серіалу дворічної давнини. У центрі сюжету – молода пара, яка раптово отримує у спадок старовинний особняк. Вони вирішують переобладнати його на розкішний готель, проте ця ідея абсолютно не подобається численним привидам, що мирно мешкають в ньому.

Peacock, тим часом, випустить перший епізод молодіжного детективного серіалу "Один з нас бреше" / One of Us Is Lying (США, 2021-), заснованого на однойменному бестселері Карен М. МакМанус 2017 року випуску. Шоураннером серіалу виступила Даріо Мадрона, яка брала участь у створенні "Еліти" для Netflix. Цього разу в центрі сюжету опиниться група старшокласників, яких в покарання вп'ятьох залишають після уроків у класі. Одного зі школярів вбивають, після чого всі герої опиняються під підозрою.

На Netflix, тим часом, вийде драматичний міні-серіал "Код на мільярд доларів" / TheBillionDollarCode (Німеччина, 2021), заснований на реальних подіях. У центрі сюжету двоє німецьких комп'ютерників, які на початку 90-х написали алгоритм для програми, принцип роботи якої дуже схожий на Google Earth, що з'явилися лише через 25 років. Тепер вони кидають виклик глобальній корпорації в битві за визнання.

Ще одна новинка тижня від Netflix – документальний фільм "Конвергенція: Мужність в умовах кризи" / Convergence: Courage in a Crisis (США, Великобританія, 2021), що розповідає історії кількох простих громадян з декількох країн, які зіткнулися з різними проблемами з початком пандемії коронавірусу.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Нагадаємо, з 23 вересня Україна перейшла в жовту карантинну зону, а це торкнулося і формату роботи кінотеатрів. На даний момент українські кінотеатри мають право вибрати, в якому форматі вони будуть працювати – повністю вакцинований персонал і допуск глядачів з сертифікатами вакцинації або ж заповнюваність залів на 2/3. Поки більшість кінотеатрів пішли другим шляхом. 

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся