25-й Фестиваль німецького кіно пройде з 10 по 16 жовтня / Фото Марина Григоренко

У Києві 10 жовтня в столичному кінотеатрі «Жовтень» стартував фестиваль «Нове німецьке кіно», який триватиме до 16 жовтня. Тож якщо у вас ще немає ідей, чим зайнятися протягом триденних вихідних, ось ще одна ідея для культурного відпочинку.

Читайте такожАфіша на осінь 2019: лікуємося від нудьги на концертах, в кіно і не тільки

Тиждень німецького кіно в Києві проходить вже 25-й раз і є найстарішим фестивалем національного кіно в незалежній Україні, метою якого є ознайомлення українського глядача з останніми тенденціями кінематографу Німеччини.

Відео дня

Традиційно в день відкриття фестивалю для глядачів організували невеличкий прийом – з велкам-дрінк і музикою, а перед початком фільму з вступною промовою, частково українською мовою, виступила новий посол Німеччини в Україні Анке Фельдгузен.

Цього року в рамках фестивалю покажуть п'ять фільмів – чотири художніх і один документальний. Причому на відміну від минулого року, коли в програму з п'яти фільмів увійшли два українських, знятих за підтримки Німеччини, цього разу всі представлені фільми зняті німецькою мовою і демонструються в оригіналі з українськими субтитрами, що дуже важливо для тих глядачів, які відвідують фестиваль у тому числі задля мовної практики.

Відкривала фестиваль цього року біографічна драма «Гундерманн» (Gundermann, 2018). Це історія популярного східнонімецького музиканта з народу Герхарда Гундерманна, який працював екскаваторником на видобутку вугілля і попутно писав сумні, але гострі пісні про наболіле. Однак це не типова історія творчого шляху музиканта, а скоріше фільм про долю маленької людини в тоталітарному НДР, яку змусили стати посібником таємної поліції штазі - частково через наївність, частково через бажання просунути свій гурт. Тож навіть якщо ви не шанувальник німецької музики, фільм буде все одно цікаво дивитися. Другий показ «Гундерманна» в рамках фестивалю відбудеться 16 жовтня.

Також в рамках фестивалю 11 і 14 жовтня покажуть трилер «Золота рукавичка» (Der goldene Handschuh, 2019) Фатіха Акіна - одного з найвідоміших німецьких режисерів сучасності. Його роботи «Головою об стіну», «Душевна кухня» і «На межі» відомі далеко поза Німеччиною, і в кожному своєму новому фільмі німецький режисер турецького походження здатний дивувати. Цього разу він розповість глядачеві моторошну реальну історію німецького маніяка Фріца Хонки. Фільм був номінований на кілька кінонагород в Німеччині, а також боровся за головний приз 69-го Берлінського кінофестивалю і був показаний в Каннах-2019. Втім, відгуки у фільму кардинально протилежні – багатьох дійсно шокувала показана в ньому жорстокість.

Читайте такожДва українських фільми потрапили до лонг-листа "Оскара"

12 жовтня в рамках тижня німецького кіно у Києві покажуть драму «Робота без авторства» (Werk ohne Autor, 2018) – номінанта на «Оскар-2019» від Німеччини. Тригодинна картина розповість історію молодого німецького художника, дитинство якого припало на нацистські роки. Фільм хоч і довгий, проте пролітає на одному диханні. У ньому і боротьба за любов, і пошук творчого я, і трагічні сторінки німецької історії. Головні ролі у фільмі виконали такі відомі німецькі актори, як Том Шилінг, Себастьян Кох, Паула Бір і багато інших. Ну а режисером картини виступив Флоріан Хенкель фон Доннерсмарк – автор драматичного трилера «Життя інших» про роботу штазі, який отримав «Оскар» за кращий фільм іноземною мовою у 2007 році.

Ще один художній фільм у рамках фестивалю - «В моїй кімнаті» (In my room, 2018). Це історія фрілансера Арміна, який постійно перебуває у пошуку роботи, але його все наче й влаштовує. Одного разу він прокидається в світі, в якому не залишилося інших людей, крім нього самого. Київському глядачеві фільм покажуть 15 жовтня.

П'ятим фільмом в рамках фестивалю стане документальна робота «Дух Баухауса» (Vom Bauen der Zukunft: 100 Jahre Bauhaus, 2018), випущена до 100-річчя однойменного архітектурного напряму, що з'явився в 1919 році в німецькому Дессау. Саме Баухаус суттєво вплинув на архітектуру сучасних міст, зробивши будівлі більш функціональними. Для нього характерна простота, відсутність зайвих деталей і геометричні форми. Показ фільму в Києві відбудеться 13 жовтня.

До речі, фестиваль німецького кіно - не єдина ідея для довгих вихідних у Києві. Також 4 жовтня 2019 року відкрився фестиваль хризантем «Квіткове сузір'я», який триватиме до 27 жовтня.