Фільм Девіда Лінча "Загублене шосе" вийшов у 1997 році / фото Arthouse Traffic

З 25 січня 2024 року в обраних кінотеатрах України можна буде подивитися містичний нуарний трилер "Загублене шосе" (Lost Highway) культового режисера Девіда Лінча.

Як повідомляє прес-служба "Артхаус Трафік", випуск стрічки присвячено до дня народження знаного сюрреаліста Лінча, який відзначатиме своє 78-річчя 20 січня – чотириразового номінанта на премію "Оскар", найбільш відомого за серіалом "Твін Пікс" та фільмами "Синій оксамит" і "Малголленд Драйв". Лінч двічі ставав лауреатом Каннського кінофестивалю – у номінаціях "Найкращий фільм" та "Найкращий режисер", а на Венеційському кінофестивалі він отримав "Золотого Лева" за досягнення в кінематографі.

У центрі сюжету фільму, що вийшов у 1997 році – саксофоніст Фред Медісон, який підозрює свою дружину в зраді. Коли після низки містичних подій жінку знаходять мертвою, звинувачення одразу лягає на чоловіка. Фреда засуджують до найвищої міри покарання, та загадковим чином він зникає з камери смертників. На його місці виявляють невинного юнака Піта, який і гадки не має, як він опинився у в’язниці. Та справжнє божевілля лише починається.

У фільмі зіграли Білл Пуллман ("Несплячі в Сієтлі", "День Незалежності", серіал "Грішники"), Патриція Аркетт ("Юність", "Стигмати", "Ед Вуд"), Роберт Лоджа ("Обличчя зі шрамом"), Бальтазар Ґетті ("Володар мух"), Майкл Массі ("Сім"). Цей фільм – останній у карʼєрі Джека Ненса, якого можна побачити в усіх попередніх роботах режисера. 

Є в картині й зіркові камео. Зокрема, Мерілін Менсон і його бас-гітарист Твіґґі Рамірес постали в образах порноакторів, а роль тюремного охоронця втілив фронтмен гурту Black Flag Генрі Роллінз.

Девід Лінч написав сценарій цього фільму спільно з Баррі Ґіффордом. Раніше останній написав оповідання, яке лягло в основу стрічки "Дикі серцем" Лінча.

Композитором став володар премії "Ґреммі" Анджело Бадаламенті, з яким Лінч працював у більшості своїх проектів. Окрім оригінальної музики у фільмі звучать пісні гурту Rammstein і Девіда Бові.

Оператор фільму – Пітер Демінґ, який також працював із Лінчем над "Малголленд Драйвом" і "Твін Піксом".

Художниця з костюмів – Патриція Норріс ("Людина-слон", "12 років рабства", "Обличчя зі шрамом").

Рейтинг картини на платформі Letterboxd становить 4 з 5, а на IMDb – 7,6 з 10. Тижневик The New Yorker стверджує, що ця стрічка – "можливо, найчистіший прояв стилю режисера", а у профільному виданні Slant Magazine йдеться, що це "найбільш сміливий, емоційний та особистий образ Лінча".

Фільм виходить у межах зимового сезону ретроспективної серії від кінокомпанії "Артхаус Трафік". У межах цього проекту наразі в обраних кінотеатрах тривають покази стрічки "Виживуть тільки коханці" Джима Джармуша, а в лютому 2024 року вийде "Керол" Тодда Гейнса. 

Вас також можуть зацікавити новини: