Чим зараз підгодувати полуницю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Полуниця - ягода трохи примхлива, і вирощувати її потрібно призвичаїтися. Насамперед - навчитися вчасно вносити підживлення і розбиратися в тому, які добрива вона любить. Варіанти можуть бути різними, залежно від того, в який період вегетації ви плануєте їх вносити. Давайте розглянемо, як підгодувати полуницю навесні при пересадці або посадці, а також до, під час і після цвітіння.

Чим підживити полуницю при посадці навесні

Якщо говорити про ґрунт для полуниці, то найкраще рости вона буде на чорноземі з додаванням попелу (попіл, як відомо, олужнює ґрунт, з чого робимо висновок, що кислий ґрунт ягоді не підійде).

На замітку: торф полуниця теж не дуже любить.

При посадці ягоди в лунки також слід внести трохи золи або перегною і присипати ґрунтом, а після - замульчувати перегноєм. Не забудьте вкрити саджанці плівкою, якщо на вулиці ще холодно, і зняти її, коли настане стійке тепло.

Деяких садівників цікавить питання, чим підживити полуницю після посадки навесні? Не поспішайте це робити: однорічні кущі взагалі не підживлюють, на другий рік - вносять органічні та мінеральні підживлення, на третій - тільки мінеральні, на четвертий - також і мінеральні, і органіку. Давайте докладніше розглянемо, як і чим підживити полуницю ранньою весною, а також до, під час і після цвітіння.

Чим підживити полуницю перед цвітінням

Зазвичай найперше підживлення ягоди роблять ще до того, як з'явилися листочки. Для цього використовують мінеральні добрива, що містять азот, наприклад, нітроамофоску або сечовину.

Як підгодувати полуницю нітроамофоскою: 1 ст. л. добрива розведіть у відрі (10 л) води. По 0,5 л розчину полийте кожен кущик.

Як підгодувати полуницю сечовиною: 1 ст. л. добрива також потрібно розвести у відрі води (можна також взяти аміачну селітру).

Якщо ж на ягоді вже є листя, не біда - використовуйте органічні добрива. У списку того, чим підгодувати полуницю у квітні - кропива, курячий послід або коров'як у вигляді настоїв.

Ось як їх готувати:

  • настій кропиви - наповніть відро травою, залийте теплою водою до самого верху, залиште на 3 дні, а потім розведіть водою (пропорція 1:10) і поливайте під корінь;
  • настій курячого посліду або коров'яку - добрива залийте водою (1:10), також настоюйте 3 дні і полийте кущики з розрахунку по півлітра під кожен.

З того, чим підживити полуницю наприкінці квітня перед цвітінням, також добре себе зарекомендував розчин на основі борної кислоти2 г кислоти, 2 г марганцівки та 1 склянку золи потрібно розмішати у відрі води. Увечері або коли на вулиці похмуро (щоб не було опіків) обприскати кущі.

Чим підгодувати навесні полуницю під час цвітіння

Чим підживити полуницю / ua.depositphotos.com

У травні та червні, коли ягода цвіте, її також важливо удобрити. З того, чим підживити полуницю в травні, можна брати як мінеральні, так і органічні добрива, які містять калій - він робить ягоду смачнішою.

Чим підживити полуницю для солодкості:

  • приготуйте розчин калійної селітри - 1 ч. л. добрива розчиніть у відрі води і полийте кущики (по півлітра на кожен);
  • обприскайте кущі розчином сірчанокислого цинку (0,02%).

Для обприскування також використовують і розчин калійної селітри.

З органічних підживлень на початку цвітіння кущики можна полити розчином коров'яку (вище розповідали, як його готувати).

Чим можна підживити полуницю після цвітіння

Коли ягода відцвіла і почала формувати зав'язі, добре обприскати полуницю комплексним добривом (його можна купити). Тут тільки важливо не перестаратися і дотримуватися правильної концентрації - вона має бути в 2 рази меншою, ніж коли поливаєте під корінь.

Чим підживити полуницю навесні без "хімії"

Якщо ви все-таки віддаєте перевагу домашнім добривам, а не покупним, то є також кілька хороших варіантів підживлення.

Як підживити полуницю золою навесні

Деревну золу, як уже говорили, підмішують у ґрунт під час висаджування кущів, а також додають у лунки. Зола містить калій і фосфор, необхідний ягоді, а також допомагає впоратися з деякими захворюваннями. Наприклад, якщо полуниця починає підгнивати або з'являються жовті плями на листках - припудріть її золою.

Порада: найкраще використовувати золу соломи, берези або хвойних дерев.

Як підгодувати полуницю дріжджами

Багато садівників радять підгодувати полуницю дріжджами, або хлібними житніми кірками. Дріжджі, які в них містяться, прискорюють ріст кущиків. Для приготування підгодівлі потрібно сухий хліб залити водою і дати йому постояти (побродити) протягом тижня. Потім розвести водою (1:10) і полити кущі.

Як підгодувати полуницю йодом

Йод використовують і для підживлення, і для профілактики хвороб.

Готується підживлення так: 5-10 крапель йоду розводять у відрі (10 л) води, а потім обприскують кущі. Робити це потрібно перед цвітінням (3 рази через 10 днів) і важливо не переборщити з йодом, інакше на листках залишаться опіки.

Раніше ми розповідали, як вивести мурашник на городі, в саду та будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: