
Наприкінці липня садівникам потрібно зробити обов'язкову справу на морквяних грядках - прорідити зайві сходи. Така проста дія помітно підвищить урожайність та імунітет культури.
Якщо ви сумніваєтеся, чи потрібно проріджувати моркву, подумайте про плюси процедури. Після неї плоди стануть більшими, соковитішими і солодшими, перестануть конкурувати за харчування. Покращиться доступ повітря і зменшиться ризик розвитку хвороб. Зараз найактивніше набирають масу. Наявність вільного простору навколо коренеплоду "запустить" його зростання.
Як правильно проріджувати моркву
Проріджування - це видалення слабких і дрібних сходів, щоб великі краще розвивалися.
Найкращим періодом, коли проріджувати моркву, вважаються 20-ті числа липня, коли овоч стрімко розвивається. Процедуру бажано проводити через один-два дні після дощу, на вологому ґрунті - так коренеплоди найпростіше висмикувати.

Перед тим, як проріджувати моркву, рясно полийте землю і розпушіть граблями. Потім огляньте ділянку і визначте найбільш ослаблені або хворі плоди. Акуратно висмикніть їх за бадилля, за необхідності підкопуючи біля коріння. Потім долонями ущільніть землю в тому місці, де вирвали овочі.
У питанні того, на якій відстані проріджувати моркву, фермери зазвичай залишають близько 7 сантиметрів вільного простору між сусідніми плодами.
Проріджену моркву найчастіше використовують у їжу. Але якщо хочете, можна пересадити її на нове місце і внести фосфорні препарати. Є шанс виростити плоди до нормального розміру.
Після проведення процедури можна додатково внести добрива, щоб ще сильніше прискорити ріст овочів. Ми писали раніше, чим підживити моркву - це може бути настій з йоду, бур'янів або попелу. Також за необхідності проведіть обробку від хвороб.