Як часто потрібно поливати картоплю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Попри популярність картоплі, не всі городники знають, як правильно за нею доглядати. Після посадки бульб деякі люди залишають грядки без поливу, вважаючи, що овоч виросте сам по собі. Однак ця культура належить до вологолюбних і буде дуже вдячна за полив. Ми розповіли, як часто треба поливати картоплю і як зробити цей процес зручним.

Коли поливати картоплю після посадки

Картопля, як і будь-який інший овоч, потребує води. Не поливати її протягом росту буде великою помилкою. У дачників, які не забувають про полив, врожай картоплі збільшиться у два-три рази.

Однак відразу після посадки поливати картоплю не варто, інакше вона сильно витягнеться вгору. Листя стане великим і сильним, а коренева система ослабне. Дочекайтеся появи хоча б 4 листочків, і тоді можна почати поливи.

Відео дня

Найважливіший період, коли обов'язково потрібно поливати картоплю - це цвітіння. Саме в цей час закладається майбутній урожай, визначається кількість і розмір бульб. У цей період достатня кількість вологи безпосередньо впливає на врожайність.

Як часто поливати картоплю - залежить від сорту овоча, типу ґрунту і погодних умов. Якщо у вашому регіоні немає спекотного літа і багато дощових днів (наприклад, територія Карпат), то поливи можна замінити підгортанням. А в спекотних і посушливих регіонах (Херсонська, Миколаївська області) поливи краще не ігнорувати. На глинистих ґрунтах, які добре зберігають вологу, можна скоротити полив до пари разів на місяць.

У середньому досвідчені дачники рекомендують за можливості поливати картоплю приблизно раз на 10 днів, якщо немає дощів. Для перевірки вологості опустіть палець на 5 см під землю. Якщо ґрунт сухий, то варто полити овочі.

Чи потрібно поливати картоплю після посадки / фото ua.depositphotos.com

Як правильно поливати картоплю

Важливо не тільки вчасно поливати картоплю, а й робити це правильно. Дотримуйтесь таких правил, щоб не нашкодити овочу і зробити полив максимально ефективним:

  • Не поливайте картоплю вдень, особливо в спекотну ясну погоду (будуть опіки на листках). Перенесіть полив на ранок або вечір.
  • Не використовуйте холодну воду. Дайте рідині нагрітися.
  • Не допускайте потрапляння води на листя і стебла.
  • Припиніть полив за 2-3 тижні до збору врожаю.

Найефективнішим вважається полив картоплі в міжряддях. При такому варіанті волога рівномірно вбирається в усі кущі.

Вас також можуть зацікавити новини: