Як садити помідори без розсади / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Традиційно розсаду помідорів вирощують навесні: спочатку її потрібно посіяти, потім пікірувати, потім загартувати і вчасно висадити, поки не переросла. Загалом, потрібно "погратися". Але що, якщо посадити томати восени і прямо в ґрунт? Давайте розберемося, що це за методика, як посіяти помідори під зиму і що з цього вийде.

Посадка помідорів на зиму - чим вона хороша

Почнемо з того, що підзимовий посів томатів набагато простіший за весняний. Не потрібно вираховувати терміни посіву, створювати розсаді певні умови, стежити, щоб вона не переросла, пікірувати тощо. Потрібно просто взяти насіння або плоди і закопати їх у ґрунт. Плюси очевидні:

насіння не потрібно обробляти, пророщувати і загартовувати;

Відео дня

воно піддається природному відбору;

розсада росте міцною і загартованою, а самі томати - менш схильні до хвороб.

Ну і, звичайно, економія місця на підвіконні.

Як посадити помідори в грунт під зиму - коли, де і як садити

Садити помідори під зиму можна двома способами - насінням або цілими плодами. Можна це робити як у відкритому ґрунті, так і в теплиці - залежить від клімату. Якщо зими теплі - можна садити на городі.

Для цього потрібно:

  • знайти добре освітлене місце, щоб навесні там не було застою води;
  • садіть на грядках, де до цього росли гарбузові, бобові, капуста, цибуля і часник;
  • перед посадкою можна додати в ґрунт перегній - відро на 1 кв.м. і попіл - 1 склянку.

Врахуйте також, що земля має бути холодною - 1-5°C, інакше насіння проросте завчасно і загине.

Посадка насіння помідорів у відкритий грунт

Зробіть лунку глибиною 2-3 см і посійте досить часто, тому що зійдуть не всі. Засипте землею шаром близько 2 см, не поливайте.

Посадка помідорів у відкритий грунт цілими

Це спосіб для дуже ледачих: помідори потрібно просто закопати в землю. Садити потрібно в лунки на глибину 10 см (штик лопати), відстань між лунками - 15-20 см. Зверху потрібно присипати шаром землі 2-3 см. 

Як посадити помідори чері? Точно так само, але на глибину не більше 5 см. 

Цей спосіб хороший тим, що насіння не проросте, навіть якщо в листопаді стоятиме тепла погода. Перед морозами потрібно буде накрити грядки сіном, зверху можна покласти ялиновий гілок, а навесні, коли потеплішає, це все прибрати і спорудити парник - він захистить від весняних заморозків.

Звичайно, є у такої посадки і недоліки. Наприклад, зійдуть ці помідори тільки тоді, коли настане стійке тепло. Насіння може зійти не все, і рослини можуть занапастити поворотні заморозки, а ті помідори, які ви посадили "по-ледачому" - цілими - зійдуть пучком і їх потрібно буде розсадити.

Але як би там не було, городники, які практикують такий спосіб, запевняють, що він виправдовує себе - розсада виростає міцною, швидко йде в ріст і дає чудовий урожай.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо зійшов озимий часник до холодів.

Вас також можуть зацікавити новини: