Як виростити хорошу розсаду перцю без пікіровки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Розсада перцю - одна з найбільш примхливих. Достатньо трохи помилитися в догляді, і вона починає жовтіти, в'янути, а то й зовсім пропадати. Тому деякі городники вважають за краще не пікірувати перець, щоб зайвий раз не травмувати його. Як виростити перець на розсаду без пікірування і чи дійсно цей спосіб кращий - читайте нижче.

Що таке пікірування розсади перцю

Пікірування (або пікіровка) - це пересадка розсади із загального контейнера в окремі ємності або висадка її в ґрунт. 

Традиційно розсаду перцю пікірують, коли на саджанці з'являється 2-3 справжніх листочки. Вважається, що цей прийом дозволяє поліпшити врожайність. Єдиний момент: перець пікірування не дуже любить, таке пересаджування для нього - стрес. І, якщо пікірування зробити неправильно, то сіянці можуть загинути. Тому перець можна і не пікірувати. 

Відео дня

Чим гарний спосіб вирощування розсади без пікіровки:

  • саджанці не отримують стресу і не зупиняються в рості;
  • у паростків формується сильна коренева система, оскільки вона не травмується під час пересадки, і саджанці не гинуть;
  • розсада стає більш стійкою до хвороб.  

Давайте детальніше розглянемо, як виростити хорошу розсаду перцю без пікірування. 

Як сіяти перець на розсаду без пікірування

Посів перцю без подальшої його пересадки нічим не відрізняється від традиційного способу. Різниця лише в тому, що висівати перець потрібно в окремі ємності. Для цього можна використовувати:

  • пластикові стаканчики невеликого обсягу;
  • торф'яні "таблетки";
  • торф'яні горщики.

Садять по 1 насінині в стаканчик або горщик і по 1 насінині в "таблетку". Щоб не переживати, що насіння не зійде, напередодні посадки його можна проростити - і посадити вже те, яке "проклюнеться".

Після посадки стаканчики можна поставити в одну загальну ємність і затягнути її зверху плівкою - це прискорить процес росту. Після появи паростків плівку потрібно буде зняти.

Коли на перці з'явиться 2-3 справжніх листочки, то сіянці з пластикових стаканчиків перевалюють - тобто, розрізають стаканчик, дістають сіянець разом із грудкою землі і висаджують у більшу тару. З торф'яними горщиками і торф'яними таблетками ще простіше: їх не потрібно знімати, вони перегнивають у ґрунті. При перевалці глибоко перець садити не варто - на стеблі у нього утворюється додаткове коріння. 

По суті процес нагадує пікіровку, але з тією лише різницею, що сіянці не викопують і не розділяють, унаслідок чого вони не травмуються і не гинуть. Хоча, треба сказати, багато городників пропускають навіть етап перевалки і висаджують розсаду прямо у відкритий ґрунт.

Як доглядати за розсадою перцю без пікіровки

Розсада перцю без пікірування / pixabay.com

Догляд за розсадою перцю без пікіровки не відрізняється від традиційного:

  • полив потрібен помірний, щоб не залити і не засушити;
  • перець любить хороше освітлення - добре, якщо вдасться організувати 12-годинне освітлення, тоді сіянці не будуть витягуватися;
  • температура має бути близько 20 градусів, але не вище, інакше розсада також почне витягуватися.

Перед висадкою розсади перцю в ґрунт її потрібно загартувати: так перець отримає менше стресу. Для цього за 2-3 тижні до висаджування в ґрунт слід виносити розсаду на вулицю або на балкони - у перші дні достатньо на 20-30 хвилин, а потім збільшити час до кількох годин. На сонце ставити не можна - ніжні паростки можуть отримати опіки.

У ґрунт розсаду висаджують після закінчення заморозків, у теплицю - на 2 тижні раніше. Знову-таки пересаджувати потрібно методом перевалки - тобто, повністю зберігаючи земляну грудку навколо сіянця. Щоб розсаду було простіше витягати зі стаканчиків, до перевалки її потрібно рясно полити.

Крім перцю, погано переносять пікіровку також баклажан, білокачанна і пекінська капуста, селера, базилік, петунія і чорнобривці - їх також краще перевалювати.

Раніше ми розповідали, навіщо потрібне активоване вугілля для квітів - як з нього зробити добриво.

Вас також можуть зацікавити новини: