Чим поливати кабачки / фото depositphotos.com

У кожного садівника є свої городні улюбленці - рослини, які не вимагають особливого догляду, занадто дорогих добрив та досить невибагливі до складу грунту. Як правило, саме на таких рослинах початківці вчаться працювати на землі. 

Кабачки - це той унікальний овоч, який при правильному догляді дасть приголомшливий урожай, навіть якщо ви ніколи не займалися садівництвом і вперше в житті вирішили щось посадити. 

Раніше ми писали про те, які овочі не можна садити поруч, а сьогодні розповімо вам, як правильно поливати кабачки, щоб урожай вас потішив.

Відео дня

Чим не можна поливати кабачки

Кабачки дуже люблять тепло, тому їх категорично не можна поливати холодною водою. Якщо ви наберете відро води з колодязя або колонки і тут же виллєте його під рослину - ви ризикуєте загубити овоч. Різка різниця в температурі води і грунту, як мінімум, спровокує уповільнення росту. Як максимум - рослина може припинити плодоносіння. Якщо ж ви виллєте крижану воду під час формування зав'язі - врожаю може не бути й зовсім.

Кабачки можна поливати тільки теплою водою кімнатної температури. Для цього найпростіше поставити на городі велику бочку, в якій під відкритим сонцем вода буде досить швидко нагріватися. Плюс такого методу ще й в тому, що вода зможе відстоюватися. 

Якщо говорити про те, чим поливати кабачки під час плодоносіння, то садівники не рекомендують використовувати гербіциди під час формування плодів, тому все, що потрібно - це стежити за тим, щоб рослина отримувала свою воду в правильному обсязі і найголовніше - в потрібний час.

Як правильно поливати овоч

Коли досвідченим садівникам задають питання про те, як поливати кабачки - під корінь або зверху, більшість з них мовчки вручають новачкові скляну банку. Річ у тім, що кабачки категорично не люблять верхній полив. 

Найпростіший та найефективніший спосіб поливу - відро з теплою відстояною водою з якого за допомогою літрової банки ви будете зачерпувати воду і виливати на кореневу систему. Плюс такого методу в тому, що, по-перше, листова пластина залишиться сухою, а це значить, що при сильному сонці на рослинах не буде опіків, а по-друге, використовуючи банку аи зможете рівномірно розподілити кількість води, призначеної для кожного куща. Крім того, ви не підмиєте грунт і не вимиєте коріння, як це може статися при верхньому поливі з лійки або відра.

Чим поливати кабачки під час плодоносіння / фото depositphotos.com

Як підрахувати правильну кількість води для поливу - лайфхак

Якщо ви не знаєте, як і скільки поливати кабачки - виходьте з того, що грунт завжди має бути злегка вологим. Оптимальний обсяг поливу - не менше 2 разів на тиждень. Рослину в жодному разі разі не можна залишати в сухому потрісканому грунті. Під час сильної спеки під кожен великий кущ може знадобитися від 5 до 8 літрів теплої води на один полив.

Якщо говорити про те, чи потрібно поливати кабачки щодня, то однозначно немає. При щоденному поливі ви перенаситите рослину вологою і кабачки будуть гнити прямо на грядці, так і не встигнувши до кінця сформуватися.

Щоб зрозуміти, чи достатню кількість води ви вилили під рослину, можна після поливу за допомогою лопати перевірити на яку глибину пройшла рідина. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити рослину. Якщо на глибині 50 см грунт вологий - ви все робите правильно. Якщо ж лопата уткнулась в сухий грунт - полив недостатній.

Якщо говорити про те, як часто поливати кабачки під час плодоношення, то тут потрібно враховувати, що рослині потрібні додаткові сили на формування плодів і нової зав'язі. Полив під час плодоношення можна збільшити до трьох разів на тиждень, проте поливати таку рослину найкраще ввечері, коли сонце вже зайшло. В жодному разі не поливайте плодоносні кабачки в обід, коли сонце високо. 

Чого категорично не можна робити

Найголовніше - кабачки в жодному разі не можна поливати зі шланга. По-перше, качаючи воду з колодязя або колонки ви не дасте їй час нагрітися, відповідно ви будете поливати рослину крижаною водою, що вкрай погано для теплолюбного кабачка. Крім того, вода зі шланга йде під сильним напором, відповідно коріння буде підмиватися.

Ну і нарешті, якщо ви зробите цю процедуру під час спеки - рослина вам цього не пробачить. На листках з'являться великі плями, які свідчитимуть про те, що мокрі листові пластини отримали серйозний опік. 

Вас також можуть зацікавити новини: