Користувачі соцмереж в РФ запустили флешмоб після того, як суд оштрафував у відповідності з законом про неповагу до влади жителя Новгородської області Юрія Картижева, що опублікував у «ВКонтакте» записи, в яких нібито написав «Путін - казковий ***».

Про це повідомляє medusa.io. Багато користувачів соцмереж залишають дописи, в яких повторюється фраза із згадкою Путіна. Деякі закликають вивести відповідний хештег в тренди, щоб підтримати чоловіка.

Одне з перших про флешмоб повідомило видання Znak.com. Після виходу публікації Роскомнагляд надіслав цьому виданню повідомлення про порушення, не пов'язане з матеріалом про флешмоб.

Фраза «казковий ***» - це цитата з фільму «Даун Хаус», знятого в 2001 році Романом Качановим за мотивами роману Федора Достоєвського «Ідіот».

Як повідомляв УНІАН, у Росії вперше винесли покарання за образу влади. За даними суду, 31 березня росіянин, перебуваючи вдома, написав у мережі декілька записів, що ображають державні органи. За це росіянину призначили штраф в розмірі близько 30 тис. рублів (близько 12 500 грн за актуальним курсом).