Кірку Дугласу було 103 роки / REUTERS

5 лютого в США помер легендарний голлівудський актор Кірк Дуглас. Йому було 103 роки.

Про це у Facebook написав його син, також актор Майкл Дуглас.

"Із величезним смутком ми з моїми братами повідомляємо, що Кірк Дуглас покинув нас сьогодні у віці 103 роки. У світі він був легендою, актором із золотої доби фільмів, що пережив свої золоті роки, гуманітарій, який був прихильний до справедливості та причини, він вірив у встановлення стандарту, до якого ми прагнемо. Але для мене та моїх братів Джоеля та Пітера він був просто татом, для Кетрін - чудовим свекром, своїм онукам і правнуку - люблячим дідусем, і для його дружини Енн - чудовим чоловіком", - заначив Майкл Дуглас.

Відео дня

Читайте такожПомерла зірка серіалу "Санта Барбара" Мардж Дюсей

Він додав, що "життя Кірка було добре прожито, і він залишає спадщину у фільмі, яка передаватиметься наступним поколінням, і історія прославленого мецената, який працював на допомогу громадськості та наближення миру на планети. Дозвольте закінчити словами, які я сказав йому в останній день народження (9 грудня), і які завжди залишатимуться правдою: "Тату, я тебе так люблю, і я так пишаюся тим, що твій син!".

Кірк Дуглас народився в передмісті Нью-Йорку в сім'ї єврейських емігрантів до США з Російської імперії (з міста Чаусів нинішньої Білорусі). Від народження його звали Іссур (Іззі) Данилович Демський, ім'я змінив згодом.

Закінчив Сент-Лоренський університет та академію драматичного мистецтва в Нью-Йорку. Під час Другої світової війни після закінчення мічманської школи служив лейтенантом у військово-морському флоті США.

Кірк Дуглас є лауреатом почесного "Оскара" "за видатний внесок у розвиток кіномистецтва" (1996). Також номінувався за ролі у фільмах "Чемпіон" (1949), "Поганець і красуня" (1952), "Пристрасть до життя" (1956).

1996 року Кірк Дуглас переніс інсульт. Після того він перестав зніматися в кіно. Остаточно від наслідків хвороби так і не оговтався, пересувався на інвалідному візку.