Спартак Суббота отримував чимало критики і раніше, проте завжди відкидав усі закиди / скриншот

Психолог Спартак Суббота нині став дуже відомим. Він веде "подкаст-терапії", проводить сеанси з клієнтами, відео з його порадами постійно "вірусяться" у мережі. Втім, мало хто знає, що може приховувати цей психолог.

Спартак Суббота отримував чимало критики і раніше, проте завжди відкидав усі закиди. Нині журналісти онлайн-медіа "Свідомі" провели велике розслідування та з'ясували, що психолога звинувачують у сексі з клієнтами, роботі на ОПЗЖ та брехні. 

"Спартак (Олександр) Суббота, використовуючи безпрецедентний масштаб брехні, в тому числі в популярних медіа, майже 10 років будував декорації для свого образу, який тепер монетизує. Також це розслідування підіймає низку важливих соціальних питань", - повідомили журналісти.

Секс з клієнтками

Психолог Артем Осипян розповів, що він знає Субботу. Колись вони спілкувалися, проте згодом їхні стосунки погіршилися. Осипян критикує психолога вже давно, він неодноразово писав про Субботу на своїй сторінці у Facebook.

"У період, коли ми вже з ним не спілкувалися, було таке, що Спартак когось перескеровував до мене. Одна з таких клієнток до мене ходила, мали вже декілька консультацій, і в якийсь момент вона мені сказала: "Знаєте, мені дуже важко довіряти психологам, психотерапевтам". Я почав делікатно питати. І вона сказала: "Був один психолог, психотерапевт, з яким у мене були хороші стосунки, але потім це романтизувалося, і у нас вже були такі романтичні-сексуальні стосунки", - розповів Осипян.

Він був обурений, проте тоді ще не знав, хто саме був тим психологом, який спить з клієнтками. Осипян хотів звернутися до етичної комісії. Клієнтка була не проти, а згодом зізналася, що сексуальні стосунки у неї були зі Спартаком Субботою.

"З її слів це був спеціальний акт, це не було випадково, знаєш він закохався в клієнтку і не витримав. Це було щось провокативне. Він подавав це типу він таким чином її лікує від чогось", - додав Осипян.

Також він розповів, що звертався до етичної комісії, проте там йому повідомили, що з такими звинуваченнями мають звертатися саме клієнти, які постраждали, а не сторонні люди. Втім Осипян усе одно не став мовчати про інцидент. Він розповів про нього у мережі та отримав чимало повідомлень від жінок, які також мали стосунки з Субботою, проте в них немає сил та бажання для скандалів та спроб притягнути психолога до відповідальності.

"Я особисто знаю про десь п’ять таких випадків. Мені особисто писала така кількість людей", - зауважив Осипян.

У коментарях під одним з дописів Осипяна журналісти знайшли дівчину Анну, яка також мала травматичний досвід "терапії" Субботи. Вона погодилася розповісти про це на камеру. Анна пригадала, що перші "дзвіночки" дивної поведінки психолога були ще під час перших сеансів, проте вона їх не помітила. Згодом Суббота почав влаштовувати "емоційні гойдалки", він приділяв дівчині чимало уваги, проте іноді натякав на стосунки, а згодом стверджував, що між ними нічого не буде.

Врешті-решт Анна вирішила припинити "терапію". Вона відмовилася від сеансів, проте Суббота запропонував їй зустрітися вже у нього вдома. Психолог почав говорити про "статус" їхніх стосунків.

"Ми зустрічаємось, ми проговорюємо взагалі якісь далекоглядні плани, тобто не те, що ми домовляємось про якийсь статус наших стосунків, але те, що ми будемо в таких вільних стосунках, не будемо лише там інформувати один одного, якщо у нас ще є якісь там інші моменти в особистому житті. Типу не травмуємо один одного, якщо хтось десь ще має якісь інші стосунки, і ми спробуємо і подивимось що з того вийде, і якщо спрацює, то спрацює", - пригадала дівчина.

Проте згодом Суббота сильно травмував свою колишню клієнтку. Він повідомив, що отримав пропозицію від іншої дівчини та планує погодитися на стосунки вже з нею. Анна не розуміла, що коїться, їй було дуже боляче. Вона знайшла у собі сили та припинила спілкування із Субботою. 

"Оця ситуація, вона мене просто вибила з колії. Типу погрався і досить. Але ні, він мені через якийсь час пише, типу чи не хочу я зустрітись? Тобто він взагалі не усвідомлює, мабуть. Я просто якось відмовилась від зустрічей, бо я просто не розуміла взагалі. Мені здається, у мене якось психіка так спрацювала, що я розуміла, що це дуже небезпечно", - резюмувала Анна.

Робота на ОПЗЖ

За інформацією журналістів з вересня 2019 року по січень 2022 року Спарта Суббота працював в Інституті когнітивного моделювання. До цього він працював в організації Seetarget. Обидві ці організації підозрюються у тому, що вони існували на гроші вже забороненої політсили ОПЗЖ.

"Спартак Суббота лише з кінця 2019 року почав працювати в Інституті когнітивного моделювання, однак з кінця 2018 року вже не просто вів активне політичне життя як політичний психолог, а ще й працював в Seetarget.  Обидві організації пов'язані спільним бенефіціаром та були помічені у зв'язках з політичною партією ОПЗЖ. Seetarget, і собі, підозрюється в прихованому піарі на користь різних політичних сил (включно з ОПЗЖ) із використанням команди різних спеціалістів, серед яких був і Спартак Суббота. Якщо це так, то Спартак Суббота використовував професію психолога і психотерапевта, щоб вводити в оману людей. На додаток. Знаючи це, стає більш зрозуміло, з якого дива психотерапевт Спартак Суббота починає писати про вибори, аналізувати виборчі процеси, і не забуває нагадати читачам про фаворитів в особі голови партії ОПЗЖ Юрія Бойка і Юлії Тимошенко", - повідомили журналісти проекту "Свідомі".

Окрім цього, у розслідуванні також з'ясували, що Спартак Суббота чимало брехав про свою освіту, наукові "публікації" та своє минуле.

"Спартак Суббота пошив у дурні десятки журналістів та інтерв'юерів, яким здавалося, що вони ведуть з ним інтелектуальні бесіди; роботодавців, HRів, психологів, освітян, держслужбовців, видавництв, колег з проєктів, сотні тисяч глядачів, в тому числі юного віку.  Все, що ви дізналися, говорить про те, що Спартак Суббота насправді ніколи не переймався наукою чи психотерапією", - резюмували журналісти. 

Реакція Спартака Субботи на звинувачення 

На своїй сторінці в Instagram Суббота вже відреагував на розслідування. Він заявив, що у нього не було часу детально усе перечитувати та дивитися, проте він вважає, що йому просто заздрять.

Суббота наголосив на тому, що в нього "адекватна" аудиторія, яка нібито усе зрозуміє. Також психолог заявив, що не дасть журналістам ображати своїх клієнтів.

Вас також можуть зацікавити новини: