Зеленський зробив спробу навести лад у «бурштиновій сфері» / фото УНІАН

Бурштинова проблема для нового президента. Як Зеленського на Житомирщині зустрічали

16:08, 13.08.2019
8 хв.

Україна займає друге місце у світі за покладами бурштину. Але незаконно видобуте «сонячне каміння» контрабандою переправляється через кордон, а держава втрачає від цього величезні кошти. Не дивно, що цією болючою темою зацікавився і новий президент України Володимир Зеленський, який, відвідуючи Житомирську область, зробив місцевій владі «нерви».

Про незаконний видобуток бурштину мешканці Житомирщини знають не з преси. Навіть у кореспондента УНІАН вдома лежить купка сонячного каменю з Олевщини, від старателів. Ще коли губернатором області був Сергій Машковський, він полюбляв провести рейд в Олевських лісах та показати знищені мотопомпами землі…

Тоді про «бурштинову лихоманку в Україні» було написано чимало. Правоохоронці звітували про кількість затриманих старателів, влада говорила, що видобуток бурштину слід узаконити, створивши для цього комунальні підприємства. І ось, новою владою зроблено спробу вкотре навести лад у «бурштиновій сфері» - ця тема знову набула актуальності, а першими кроками стали кадрові рішення.

Призначати нового голову облдержадміністрації замість Ігоря Гундича, якого 24 червня було звільнено з посади голови Житомирської ОДА, 12 серпня в Олевськ прибув глава держави Володимир Зеленський. Окрім призначення нового керівника області було підняте питання нелегального видобутку бурштину.

Відео дня

Вже зранку столична преса поширила інформацію про те, що Зеленський «їде боротися з бурштиновою мафією». Дізнавшись про візит Зеленського, у центрі Олевська на Свято-Миколаївській вулиці перед будівлею, де розташовані районна рада та райдержадміністрація, зібралося більше тисячі людей.

«Дозвольте мені представити нового голову Житомирської обласної державної адміністрації Бунечка Віталія Івановича. Я вас вітаю», - відкрив Зеленський нараду з активом області.

Зеленський призначив Бунечка головою Житомирської ОДА / фото УНІАН

Перед нарадою з гелікоптера президент оглянув на Житомирщині місця, пошкоджені незаконним видобутком «сонячного каменю».

«У мене є статистика, що обсяг «чорного ринку» бурштину експерти оцінюють в 500 млн доларів на рік, і загальний обсяг втрат – десятки мільярдів гривень», - сказав він.

«Легалізація ринку бурштину та надання спецдозволів у законний спосіб вирішить цілу низку надважливих питань для нашої держави. По-перше, це – культура надрокористування. Дуже важливо, аби після видобутку бурштину на цих територіях, росли ліси, розвивалось сільське господарство. По-друге, це - надходження в бюджет. З видачею спецдозволів на користування надрами бурштину ця сума може значно зрости», – розповів голова Держгеонадр Олег Кирилюк.

Місцеву владу він просив не затягувати з погодженнями для законного надання спецдозволів через систему електронних торгів: за останні 5 років Держгеонадра отримали 100 відмов від облрад, а офіційно по всій країні налічується всього 19 спецдозволів на видобуток бурштину у трьох областях.

Треба посилити кримінальну відповідальність за порушення правил охорони надр, наголосив Князєв / фото УНІАН

За словами глави Нацполіції Сергій Князєва, треба посилити кримінальну відповідальність за порушення правил охорони надр та внести зміни до Кримінального кодексу в частині віднесення цього злочину до категорії тяжких або особливо тяжких. А ще - ввести кримінальну відповідальність за збут нелегально видобутого бурштину.

«Зараз до відповідальності притягуються лише старателі та перевізники, тобто рядові виконавці, а особи, які займаються незаконним скуповуванням бурштину, його зберіганням та реалізацією, такої відповідальності уникають», - вважає Князєв.

Заслухавши свіжі дані про цю проблему, глава держави закликав Князєва звільнити керівників райвідділів поліції у Олевському та Овруцькому районах Житомирської області.

«Зробимо… ми підійдемо до цього питання швидко та ефективно», - відповів Князєв.

Читайте такожЗеленський закликав керівників поліції і СБУ в Житомирській області звільнитись через «бурштинових піратів»

Розкритикувавши роботу місцевих силовиків у боротьбі із незаконним видобутком бурштину, Володимир Зеленський запропонував звільнити свої посади начальнику Головного управління Нацполіції у Житомирські області В’ячеславу Печененку, а потім і начальнику облуправління Служби безпеки України полковнику Віктору Панасюку. Дісталося від президента і прокурору області Любомиру Війтовичу, якого не було на нараді, оскільки офіційно він у відпустці, а також - начальнику Житомирського облуправління лісового та мисливського господарства Андрію Курінському. Його очільник держави змусив подати у відставку саме через бурштин, винищені землі та пошкоджені ліси Олевщини та Овруччини.

Продовжуючи цю тему, не стримався і новопризначений голова облдержадміністрації Віталій Бунечко, повідомивши, що в же з перших днів роботи ініціюватиме аудиторську перевірку всіх лісгоспів області на предмет «вакханалії, яка там відбувається».

Оскільки розмова про бурштин вийшла досить відвертою, не змовчали і активісти. Дехто з них розповідав, з якими боями нелегали дістають сонячний камінь і як старателі змушені й досі віддавати частину заробленого бандитам. Дехто, ще за старою звичкою, намагався спілкуватися із Зеленським на підвищених тонах (якщо влада нічого надалі не змінить) та диктувати якісь свої умови. Останнє викликало у глави держави обурення і він спитав, чи це погрози, та зауважив, що «погрози не пройдуть».

Підсумком наради стало те, що Зеленський доручив змінити голів управлінь СБУ в Рівненській, Волинській та Житомирській областях та голів дев’яти районних відділів поліції у цих регіонах. А заступник голови Офісу президента з економічних питань Олексій Гончарук нагадав, що Україна має чи не найбільші у світі поклади бурштину, однак його лише переправляють через кордон, а державний бюджет втрачає величезні надходження.

Не заперечують проти цього і місцеві активісти. Так, у залі на милицях був присутній місцевий борець із незаконним видобутком бурштину журналіст Олександр Ніколайчук, якого чотири роки тому саме в розпал «бурштинової лихоманки» жорстоко побили бандити за те, що викривав місцеву мафію.

«Як бачите, продовжую лікуватися після нападу, незаконний видобуток ведеться, як і раніше, однак вже далеко не в таких масштабах. Його не забороняти треба, а просто зробити законним, легальним, і дати людям можливість працювати», - розповів він УНІАН.

У залі на милицях був присутній місцевий борець із незаконним видобутком бурштину журналіст Олександр Ніколайчук / Олександр Ніколайчук

Коли нарада закінчилася і Зеленський вийшов з приміщення, його зустріли вигуками, оточили, фотографували.

«..Схоже на те, що нове керівництво країни вирішило оголосити війну «бурштиновій мафії». Серйозно це, чи ні, - поки що незрозуміло, стане відомо згодом», - ділилися думками старателі.

Оскільки це вже далеко не перша така спроба влади, тільки кадровими рішеннями не обійтися. Можливо, новому парламенту нарешті вдасться прийняти пакет законів, які регулюватимуть видобуток бурштину і дадуть можливість легально його добувати. Нагадаємо, проект Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину» ще у 2015 році був ухвалений Верховною Радою в першому читанні за основу, проте вже у лютому 2017 року Радою його погоджено не було… Хоча в ньому визначалися умови легалізації бурштинового бізнесу, регламентувалися і спрощувалися дозвільні процедури…

Тисячі старателів фактично працюють поза законом / фото УНІАН

Зараз же тисячі старателів фактично працюють поза законом. А на Житомирщині від окремих нардепів часто доводиться чути, що деякі їхні колеги просто не зацікавлені в ухваленні таких законів, оскільки «кришують» цей нелегальний бізнес та мають від нього чималий зиск.

Зоя Юхимчук

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся