REUTERS

 Компетентні органи Російської Федерації на запит Нідерландів повідомили тільки одному з чотирьох підозрюваних про початок судового процесу у справі щодо збиття Малайзійського літака рейсу MH17.

Про це заявив суддя Гендрік Стейнгаюс під час засідання в судовому комплексі «Схіпхол» (передмістя Амстердама) у справі МН17.

Читайте такожНа судове засідання у справі MH17 у Нідерландах не прийшов жоден із обвинувачених (трансляція)

Відео дня

Суддя зазначив, що підозрюваного у збитті літака Олега Пулатова було належним чином викликано до суду. Зокрема, спочатку Нідерланди зробили запит до компетентних органів РФ щодо правової допомоги, і цей запит прокуратурою Росії був спрямований в Міністерство юстиції Російської Федерації.

Водночас, від російської сторони надійшов лист, у якому було сказано, що інтереси Пулатова представляє адвокат Олена Кутьїна, і що її підзахисний «не має відношення до катастрофи літака».

При цьому, за словами судді, окремо російська сторона повідомила, що в місті Ульяновськ 23 січня 2020 року Пулатов з’явився на засідання російського суду, і що йому були передані документи про виклик. «Підозрюваному Пулатову відомі обвинувачення проти нього», - зазначив Стейнгаюс.

Проте, суддя наголосив, що «підозрюваний Пулатов сьогодні не з'явився на суд».

При цьому, інші підозрювані - громадяни РФ Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також українець Леонід Харченко не з’являлися на аналогічні засідання судів для отримання повісток про виклик на судове засідання у Нідерландах.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу «Бук».

Першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), російський генерал Сергій Дубинський і терористи Олег Пулатов і Леонід Харченко.