Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоціль
Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоціль

Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоціль

09:10, 11.11.2006
12 хв.

“Ні за які пряники я не брав би участі в жодних авантюрах. Не треба ототожнювати Президента і партію. Партія перебувала під атакою. І партія опинилася недостатньо консолідованою, щоб цю атаку відбити”... Інтерв`ю

Інтерв`ю з членом президії ради партії «Народний Союз Наша Україна” Петром Порошенком

Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоцільПетре Олексійовичу, які Ваші прогнози щодо майбутнього з’їзду НСНУ?

На майбутньому з`їзді партія продемонструє свою єдність. Дуже багато поставлено на карту. З`їзд закріпить рішення партії про перехід в опозицію. А консолідація і координація зусиль в рамках парламентської опозиції з нашими партнерами не допускає жодних дій, які можуть бути подані як серйозні розбіжності в партії. Партія не зрадить своїм демократичним принципам. Вона від початку формувалася як партія, у якій було чутно голос кожного делегата.

Відео дня

Я задоволений, що ці два тижні між першим і другим етапом пройшли плідно. Що були створені програмна і статутна комісії. Пропозиції щодо зміни Статуту партії дають змогу говорити про підвищення ролі регіональних партійних організацій, продовження демократичних традицій. При цьому важливо, що Президент був і залишається почесним головою партії. Я вважаю, що Партія має розробити й прийняти нову стратегію перебування в опозиції.

Найбільш згадуваним словом у зв`язку з вашим з`їздом є слово «оновлення». Чи пройде зміна керівництва партії?

Почесним головою партії є Віктор Ющенко, який ним і залишиться. Між з`їздами партією керує її рада. Я думаю, що її буде істотно оновлено. Більш як половина складу ради безпосередньо обиратиметься регіонами, на регіональних конференціях. Без будь-якої ревізії в центрі. Тому склад ради буде істотно оновлений. Оновлена рада формуватиме, виходячи зі свого розуміння та бачення, президію. Ну а оновлення не є самоціль, це – інструмент. Партія має серйозно активізувати свою роботу. Незважаючи на те, що до виборів ще далеко, має їздити по регіонах, пояснювати позиції. На жаль, було дуже багато наносного, була безліч сценаріїв і справа і зліва, спрямованих на дискредитацію позиції «Нашої України». Дуже часто наші лідери, замість того, щоб відстоювати позицію партії не зовнішніх напрямах, вступали в безплідні дискусії. Партія повинна згуртувати лави. Левова частка партійних дискусій була присвячена внутріпартійним проблемам. Хоча набагато корисніше було б презентувати програмні положення на зовнішніх ринках.

Ви за таємне голосування чи за відкрите?

З`їзд може ухвалити будь-яке рішення. Кожний з варіантів рішень має свої «за і проти». Я вважаю, що партії бракує відкритого й чесного діалогу. Не можна будь-які проблеми обговорювати подібно до соціалістів, які обговорювали створення демократичної коаліції з дулею в кишені. Вони публічно ставили підписи під нашими документами, а непублічно вели переговори з «Регіонами». Не буде користі від того, що хтось, хто, не бажаючи висловити публічно й відкрито свою позицію, висловлюватиме свою думку в таємному режимі. Та атмосфера, яка панує в партії, дає змогу чесно про все говорити. Відкриті й публічні дискусії дозволяють виробляти позиції. І якщо ми сьогодні обиратимемо наполеона, царя, бонзу, що не залежатиме від демократичних позицій ради партії, поведе партію на «свій розсуд», це буде ознакою згортання демократичних процесів у партії. У деяких партійців питання – куди рулюємо? – підміняється питанням – хто рулює? Такий хід думок навряд чи корисний для партійного будівництва.

Партія має виробляти й проводити свою позицію, незважаючи на те, що вона може входити в конфлікт з думкою керівництва партії.  

І все ж таки незвично, коли Президент, інститут влади, істотно позбавлений повноважень, перебуває в опозиції до уряду.

Президент Буш плоть від плоті республіканець. Але на сьогодні він перебуває в опозиції до демократичної більшості в конгресі.

Партія, яка займає чітку ідеологічну нішу і яка асоціюється з Президентом, перебуватиме в опозиції. Це не означає, що Президент бореться з урядом. А партія може і критикуватиме Кабмін. Не треба ототожнювати Президента і партію. Президент – почесний голова, але при цьому партія має право на свою позицію.

Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоцільЯк Ви прокоментуєте обмін люб`язностями ваших лідерів Катеричнука і Третьякова в пресі? Образність і точність висловлювань ваших лідерів радує, але чи корисно це  «Нашій Україні»?

Як внутрішню дискусію я це допускаю. Це означає, що люди відверто одне з одним розмовляють. Як винесення в інтерв`ю – я категорично не поділяю позицій ні Катеринчука, ні Третьякова. Це, безумовно, шкода. Але, інша справа, які цілі в цій дискусії переслідуються: задоволення особистих амбіцій, реалізація сценарію отримання постів чи підвищення ролі партії. Якщо ж це недосвідченість і особисті емоції, то партія має реагувати на такі речі.

У Вас у фракції вісімдесят багнетів, а сіяє лише десяток колишніх парламентських зірок. Де нові зірки? Не рахуватимемо Руслану, яка в ролі парламентарія найяскравіше виступила на святкуванні СКМ в трусах...

Я не поділяю ваших оцінок нашої фракції. І вважаю, що для молодіжного електорату Руслана є тим авторитетом, який може донести позицію партії і популяризувати її ідеї. З іншого боку, тут є недоробка «Нашої України». Партії потрібно закріпити народного депутата за певною ділянкою роботи і спитати його за виконання. Не всі народні депутати задіяні в цій роботі. Але сам формат роботи припускав чітку визначеність: опозиційність, участь коаліції. Після того, як цей етап завершено і з`їзд підтверджує правильність обраних рішень, робота з кожним окремим депутатом буде істотно активізована.

Що їм зараз заважає їздити по регіонах і проводити прийоми?

 

Ті, з них хто має досвід, їздять і проводять. Інша справа, з депутатами, що не мають досвіду, потрібно працювати.

Іноді здається, що для Президента партія – валіза без ручки: і нести важко, і кинути шкода.

У мене жодного разу не склалося такого враження. Президент без партії буде слабкіший, так само, як і партія без Президента. Не знаю, на підставі чого могло скластися таке твердження.

Ходять чутки, що Сергій Тарута прикупив для Президента два проекти – «Віче» і «Вперед, Україно!» Навіщо вони потрібні, якщо Президент зі своєю партією?

Ну, я думаю, що це питання треба поставити Таруті – навіщо витрачати гроші на подібні проекти. Досвід показує, що партія не може бути створена як штучне ерзац-формування. У нас неодноразово терпіли поразку подібні технологічні проекти. І я не бачу їх перспективи в майбутньому. Окремі політики в нашій партії вважають, що, угробивши свій політичний проект, політичний аналітик Тарас Стецьків (радник Президента. – Ред.) програв вибори. Замість того щоб об`єднатися з нами і разом іти на вибори, він забрав близько двох відсотків виборців (мова про «Пору»–ПРП. – Ред.), при цьому сорок з гаком відсотків цих голосів були віддані комуністам і «Регіонам». Відзначу: дуже необхідних нам голосів, без яких демократична коаліція не була створена. І замість того, щоб нести відповідальність, цей політичний аналітик (хоча мені складно сказати, які поради він може дати) звинувачує і ПРП, і “Регіони”, і при цьому береться за нові проекти. Людина займається самопіаром.

Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоцільАле ж і Ви, мабуть, винні в низькому відсотку «Нашої України». Хіба Ви не були одними з батьків-засновників цієї партії?

Партія перебувала під атакою. І партія опинилася недостатньо консолідованою, щоб цю атаку відбити. Тому що атаки проходять на всі партії. Була атака на Партію регіонів, на БЮТ. Згадані політичні сили тільки консолідувалися в результаті цих атак. Але в нас знаходилися «слабкі ланки», які в цій ситуації використовували атаки виключно для задоволення особистих амбіцій. Партія пройшла очищення і дала відповідну оцінку таким людям.

На з`їзді ваш програмний комітет заявить про посилення євроатлантичного вектора партії. Як це буде реалізуватися в політиці й  популяризуватися регіонах?

Ми передбачаємо прийняти в парламенті Стратегію національної безпеки країни, а однією з її складників буде євроатлантична інтеграція.

Якщо вибудовувати ланцюжок подій: перенесення другого етапу з`їзду, зустріч Президента з фракцією НУ і ваша заявка про скасування політичної реформи, – то складається враження, що Президент домовився з вами не чіпати керівництво партії і зберігати статус-кво в обмін на те, що ви скасуєте реформу.

Теза перша. Я – самодостатня людина. І я доводив це всім своїм життям. І за жодні пряники я не брав би участь ні в яких авантюрах. Я не допускаю сам факт подібної розмови з собою, тим більше з боку Президента. Я дуже добре знаю Президента, щоб не допустити подібної розмови і з його боку. І я ніколи в політиці не торгуюся.

Теза другої. Я не досидів до кінця зустрічі з Президентом, і в жодних діалогах не брав участі. Я пішов на засідання комітету, де розглядалися питання щодо СОТ.

Теза третя. Ніякого впливу на розробку принципів програмного комітету ми не чинили. Були принципи, які проголосовані програмним комітетом, а після голосування озвучені мною.

Далі, я заявляю: на сьогодні політреформа в тому вигляді, у якому вона прийнята, не дає можливості парламентові контролювати уряд. Прикладів більш ніж достатньо – ось голосування з мораторію на підвищення житлових тарифів. Парламент проголосував, на нього цитьнули з уряду, парламент тут же відміняє це голосування. І ми одержали безконтрольну владу. Раніше владні повноваження уряду балансувалися за допомогою повноважень Президента. У нас була домовленість з партнерами з очікуваної коаліції, що ми протягом короткого часу дозволимо підготувати зміни до Конституції. Але оскільки коаліції немає, і ми спостерігаємо відступ від домовленостей, то партія підтримала рішення програмного комітету про внесення згаданих змін. Підкреслю, ні в партії, ні в парламенту немає повноважень щодо скасування політреформи. Це винятково компетенція Конституційного суду. Але партія має зробити перший крок –Конституційне подання. Друге. Ми не збираємося повертати стару модель управління суспільством. Але в нас є свої конституційні пропозиції. Вони готові? Так. Вони дивні для Мороза, Януковича і Тимошенко? Ні. Ці пропозиції були частиною нашої угоди. Це що, велика новина, що існують всі підстави для конституційного подання про неконституційність процедури ухвалення змін до Конституції? Тимошенко про це говорить півтора року. І якщо вона ще не подає з якихось мотивів, то це зробить наша партія. Для того, щоб дамоклів меч не висів над Конституцією, для того, щоб Конституційний суд дав свою оцінку. Мені й у страшному сні не могло приснитися, що це може бути потрактовано як результат якихось торгів.

Петро Порошенко: Оновлення партії – не самоцільМожна ще пару слів про ідеологію? Ви представляєтеся як ліберальна партія, яка є виразником загалом великого капіталу.

Ніде в жодній програмній позиції ми не позиціонуємося як партія великого капіталу. Великий капітал сам здатний себе захистити. Ми з тими, хто був у найважчі моменти держави. З нами був не електорат Вітренко, не люди, які втратили надію і не збираються займатися собою, з нами була активна частина суспільства, яка сама себе зробила. Це дрібний бізнес і середній клас, який за період нашого перебування у владі чисельно зріс, оскільки зросли доходи населення. І я не упевнений, що ми за всіма критеріями відповідаємо їхнім сподіванням, але ми на сьогоднішні готові робити все, аби ці люди відчували, що ми – їхній захист і цей захист – реальний. Плюс до цього – національно-демократична позиція.

Опозиційний статус партії порушить перед нею нові питання. У цьому середовищі вже є одна королева, яка любить тільки перші ролі.

Ми були достатньо ефективні в опозиції. Я вже наводив приклад Великобританії, коли в опозиції до лейбористів перебувають ліберальні демократи й консерватори, і ніхто не каже про те, що вони повинні злитися. У кожного з них є свої електоральні симпатії. Є люди, які проголосують за «Нашу Україну» і ніколи не проголосують за наших партнерів по опозиції через позиції, гасла, принципи, які вони сповідують. Точно так, як і є цілий ряд виборців, які проголосують за Тимошенко швидше, ніж за нас. Навіщо розчаровувати виборців? Розчарувань отже було багато, нам потрібно боротися за їхні (виборців) голоси.

Розмовляла Лана Самохвалова

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся