Українська економіка у 2004 році росте як на дріжджах / фото ua.depositphotos.com

"30 кроків" Незалежності. 2004-й – Яйце для Януковича, отрута для Ющенка, Помаранчевий Майдан та загадкова смерть Кирпи

20:33, 02.05.2021
7 хв.

Не встигли озирнутися, а цього року зустрінемо тридцяту річницю Незалежності України. Який шлях українці пройшли з моменту проголошення Незалежності й до сьогодні? Чим запам’ятався 2004-й рік та як це – починати з нуля в новій, власній державі?

*"30 років – 30 кроків Незалежності" - спецпроект ТСН.Тижня, який розповідає, як і чим українці жили від буремного 1991-го і донині.

Українська економіка у 2004 році росте як на дріжджах. Середня зарплата з 460-ти гривень зростає на третину - до 590.  Втім, ціни теж ростуть, в середньому, на 20%. Кілограм свинини коштує 15-18 гривень, олія - від 5 до 7 гривень, кілограм гречки - головного виборчого продукту тієї епохи – піднімається аж до двох гривень. Це при курсі 5 гривень за долар.

Та головний продукт, який у 2004 році змінює долю України - це звичайне яйце. Яйця в цьому році подорожчали - десяток коштує майже 5 гривень. Але ціна не завадила студентові Прикарпатського університету Дмитрові Романюку здійснити свій "яєчний теракт".

Відео дня

Яйце з рук студента летить точно в груди Вікторові Януковичу. Той падає, на нього стрибають охоронці, захищаючи боса. Кандидат в президенти від влади прилетів у Прикарпаття поагітувати за себе. Але замість агітаційного рейду Віктора Федоровича везуть до лікарні. Янукович від страху опинився без тями. Той переляк, як потім  виявилось, лишився з ним назавжди. 

Спочатку пропаганда намагається вигадати  історію про справжній замах на Януковича, мовляв, кидали "тупим важким предметом" та спричинили черепно-мозкову травму. Але конфуз не приховати - виборці починають сміятися. "Веселі яйця" буквально нищать режим!

Зарплата в конвертах – вічне зло української економіки. До 2004 року більшість українських бізнесів платить своїм працівникам чорну зарплату, адже лише податок на прибуток доходить до 40%. Тобто якщо ви отримували 1700 гривень і вище, то мусили сплатити в бюджет, мінімум, 680 гривень. Але у 2004-му все міняється. Новий податок на прибуток  вже не 40, не 20, а всього 13%! Зарплати починають потроху виходити з конвертної тіні, їх нараховують на картки - з усіма податками.  Утім,  процес детінізації не завершився і сьогодні. До того ж податок знов зріс до 19,5 відсотків. 

Нові часи – нові герої. 4 червня 2004 року простий американець Марвін Хімеєр виходить на стежку війни проти нахабних місцевих чиновників та цементного заводу в маленькому містечку Гренбі в штаті Колорадо. Зварювальник обшиває металом свій бульдозер. І на цьому саморобному танку одна за одною трощить будівлі адміністрації заводу, поліцейський відділок та будинок судді. 

Останні кілька місяців він протистояв навалі багатіїв, юристів та чиновників, які безжально виганяли Марвіна з власної землі. Бо вона сподобалась цементному заводу. Після 7-ми годин свого останнього бою, Марвін застрелиться, а поліція ще півдоби буде добиратися до його тіла в наглухо завареному бульдозеру. Зварювальник стає неофіційним героєм Америки (та й України), бо доводить, що проти корупції варто боротися, навіть ціною власного життя. 

2004-й рік стає насправді золотим для  Андрія Шевченка / Фото УНІАН

2004-й рік стає насправді золотим для української зірки - Андрія Шевченка. Він третій українець - після Блохіна та Бєланова - який отримує найвище визнання футбольного світу - Золотий м’яч. 

Після численних перемог вдома, Андрій з кінця 90-х грає в італійському Мілані. Разом з цим клубом Шевченко виграє кубок Італії, Лігу Чемпіонів та Суперкубок УЄФА. Через тиждень після того, як футболіст привозить в Київ свій трофей, він отримує ще одну нагороду - звання Героя України. За сім років в Мілані Шевченко зіграє 296 ігор та заб’є у ворота супротивників 175 голів. 

1 вересня 2004 року урочиста лінійка в школі осетинського селища Беслан перетворюється на фільм жахів. Загін чеченського бойовика Шаміля Басаєва серед білого дня захоплює  та перетворює на заручників 1100 учнів, їх батьків, та вчителів. Заручників утримують в спортзалі, всі входи в школу завалені та заміновані. Басаєв відпускає лише 24 матері з немовлятами та передає з ними записку з вже традиційною вимогою - виведіть війська із Чечні. 

На третій день захоплення школу штурмує ФСБ. Причому починає його з  пострілу гранатомета. Під час штурму по чеченцях та заручниках ведуть вогонь з танків та вогнеметів. Близько трьохсот  заручників, серед яких 180 дітей, гинуть під кулями та уламками. Вісімсот із тих, хто вижив в цьому пеклі, скалічені - поранені або душевно травмовані. Популярність Путіна після катастрофічного штурму починає стрімко падати. Але після кривавого  Норд-Осту та Беслану він остаточно дає зрозуміти, Who is  містер Путін.  

У 2004 отруїли Ющенка / Фото УНІАН

6 вересня 2004 року, після кількох ділових обідів, стає зле Вікторові Ющенку. Нудота і головні болі такі нестерпні, що Ющенка літаком доправляють у Швейцарію. Наступного дня лікарі клініки Рудольфінергауз діагностують: кандидата в президенти отруїли діоксином. Отруєний Ющенко почувається погано. І хоч діоксин вражає всі внутрішні органи,  особливо вражаючі зміни видно на обличчі. Тепер ми знаємо, хто так любить труїти опонентів… Утім, з виборчих перегонів  Ющенко не сходить. 

1 жовтня 2004 року, у першому президентському турі, Ющенко та Янукович набирають по 39%. Обоє проходять в другий тур, і влада готує Януковичу особливо виграшний сценарій. План простий – приписати Ющенку поділи країни на сорти і підняти на сході та півдні масову істерію. Та це лише політтехнологічний маневр. Головне - створення масштабної системи маніпуляцій голосами та їх підрахунку.  

Крадіжка голосів у другому турі стає наймасовішою за всю сучасну історію. 

Другий тур виборів 2004-го Віктор Ющенко нібито програє. Принаймні так попередньо оголосять у Центрвиборчкомі. Та вже вкотре влада у своїх планах та іграх не бере до уваги виборців. А ці ГРОМАДЯНИ - на відміну від російських чи білоруських - не готові прощати тих, хто намагається вкрасти їхній вибір.  

23 листопада Майдан та всю Україну охоплює Помаранчева революція. 

Мільйони українців виходять на протест. Владі вистачає глузду зупинитися за крок до кровопролиття. 26 листопада Верховна Рада визнає результати виборів недійсними, а 3 грудня Верховний суд визнає масштабне фальшування. Країну чекає досі ще ніколи не бачене  -  третій тур виборів  президента! 

26 грудня  його остаточно виграє Віктор Ющенко. За нього - 52% голосів. Але рукотворна тріщина між проросійським сходом та проєвропейським заходом, умисно спричинена правлячою елітою, не затяглась і до сьогодні… 

27 грудня 2004 року в селі Бортничі під Києвом знаходять мертвим міністра транспорту Георгія Кирпу. Біля тіла лежить пістолет. Слідство вважає, що один з найвпливовіших людей в країні наклав на себе руки. 

Загибель міністра транспорту одразу після перемоги Ющенка навряд чи є випадковим збігом - Кирпа надто багато знав про стару владу, її дії на виборах та про мільярди бюджетних гривень, які щороку зникали у владних кишенях.  Відомого небіжчика відспівує священник. І це ще один сигнал того, що за самогубством ховається сплановане вбивство. Одне з тих, які ніколи не будуть розкриті. А їх буде ще багато.

Станіслав Ясинський

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся