Адвокати Порошенка заявили, що суд виніс рішення про його затримання

Захист Порошенка заявив, що Офіс генпрокурора та суд приховують рішення про його затримання.

Адвокати п'ятого президента Петра Порошенка просять суд призначити засідання з обрання йому запобіжного заходу на 17 січня, щоб Порошенко міг взяти у ньому участь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив адвокат Ігор Головань.

Він нагадав, що Порошенко має повернутися в України о 9-й ранку 17 січня.

"Чомусь Офіс генерального прокурора та Печерський райсуд Києва приховують, що існують така собі ухвала про затримання Порошенка з метою його приводу до суду та клопотання від Офісу генерального прокурора про застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу", - зазначив захисник.

Читайте такожПорошенко зриває переговори в Брюсселі: олігарх хоче захисту у справі про держзраду - PoliticoГоловань повідомив, що захист Порошенка звернувся до Печерського райсуду Києва з клопотанням, у якому йдеться, що відповідно до законодавства народного депутата про розгляд подібних клопотань мають повідомити завчасно.

"Тому ми вимагаємо від того судді Печерського суду, у провадженні якого є клопотання генерального прокурора, чи того, хто його заміняє, призначити судове засідання на 17 січня для того, щоб забезпечити можливість Порошенку по прибуттю в Україну прибути до суду і взяти участь у судовому засіданні", - заявив він.

На думку адвоката, жодних підстав для затримання Порошенка чи примусової доставки його до суду не існує.

Він наголосив, що одразу після повернення до України екс-президент готовий добровільно прибути до суду і "вимагає від слідчого судді призначити судове засідання і надати йому можливість у цьому засіданні взяти участь".

У коментарі УНІАН адвокат Порошенка Ілля Новіков уточнив, що вищезгаданого клопотання захист не бачив.

"Його ніхто не бачив, але сьогодні в апеляційному суді прокурор підтвердив, що воно лежить у Печерському (суді - УНІАН). Нам його не направляли", - зазначив він.

Захисник також додав, що наразі невідомо, про який саме запобіжний захід проситимуть прокурори.

"За чутками - арешт", - сказав він.

Справа Порошенка - що відомо

П'ятий президент проходить підозрюваним у справі про держзраду. Провадження розслідується за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України.

Порошенко підозрюється в тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, у тому числі з-поміж представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", зокрема, шляхом закупівлі вугілля у самопроголошених "республік" на загальну суму близько 1,5 млрд грн. 

За версією ДБР, закупівля палива в ОРДЛО поставила енергетичну сферу України в залежність від Російської Федерації і "ЛДНР", підірвавши економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавивши можливості диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності. 

17 грудня в Державному бюро розслідувань заявили, що Порошенко проігнорував слідчих, які намагалися вручити йому повістку про виклик у справі про злочинну схему постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" і "ДНР" групою громадян України.

Читайте такожСоціологи дізналися, яким політикам найчастіше не довіряють українціТого ж дня стало відомо, що Порошенко покинув межі країни. Пізніше він уточнив, що повернеться в Україну 17 січня.

Політик зазначив, що має намір після прибуття "з'явитися в суді і провести зустріч з Генеральним прокурором, користуючись правом народного депутата на невідкладний прийом".

У вересні-листопаді 2021 року в даному провадженні вже повідомили про підозру народному депутату від "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

6 січня Печерський суд Києва наклав арешт на все майно і активи Порошенка.

Вас також можуть зацікавити новини: