Лариса Ґаладза: Канада підтримує Україну на всіх напрямках / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Амбасадорка Канади в Україні Лариса Ґаладза: Україна матиме найбільш досвідчене військо в Європі. Це впливатиме на рішення про приєднання до НАТО

10:35, 23.03.2023
22 хв. Інтерв'ю

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза розповіла в інтерв’ю УНІАН про роль і внесок Канади в перемогу України, торгово-економічні відносини між Києвом та Оттавою під час війни, ситуацію з українськими біженцями в Канаді та перспективами України приєднатися до НАТО.

З початку 2022 року Канада виділила понад 5 мільярдів канадських доларів на підтримку України. Які пріоритети Канада має у наданні допомоги? 

Канада підтримує Україну на всіх напрямках: військовому, фінансовому, економічному, гуманітарному, інституційному. На додаток, ми вкладаємо ресурси й на дипломатичному рівні на міжнародній арені: аби залучати інші країни до консенсусу з метою підтримки України, а також утримувати цей сильний консенсус між країнами так званого Заходу.

Які є пріоритети? Я би сказала, що мова про все необхідне для того, щоби Україна змогла дійти до перемоги.

Відео дня

З одного боку – це зброя, навчання українських військових і усе, що стосується війська. Військові мають бути здатними воювати. З іншого боку, йдеться про підтримку економіки в Україні у той час, коли українські військові тримають фронт. Дуже важливо надавати Україні фінансову допомогу, щоби забезпечити її стабільність. По-третє, ми до війни роками сприяли розвитку демократії, інституцій тощо. Співпрацювали в галузях енергетики, сільського господарства, а наші проєкти розвитку й надалі функціонують. Чому? Бо цей розвиток повинен рухатись далі, і навіть може прискорюватися. Такі процеси як, наприклад, децентралізація  - просто необхідні для відбудови України. Ми не хочемо їх відкладати.

Тому ми підтримуємо військо, економіку та усі процеси й організації, які мусять існувати та належно працювати заради незалежності, стабільності й відбудови України.

Які у вас очікування від України та української влади цього року? 

Ми очікуємо на ухвалення добрих рішень. Йдеться про дотримання принципів прозорості й незалежності тих інституцій, які мають бути такими. Наприклад, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Також як пріоритет - абсолютно необхідне просування реформи в судовій системі. В рамках реформ, це - завдання номер один. Ми дуже часто говоримо про антикорупційну архітектуру й інституції в Україні, але хребет для всього – це незалежна й високоспроможна судова система. І ми бачимо, що судова система рухається уперед. Це дуже серйозне очікування від нас.

Між нами та Україною існує добра комунікація щодо військової та фінансової підтримки. І ми мусимо постійно бути на зв’язку, щоби чітко розуміти, що Україні потрібно і що ми можемо їй надати.

Між Канадою і Україною існує добра комунікація щодо військової та фінансової підтримки / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Канада вже підготувала понад 35 тисяч українських військових в рамках Операції "Об’єднувач" (UNIFIER). Які подальші плани щодо воєнної підготовки для українських  солдатів?

Операція UNIFIER – це добрий приклад того, як ми дуже швидко адаптувались до нових обставин. Наразі UNIFIER працює у Великій Британії, куди українським військовим легко прибути, швидко пройти ці навчання, а опісля – повернутись в Україну та застосувати набуті навички на фронті. У Великій Британії працює понад 160 канадських військових інструкторів. Також приблизно 40 канадських інструкторів працює у Польщі (у напрямку інженерної підготовки з розмінування).

Я завжди нагадую у розмовах зі своїми колегами в Оттаві, у тому числі з начальником генерального штабу Канади, що маємо бути готовими  якнайшвидше повернути навчання в рамках Операції  UNIFIER до України, як тільки дозволять обставини.

Канада зобов’язалася передати Україні вісім танків Leopard 2. Яку роль Канада планує надалі відігравати у міжнародній танковій коаліції?

Хочу розповісти вам історію про ті танки, як приклад ефективного комплексного реагування на потреби України. Коли Україна попросила танки, відбулася розмова в рамках засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). Ми одразу звернули увагу на те, що у нас є і що ми можемо віддати. І, думаю, українці бачили цю динаміку.

Хтось мусив першим виступити як донор танків, аби інші країни, які мають великі запаси, приєднались до танкової коаліції. Тож Канада була однією з перших країн. Хоча спочатку йшлося лише про чотири танки, але Канада показала, що це можливо зробити швидко і політично, і логістично: від моменту ухвалення політичного рішення минуло 10 днів і танки прибули з Канади до Польщі. Потім Канада вирішила надати ще чотири танки.

При цьому, ми не просто передаємо їх. Треба ще зробити їх сумісними із українськими комунікаційними системами. Тому ми одразу налагоджували необхідні комунікаційні системи. Окрім того, йдеться про підготовку не лише механіків-водіїв для танків, але й командирів, і стрільців-навідників. Більшість військових, які тепер ідуть на навчання, треба з нуля готувати на відповідні ролі. І ми це робимо. Треба надати їм навчальні снаряди. Ми це робимо. Треба ще забезпечити функціонування й обслуговування тих танків на фронті. Адже ми знаємо, що часом трапляються певні ситуації - танк може застрягнути в болоті, чи може щось зламатися. Тому ми ще надаємо буксирувальні тягачі для танків… Тобто йдеться про цілий комплекс не лише танкового обладнання, а й усього необхідного для підтримання воєнних спроможностей танків.

Ми бачимо й пишаємось, як Західний світ може об’єднати зусилля. На додачу до наших восьми танків, від інших країн окремо надійде ще вісім, десять, двадцять і більше танків. Все це разом дасть Україні величезну силу, аби протистояти агресору.

Канада була однією з перших країн, які приєднались до танкової коаліції / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Нещодавно в уряді Канади озвучили, що вісім танків буде розміщено в Україні у найближчі тижні. Чи можемо говорити, що процес навчання українських танкових екіпажів завершується?  

Про такі деталі, коли і що приїжджає в Україну, ми не говоримо. Треба дотримуватися операційної безпеки.

Відомо, що уряд Канади замовив у компанії LockheedMartin 88 нових літаків F-35 для заміни старіших моделей літаків СF-18. Чи може Канада розглянути запит України щодо передачі літаків четвертого чи п’ятого покоління?

Україна не шукає таких літаків, які у нас є. Однак, знову таки, ми говоримо про те, що у нас немає літаків F-16або МіГ, але ми можемо надати щось інше. Наприклад, у нас є компанії, які виробляють камери для безпілотних літальних апаратів. Усі "Байрактари", які літають і збирають потрібні дані, мають канадські камери. У нас є комунікаційні супутники, які надають необхідну інформацію для України. У нас є виробники зимового одягу - ми надали понад 500 тис одиниць зимового одягу…

У нас є танки, бронеавтомобілі Roshel Senator, за допомогою яких безпечно може пересуватися військовий персонал. І так ми далі будемо працювати.

Як Канада може допомогти з посиленням систем протиповітряної оборони України?

Ми купили для України одну систему NASAMS. А в останньому пакеті підтримки є більше снарядів для NASAMS.

Далі будемо обговорювати з нашими союзниками, з міністром оборони України Олексієм Резніковим, що ще потрібно. Ухвалення відповідних рішень в Канаді продовжується.

Лариса Ґаладза: Ми купили для України одну систему NASAMS / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Можете розповісти детальніше, як Канада планує допомагати Україні у розв’язанні ще одного дуже проблематичного питання - розмінування територій?   

Канада не планує. Канада вже це робить. Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі. Розмінування має ключове значення для розвитку економіки і повернення населення до своїх міст. Ми займаємося такими проєктами в усьому світі, а в Україні робили це навіть до цієї повномасштабної  війни. Я пам’ятаю, як відвідувала Чернігів для передачі канадського обладнання для підводного розмінування.

З лютого 2022 року Канада виділила 32,5 мільйона канадських доларів (23,7 млн доларів США, - УНІАН) на гуманітарне розмінування в Україні. Значна частина виділених коштів йде на закупівлю обладнання, що передається Державній службі з надзвичайних ситуацій України, яка використовує його для безпечнішого та ефективнішого розмінування та знешкодження боєприпасів, що не вибухнули. 

Ми також передаємо знання через тренінгові проєкти. Окрім того, ми допомагаємо фінансово (2 мільйони канадських доларів) громадській організації  HALO Trust, яка займається інформуванням громадян про вибухові пристрої, складанням карт мінних загроз та розмінуванням в Київській області та інших регіонах України, які певний час були тимчасово окуповані. Чоловіки й жінки буквально на колінах, ретельно, пильно і обережно, метр за метром розміновують території, аби вони були безпечні для дітей, фермерів і простих людей, які хочуть відпочивати в лісі.

7,5 мільйонів канадських доларів ми виділили в партнерстві з Державним Департаментом США міжнародній компанії Tetra Tech. Наше фінансування допоможе придбати обладнання, організувати тренінги для українських саперів, провести обстеження і розмінування територій та навчити громади, як уникати мін та боєприпасів, які не вибухнули. 

На додаток до 32,5 мільйона, тісно співпрацюючи з Європейським Союзом, 7 березня 2023 року Канада оголосила про додаткові 3 мільйони фінансування на розмінування в Україні. Ми прагнемо, щоб це фінансування було внеском у відновлення України.

Канада виділила $23,7 млн на гуманітарне розмінування в Україні / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Яким чином Канада підтримує створення міжнародного Трибуналу з метою покарання президента РФ Володимира Путіна та його найближчого оточення за злочин агресії і воєнні злочини, скоєні в Україні?

Міжнародна спільнота має можливість притягнути до відповідальності людей, які вчинили цей злочин агресії. Але потрібно визначити, як це зробити? Канада долучилась до групи, яка розглядає це питання.

Чому треба рухатись обережно й мудро? Бо ми хочемо успішно притягнути до відповідальності Путіна та його команду, тих, хто ухвалив це незаконне рішення здійснити вторгнення в Україну. Постають певні юридичні питання щодо юрисдикції та повноважень. Два тижні тому у Львові відбулася зустріч експертів, які два дні говорили про злочин агресії, і я зрозуміла, які є етапи й питання, і які рішення міжнародна спільнота мусить ухвалити, щоб успішно притягнути до відповідальності Путіна.

Канада бере участь у цьому процесі. І водночас Канада підтримує Міжнародний кримінальний суд на політичному, фінансовому та експертному рівні, та усі справи й інші напрямки щодо відповідальності за злочини геноциду, злочини проти людяності та воєнні злочини в Україні.

Чи вже є спільне розуміння або узгодженість між союзниками, яким саме має бути спеціальний Трибунал для російської верхівки?Чи в ньому мають бути виключно іноземні судді з різних країн, українські судді, чи має бути змішаний формат за участі іноземних та українських суддів?

Це точно є одним із великих питань. Коли йдеться про міжнародне кримінальне правосуддя, дуже важливою є легітимність процесу. І ті питання, які тепер розглядає ця основна група, спрямовані на визначення того, який формат надасть максимальну міжнародну легітимність будь-якому рішенню. Експерти якраз перебувають у процесі зважування "плюсів" і "мінусів" кількох варіантів. Вони вивчають, яким може бути найкраще поєднання процесу, людей і юрисдикції.

Відомо, що у Канаді ухвалили законодавчий акт, який створює правові підстави для арешту й конфіскації російських підсанкційних активів. Чи вже розпочався відповідний судовий процес?

Маєте рацію. Канада стала першою країною, яка ухвалила такий закон. У нас вже є перша справа. Це 26 мільйонів доларів. Ми сподіваємося, що ця перша справа покаже, що конфіскація можлива на законних підставах. І ми впевнені, що обрали гарний приклад, який засвідчить не тільки в Канаді, а й для інших країн, що це можливо робити.

Канада підтримує Міжнародний кримінальний суд / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Президент України Володимир Зеленський виступив з ініціативою "Формула миру України". Чи готова Канада проявити лідерську роль для залучення країн Африки, Азії і Латинської Америки на підтримку цієї Формули?

Ми постійно виступаємо на міжнародній арені - у двосторонньому й багатосторонньому форматах - аби країни, які, можливо, не розуміють Україну, так само як ми прийшли на допомогу й виступили за мир.

Президент України чітко висловив головні принципи сталого і справедливого миру. Ці принципи відповідають Статуту ООН.

Мої колеги-дипломати з Канади працюють в усьому світі, щоби показати усім країнам, що ці принципи усім нам на користь. Коли ми їх підтримуємо, зберігаємо і дотримуємось, то світ для нас безпечніший, успішніший, і вільні країни світу можуть у такому контексті ліпше розвиватися.

Ми вже це робимо, абсолютно.

Що у Канаді думають про ініціативи Китаю стосовно врегулювання війни, нещодавно озвучені офіційним Пекіном?

Ми усі прагнемо миру в Україні і більш мирного світу.

Китай розуміє, що тепер у цих питаннях йдеться про майбутнє демократичного світу. Тому вони не є не зацікавлені. Вони мають свої ідеї, амбіції та інтереси.

Найближчі партнери України, а Канада особливо, виступають з підтримкою президента України Володимира Зеленського в усіх рішеннях (чи це стосується способу, як воювати, чи питання, коли йти на переговори, чи як реагувати на китайську пропозицію), тому ми будемо йти за президентом Зеленським. Це стосується миру в Україні. Ми будемо підтримувати українське рішення.

Але, принципово, хотіти миру - це добра справа. Якщо є більше країн і людей у світі, які хочуть миру, – це принципова, позитивна річ.

Ґаладза: Ми усі прагнемо миру в Україні і більш мирного світу / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

На думку Канади, якою має бути перемога України у війні?    

Перемога України мусить бути на умовах України.

Коли торік у травні прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо був з візитом в Україні, він сказав: щоби Україна перемогла, Росія мусить програти. Ми це розуміємо, бо ми вже роками спостерігаємо, що діялось на Донбасі та у Криму. І тому стоїмо безумовно за Україною.

Чи планується новий візит прем’єр-міністра Джастіна Трюдо до України?

Добрий дипломат завжди планує, завжди думає про наступний візит свого лідера в країну свого перебування.

Чи запрошує Канада президента України Володимира Зеленського здійснити фізичний візит до Канади?

На цей момент ми знаємо, що президент має свої пріоритети. Президент і прем’єр-міністр постійно на зв’язку і будуть зустрічатись там, де зможуть. Сподіваємось, що це колись знову буде у Канаді.

Щоби Україна перемогла, Росія мусить програти / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна хоче отримати гарантії безпеки до вступу в Організацію Північноатлантичного договору (НАТО). На вашу думку, чи реально підготувати такі гарантії до саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться у липні?

Дуже складне питання.

Наші лідери, віце-прем’єр-міністри, сам президент, обговорюють, які будуть наслідки саміту у Вільнюсі. Це відповідає нашим спільним інтересам, щоби шлях до членства в НАТО був відкритим. І щоби ми були активно залучені у процес наближення України до НАТО. Так, як це було до війни (але тепер це більш актуально і доречно).

Щоби ця війна більше ніколи не повторилася, Україна мусить бути самостійно сильною у військовому плані.  Ми над цим працювали до війни і будемо далі працювати – як виглядатиме система більшої підтримки у мирний час, як виглядатиме озброєння Збройних Сил України у мирний час. Це будуть довгі й складні дискусії. Я не думаю, що вони закінчаться до кінця червня. Але вони є актуальними, тож всі працюємо разом, розуміючи, що перший пріоритет – це перемога.

На вашу думку, чи можливий вступ України в НАТО одразу після війни, чи Україна ще повинна бути виконати певні "домашні завдання" та створити певніумови для набуття членства в Альянсі?

Це буде політичне рішення. Але всі процеси, які мусять існувати, щоби досягнути членства, - вони вже існують. Це підтримка реформ. Це озброєння. Це інтеграція і взаємосумісність на всіх рівнях. Я думаю, що союзники НАТО також добре розуміють, що  Україна буде мати найбільш досвідчене військо в Європі. І це також буде впливати на рішення.

Україна мусить бути самостійно сильною у військовому плані / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Як війна вплинула на функціонування угоди вільної торгівлі між Україною і Канадою? Якими були обсяги українсько-канадської торгівлі у 2022 році?

Наша угода працює. Торгівля триває далі. Наш експорт впав, але імпорт трішки зріс: у 2022 році експорт продукції з Канади до України зменшився на 33% порівняно з попереднім роком і склав 150 мільйонів канадських доларів.  

Як ми вже говорили, Канада надає масштабну військову допомогу Україні. Вона також постачає оборонне обладнання на комерційній основі. Минулого року найбільше експортувалися до України танки та броньовані автомобілі.  Наступними за важливістю статтями експорту були: риба та морепродукти і фармацевтичні товари.

8 травня 2022 року ми скасували усі тарифи на імпорт з України в Канаду. В результаті, експорт продукції України до Канади зріс більше, ніж на 20%, і склав 271 мільйон канадських доларів. Найбільше ввозилися до Канади з України соняшникова олія, залізо і сталь,  електротермічні кавоварки і чайники, а також яблучний концентрат.

Але, що мене дивує, угода не тільки працює - протягом останнього року тривали переговори щодо її модернізації. Отже, угоду буде модернізовано у часи війни. Це показник того, що в Україні є діючий ринок, є послуги і товари, які потрібні в Канаді, що міжбізнесові зв’язки діють.

Наша Канадсько-українська торговельна палата дуже активно працює, щоби канадські виробники і бізнес розуміли, який в Україні є ринок, і щоби українські виробники, експерти та айтішники розуміли, які є можливості в Канаді. Без війни, безумовно, ситуація була би кращою. Але те, що під час війни й далі йде двостороння торгівля, завершуються переговори про модернізацію угоди про вільну торгівлю, а великий бізнес і надалі зацікавлений в інвестиціях для України, і ця зацікавленість зростає – це все добрі показники.

Канада надає масштабну військову допомогу Україні / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Яку роль відіграє Канада у сприянні доставки українського зерна до найбідніших країн світу?

Ми долучилися до ініціативи "Зерно з України", фінансово сплачуємо за доставку зерна в інші частини світу. Але, одна зі справ, якою я дійсно пишаюсь, стосується того, як швидко ми змогли відреагувати.

Очевидно, що на забезпечення світу продовольством вплинула війна. Коли розпочалася зернова криза, Канада негайно забезпечила необхідне фінансування для українських фермерів, аби вони могли зберігати зерно. Українське зерно завжди мало такий попит, що ніколи ніде не затримувалося. Тому не було складів, особливо в малих і середніх фермерських господарствах. Зернові саджали і збирали, а потім відразу відправляли в інші країни. Але несподівано зерно не змогло полишити Україну і мало зберігатися тут. Канада знає, як це робити, і як це важливо. І ми негайно надали кошти на специфічне обладнання, що дозволило господарствам малого і середнього розміру збирати зерно та належним чином його зберігати.

Я зустрілася на днях з представниками Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, і вони сказали, що Канада є відмінним партнером. Вона відреагувала швидко, доречно і забезпечила українських фермерів тим, чого вони потребували.  

І це не тільки в наших інтересах, це -  наш моральний і безпековий обов’язок забезпечити, аби найбідніші у світі не голодували. Думаю, що світ тепер розуміє, яку роль відіграє у цьому Україна.

Канада забезпечила необхідне фінансування для українських фермерів / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Як ви оцінюєте рішення уряду Канади запровадити трирічний дозвіл тимчасового перебування українців у Канаді, який дозволяє шукати роботу і проживати в країні?

Я дуже пишалася тим рішенням. Ця програма Канади дає українцям варіанти щодо майбутнього. Не на шість місяців і не на рік, а на три роки. Приїдьте, якщо хочете працювати – працюйте. Якщо у вас є діти, вони можуть йти до школи у Канаді. Якщо хочете повертатись назад, повертайтесь. Це досить широка програма, яка дозволяє людям вирішувати, як можна нею скористатись.

Програма дуже хороша, проте Канада знаходиться далеко. Тож не дешево приїхати в Канаду і не дешево проживати. З січня 2022 року понад 180 тисяч українців приїхали у Канаду, хоча дозвіл мають понад 600 тисяч українців.

Як їм живеться? По-різному. Так, як і в Україні. Я ходжу і спілкуюся з переселенцями. Їм по-різному вдається реалізувати своє життя. Але в Канаді українська громада і канадське суспільство роблять, що можуть, аби їх підтримувати. Йдеться про житло, працю або про дітей в школі. Люди дуже відкриті до українців. По всіх куточках Канади їх вітають і підтримують, як можуть. І потім українцям вирішувати: чи вони залишаються, чи повертаються в Україну. Але ми працюємо якнайліпше над тим, щоб в Україні створилися умови для повернення її громадян.

Якщо війна затягнеться, чи можливо, що цей трирічний період буде подовжений? 

Ми побачимо, але якщо людина через рік-два вирішує, що хоче залишитися в Канаді, то вона може подати заяву на постійне проживання, тобто на отримання іншого статусу. Це вже можливо зробити.

Ми розглядаємо можливості для полегшення пересування українців і канадців між країнами / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Після війни - віримо, що після перемоги - чи можливі зрушення щодо скасування візового режиму для українців з метою щонайменше туристичного відвідування Канади?  

Навіть під час війни ми розглядаємо можливості, щоби полегшити пересування українців і канадців між нашими країнами. Ми ніколи не забудемо про цю ціль.

Що б ви побажали українцям зараз?

Перемоги у цьому році. 

Віталій Саєнко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся