ЗСУ потрібні винищувачі \ t.me_V_Zelenskiy_official 4

Авіаційна коаліція: чи вплине зближення Китаю з РФ на рішення США про надання Україні винищувачів

12:03, 22.03.2023
9 хв.

Після створення так званої танкової коаліції, Україна сподівається на появу аналогічного авіаційного "об’єднання". Першими надати українцям літаки вже зголосилися Польща та Словаччина, проте без рішення США, тема винищувачів глобально не зрушить з місця. УНІАН запитав експертів, чому США гальмують це питання, та що може підштовхнути Білий дім до ухвалення потрібного Україні рішення.

Так сталося, що останній рік Україна живе приблизно так: отримавши щось важливе і надпотрібне на фронті, знову працює над передачею чогось іще більш важливого і надпотрібного. Після створення так званої танкової коаліції міжнародних партнерів, наступним "кроком" стало очікування "авіаційної".

Потрібна перевага в небі

Направду передачу винищувачів хотілось би побачити ще до роковин повномасштабного російського вторгнення. Проте останні два "Рамштайни" не завершились рішенням про авіацію.

Відео дня

За словами генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга, в Альянсі справді продовжують обговорювати тему надання Україні літаків. Але на поточному етапі партнери визначили пріоритетом інший напрям: надання нагальної допомоги. Мова про те, що необхідні боєприпаси, системи ППО та навіть танки передати сьогодні банально швидше.

Втім, ні для кого не є секретом, що територія України надто велика, щоб мати змогу захищати її виключно системами ППО. Сучасна авіація потрібна не лише для захисту, а й для українського контрнаступу та деокупації територій. Відтак командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук звернувся до колег у повітряних силах країн НАТО з проханням "наростити зусилля" з надання Україні необхідних багатоцільових винищувачів четвертого покоління. 

"Очікую на вашу підтримку та закликаю створити авіаційну коаліцію під гаслом "Перемога на землі – кується в небі!"", - зазначив він.

За словами начальника авіації Повітряних Сил ЗСУ Сергія Голубцова, за американськими оцінками, українські пілоти будуть підготовлені менш ніж за шість місяців. А Україна з партнерами цілком може підготувати інфраструктуру для прийому F-16 вже в поточному році.

Винищувач F-16 / US Air Force

"Американський виробник оцінив злітно-посадкові смуги трьох авіабаз, сказав, що вони можуть бути використані для сучасних винищувачів. Тільки зазначили, що можна внести деякі покращення, згладити злітно-посадкові смуги. І Мінінфраструктури вже працює", — цитує Голубцова The Times

Міг-29 – перший крок до отримання F-16

Поки що лише три країни НАТО зголосилися надати Україні літаки радянського виробництва, які обіцяли ще торік. Зокрема, на початку березня про передачу перших чотирьох Міг-29 оголосила Польща, вказавши на наявність двадцяти шести літаків у бойовому стані. Також рішення про відправку тринадцяти Міг-29 Україні ухвалив уряд Словаччини. А 20 березня до них долучилась Північна Македонія, заявивши про готовність надати Україні ще чотири списані Су-25 (щоправда, вони можуть згодитись лише на запчастини).

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, ці літаки, наразі, не нададуть Україні переваги в повітрі. Однак сам факт їхньої передачі є позитивним сигналом.

"Головне, що є позитивні зміни. Якщо згадати, надання нам ракет для С-300 стало поштовхом до передачі Iris-T та NASAMS. А після того, як Польща надала Т-72, мова зайшла й про танки Leopard та Challenger. Передача Міг-29 так само є зрушенням з мертвої точки. Можливо, це додасть партнерам натхнення, й пізніше ми отримаємо щось інше. Наразі йде пошук щодо позитивного рішення про отримання сучасних західних літаків, не Міг-29", —  розповів він УНІАН.

Член комітету Верховної ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв також вважає, що передача польських Міг-29 є першим кроком для отримання F-16. 

"Логіка партнерів у тому, щоб надавати те, що вони можуть максимально ефективно передати сьогодні. Тому це перший крок в постачанні, зокрема й F-16", — зазначає Чернєв. 

Наприклад, про готовність розглянути передачу Україні сучасних літаків вже заявили Данія та Нідерланди. Проте основною умовою є згода на це американських партнерів. В Білому домі наразі заявили, що не заперечують проти передачі Україні літаків країнами НАТО, проте відправка Міг-29 Польщею не вплине на рішення США щодо надання сучасних винищувачів. На думку представника Українського конгресового комітету Америки, політолога Андрія Добрянського, США погодяться на це лише у випадку  спільного рішення декількох країн. 

"США ніколи не приймали рішення про надання зброї першими. Маємо дочекатись, коли інші країни ухвалять спільне рішення. Але не думаю, що ми почуємо про літаки від США раніше великого саміту НАТО (11-12 липня 2023 року, — УНІАН)", — прогнозує Добрянський. 

Довга дипломатія

В Україні не відкидають, що ситуація зміниться з посиленням тиску на Білий дім з боку Конгресу та Сенату. У Верховній Раді України навіть створили делегацію, яка має на рівні Пентагону та Держдепартаменту США лобіювати надання Україні винищувачів. Українські парламентарі впевнені, що двопартійна підтримка Києва і такий тиск, врешті, допоможуть отримати винищувачі.

"Із відповідним тиском з боку Конгресу з обох партій питання F-16 не зняте з порядку денного", - зазначав ще у лютому голова Комітету Палати представників у закордонних справах Майкл Маккол.

Головний республіканець у комітеті з питань міжнародних відносин Сенату Джим Ріш відкрито закликав Білий дім припинити боятись Путіна: "Я рішуче виступав за надання винищувачів українцям. Не сприймаю виправдання типу: "Ми не можемо цього зробити, тому що це якось дратує Путіна". Я хочу, щоб він зранку прокидався роздратованим і думав, що з ним станеться, якщо він посилить агресію".

Директор "Центру відносин США-Україна" у Вашингтоні Микола Грицковян розповів УНІАН, що справді під силу підштовхнути Білий дім до політичного рішення можуть сенатори (адже за конституцією США, Сенат має право на певний нагляд за рішеннями).

"Тобто сенатори можуть радити та погоджувати справи у зовнішній політиці, що називається "advise and сonsent". Зважаючи, що Байден сам очолював в Сенаті комітет з міжнародних відносин, він має близьких друзів серед сенаторів, підтримує з ними зв’язки. Те, що саме Сенат тисне на нього, без сумнівів, має великий вплив", — зазначає аналітик.

З іншого боку, в оточенні президента США також залишається група радників, які гальмують прийняття рішення щодо допомоги Україні.

"Відомо, що біля Байдена залишаються так звані старі "обамівці", які сповільнюють рішення президента. Так вони робили з наданням Himars та танків,  те саме відбувається у питанні надання літаків. Мовляв, сумніваються чи варто надавати зброю, чи не задалеко США зайдуть у підтримці?", — каже Микола Грицковян.

За словами політолога Андрія Добрянського, тривалість політичного лобіювання питань в США не на руку Україні.

"Розумієте, лобіювання в Конгресі — це дуже довгий процес. Для України було б краще отримати літаки швидко. Але, на жаль, таким шляхом нічого швидко не станеться", - зазначає він.

Експерт пояснює, що наразі і відповідні заяви, і листи до Байдена з закликом надати літаки Україні, виглядають більше як піар. По-перше, тому, що під такими листами не вдається зібрати голоси більшості. По-друге, тому, що більш дієвим стало б подання законопроекту, або ж голосування за резолюцію про надання літаків. І, по-третє, і листи, і заяви, і переконання в необхідності зробити такий крок підтримки України як американських, так і інших західних політиків, може спрацювати лише в комплексі, з застосуванням зусиль усього світу.

Фактор ескалації

За словами виконавчого директора Центру українсько-американських відносин у Нью-Йорку Володимира Зарицького, реальним стимулом для США швидко надати Україні літаки може стати зближення РФ та Китаю. Адже США розглядають допомогу Україні не тільки як протистояння з росіянами, але й як протистояння з КНР. Саме тому не планують дозволити росіянам досягти бодай якихось успіхів, аби не виглядати слабкими та не спонукати Китай розв'язати питання Тайваню силовим шляхом. 

"Бачимо сигнали про ймовірність альянсу Путіна з  Сі Цзіньпінем. До них може долучитись Північна Корея, і тоді це буде вже авторитарний союз. Впевнений, що у випадку допомоги Китаю Росії і праві центристи, і ліві центристи, і "натівці" в Конгресі підіймуть дуже сильний галас!  Гарантую, це буде величезний поштовх надати Україні винищувачі", — каже він.

З такою думкою погоджується і аналітик Микола Грицковян: "Якщо  підтвердиться збройна допомога КНР Росії, ми почуємо про надання Україні винищувачів за один-два місяці. Припускаю, що США та партнери спільно могли б надати Україні дві ескадрильї F-16. Тобто приблизно таку ж кількість літаків, яку передають Польща зі Словаччиною".

Голова Інституту Демократії та Розвитку "PolitA" Катерина Одарченко впевнена, що Росія та Китай вже почали провокувати США до стримування такого союзу. 

"Дуже жваво обговорюється і поява сумнозвісного китайського летального апарату в небі над США, й інцидент з американським безпілотником над Чорним морем. Тому є відчуття, що Україні врешті дадуть винищувачі. Адже  США важливо стримувати не тільки Росію, але й Китай", — зазначає вона.

Експерти нагадують, що після збиття американського безпілотника винищувачем РФ над Чорним морем, США довелось викликати "на килим" російського посла. Проте через небажання вступати у пряму конфронтацію з росіянами, Штати не показали справжньої реакції, назвавши інцидент "непрофесійністю" російського пілота. Та аналітики переконують, що американці ще продемонструють справжню реакцію. Однією з її складових може стати надання бойових літаків Україні. 

Анастасія Світлевська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся