Між президентами доволі дружні стосунки \ фото president.gov.ua

За рік війни президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден вибудували вельми теплі відносини, хоча на початку 2022 року Байдену не подобалося, що Зеленський замість подяки просить ще  більше зброї, оскільки не вірив, що українці зможуть дати бій РФ.

Як пише видання The New York Times, Байден був не єдиним, хто не вірив, що український президент зможе витримати російський напад. При цьому взимку 2022 року Байден не знав Зеленського досить добре.

Але в решті решт президент США з подивом зрозумів, як і решта світових лідерів, що Зеленський виявився більше, ніж екс-комік, і жорсткішим, ніж хтось міг би уявити, і був задоволений, що помилявся.

Відео дня

Видання зазначило, що за 2022 рік президенти так зблизилися, що під час візиту Байдена у Київ лідери країн вітали один одного як старі друзі: "Як діти? Я дуже радий вас бачити" - сказав Байден. Зеленський у відповідь запитав про першу леді Джилл Байден.

Проте ЗМІ зазначили, що Байден і Зеленський не завжди були на стільки дружніми. За даними джерел в обох президентських командах, відносини між Зеленським і Байденом стали дружніми не з самого початку. Зокрема Байдену не подобалось, що після оголошення $113-мільярдної допомоги Зеленський вимагав від нього ще і в більшому обсязі.

У розмовах з Байденом, які стали регулярними, Зеленський наполягав на більшому, часто оминаючи подяку за те, що вже надано, і натомість представляючи список того, чого ще не надали. Байден обурювався, що до президента США ставляться як до постачальника.

"Знадобилися місяці, щоб досягти кращого порозуміння і залагодити образи. Це відносини необхідності, але не рівності, взаємних інтересів, але різних пріоритетів. Якщо Зеленський - це сучасний Вінстон Черчилль, як  кажуть його шанувальники, то Байден грає роль Франкліна Рузвельта", - сказало джерело.

У свою чергу Зеленського дратвало небажання Байдена надати найсучасніше озброєння. Але український лідер навчився з цим боротися.

"Зеленський намагається врятувати свою країну. Немає нічого гіршого, ніж отримувати в кінці дня повідомлення про те, скільки людей загинуло. Нікого не повинно дивувати, що він постійно хоче більшого. Він вірить, і я думаю, він має рацію, що саме так ця війна закінчиться", - прокоментував колишній посол США в РФ Майкл Макфол.

Щодо американського президента, Макфол сказав: "Байден відчуває, і це справедливо, що він мобілізував світ, мобілізував США, а Пентагон зробив більше, ніж будь-коли раніше, і він розчарований, що не отримує більшої похвали за це".

Принаймні одного разу влітку 2022 року, Байден розсердився, коли зателефонував Зеленському, щоб повідомити про щойно схвалену ним допомогу в розмірі $1 млрд, а почув від нього перелік того, що йому ще потрібно негайно.

"Зеленський дуже швидко зрозумів, що було помилкою не надавати список. Зрозумів, що найкращий спосіб змусити систему працювати - надати список. І Байдену це абсолютно не сподобалося", - прокоментував Макфол.

У перші тижні війни, за словами чиновника, Зеленський завершував розмови з Байденом словами: "Можливо, ми розмовляємо востаннє".

Але помічники Байдена в приватному порядку звернулися до команди Зеленського з проханням говорити інакше у телефонних розмовах. Ситуація покращилася після приїзду в Україну ового американського посла Бріджит Брінк.

Але відносини зміцнилися в останні місяці. Візит Зеленського до Вашингтона напередодні Різдва справив враження на Байдена і його радника з національної безпеки Джейка Саллівана, який тісно співпрацює з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

А візит Байдена до Києва підкреслив їхню солідарність, оскільки Зеленський щиро подякував йому за допомогу, яку "запам'ятають назавжди", при цьому м'яко наполягаючи на наданні нового озброєння.

Видання також зазначило, що Байден і Зеленський є дивною парою: 80-річний кар'єрний політик і 45-річний екс-комік, який колись грав президента на телебаченні, але ніколи не працював держслужбовцем. А Байден вперше склав присягу в Сенаті за п'ять років до народження Зеленського.

Візит Байдена до Києва

Над візитом президента США працював його радник з нацбезпеки Джейк Салліван. Він також прибув до столиці України.

На честь Джо Байдена відкрили дошку на Алеї сміливості у Києві.

Президент США анонсував ще більше санкції проти РФ та розповів, на кому вони будуть акцентовані.

Вас також можуть зацікавити новини: