Рецепт смачної паски на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найбільш давнє, урочисте й шановане християнське свято.

Читайте такожЯк зробити красиві крашанки до Великодня: найкращі способи фарбування яєць
Цьогоріч Великдень у православних християн припадає на 2 травня. Й уже відтепер віряни готуються до його зустрічі, в тому числі, дотримуючись Великого посту. У саме свято Великодня християни зможуть нарешті розговітися й поласувати різними наїдками.

Обов’язково на великодньому столі мають бути, зокрема, святкові паски. Це солодка здобна випічка, яка символізує воскресіння та небесне царство. Традиційно здавна господині старалися пекти паски в четвер або у суботу перед Великоднем.

Відео дня

Великодня паска

  • Борошно - 1 кг
  • Молоко - 500 мл
  • Вершкове масло - 200 г
  • Цукор - 300 г
  • Яйця - 6 шт.
  • Сухі дріжджі - 12 г
  • Родзинки - 275 г
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 0,25 ч. л.

Яйця та масло слід заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури.

Приготування опари. Половину борошна змішати з сухими дріжджами. Молоко підігріти до теплого стану (на дотик воно має бути тепленьким, але не гарячим). Влити молоко до борошна, постійно розмішуючи.

Читайте такожМеню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
Накрити посуд з опарою рушником і покласти в тепле місце на 30 хвилин, щоб вона збільшилася у розмірах приблизно в два рази.

Яйця розділити на білки та жовтки. Жовтки збити з цукром та ванільним цукром до пишної світлої маси. Білки збити до крутих піків.

Додати збиті жовтки в опару, перемішати. Додати сіль і розм'якшене вершкове масло, добре вмішати його руками.

Додати збиті білки й акуратними рухами від низу до верху перемішати масу.

Просіяти решту борошна. Замісити однорідне м’яке тісто. Накрити посуд із тістом рушником і прибрати у тепле місце на годину. Воно має вдвічі збільшитися в розмірах.

Тим часом слід підготувати родзинки. Промити їх, залити окропом на 15 хвилин. Потім злити воду й розкласти родзинки на серветку просохнути. До вже сухих родзинок додати ложку борошна і добре перемішати.

Вкинути родзинки у тісто, яке вже підійшло, вимісити його. Накрити рушником і залишити на 10 хвилин.

Взяти форми для випікання, змастити їхні стінки та дно вершковим маслом. Наповнити кожну форму тістом на одну третину від її об’єму. Залишити тісто у формах відпочити ще на 10 хвилин.

Відправити форми у попередньо розігріту духовку до 100°С і тримати їх за такої температури 10 хвилин. Потім збільшити температуру до 180°С і пекти паски до готовності, приблизно 45-50 хвилин. Важливо не відчиняти дверцята духовки під час випікання. Готові паски остудити, накривши рушником.

Покрити паски глазур’ю, чудово триматиметься на них, зокрема, зроблена на желатині. Також прикрасити їх зверху різними фігурками і кондитерською посипкою на власний смак.

Паска на олександрійському тісті

Для опари

  • Молоко (топлене) - 0,5 л
  • Цукор - 0,5  кг
  • Масло вершкове (холодне) - 250 г
  • Яйце куряче - 5 шт.
  • Жовток яєчний - 2 шт.
  • Дріжджі (свіжі) - 75 г

Для тіста

  • Борошно - 1,25 кг
  • Родзинки - 75-100 г
  • Цукати - 75-100 г
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Ванільний цукор - 1-2 пакети
  • Коньяк (або ром) - 1 ст. л.

Приготування опари. У теплому молоці розчинити дріжджі.

Яйця злегка збити вінчиком. Додати нарізане шматочками масло. Всипати цукор.

Влити молоко з розчиненими дріжджами. Перемішати (масло можна залишити невеликими шматочками), затягнути плівкою й залишити в теплому місці на 8-12 годин.

Як приготувати паску на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Приготування тіста. В опару додати сіль, ванільний цукор, коньяк, родзинки і цукати.

Зверху поступово частинами просіяти борошно, вмішуючи його в тісто. Руки при цьому треба періодично змащувати рослинною олією. У результаті має вийти м'яке, в'язке, липке тісто. Затягнути його плівкою і покласти в тепле місце на 1,5 години, щоб воно збільшилося вдвічі.

Змастити форми маслом. Розкласти по них тісто на 1/3 частину обсягу й почекати, поки воно не займе 3/4 висоти форм.

Відправити у попередньо розігріту до 180°С духовку. Випікати до готовності близько 40-50 хвилин, залежно від величини формочок та духовки (якщо форми невеликі – то близько 40 хвилин). Готовність можна перевірити зубочисткою.

Готові паски дістати з духовки й дати охолонути на решітці. Потім змастити їх звершу глазур'ю та прикрасити за власним бажанням.

Сирна паска з цукатами

  • Сир жирний - 800 г
  • Вершки - 300 г
  • Цукор - ¾ ст.
  • Цукати - 200 г
  • Ванілін - 0,5 ч. л.
  • Яєчні жовтки - 4 шт.
  • Масло вершкове - 100 г

Сир протерти через сито. Додати 3 столові ложки вершків, більш як половину цукру та вершкове масло кімнатної температури. Добре все розмішати.

Жовтки збити з рештою цукру. Додати до них вершки та ванілін, добре перемішати.

Рецепт сирної паски на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Покласти жовтки з вершками на середній вогонь і варити, безперервно помішуючи, до невеликого загустіння. Маса майже доводиться до кипіння, але кипіти не повинна. Зняти з вогню й залишити остигати.

Змішати сирну та жовтково-вершкову маси. Додати цукати та ще раз добре перемішати.

Форму для паски застелити вологою марлею. Викласти в неї сирну масу. Зверху накрити марлею й притиснути гнітом. Залишити паску в холодильнику під гнітом на 12 годин.

Акуратно витягнути паску з форми, відігнувши для цього марлю. Накрити форму тарілкою. Перевернути на неї паску широким боком. Акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити паску на власний розсуд.

Сирна паска у духовці

Для опари

  • Молоко - 70 мл
  • Борошно пшеничне - 2 ст. л.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Дріжджі сухі - 5 г

Для тіста

  • Борошно пшеничне - 270 г
  • Сир - 250 г
  • Яйця курячі - 2 шт.
  • Яєчний жовток - 1 шт.
  • Сіль - щіпка
  • Цукор - 130 г
  • Ванільний екстракт - 1 ч. л.
  • Масло вершкове - 50 г
  • Родзинки - 100 г
  • Куркума - 0,5 ч. л.
  • Цедра апельсина - 1 ст. л.

Приготування опари. Змішати дріжджі, молоко, цукор та борошно. Добре перемішати, накрити плівкою й залишити в теплому місці на 15-30 хвилин. Щойно шапочка гарно піднялася й починає опадати – опара готова.

Приготування основи для тіста. Яйця і жовток збити з цукром, сіллю та ванільним екстрактом у пухку масу.

Сирна паска у духовці / фото ua.depositphotos.com

Додати сир і розтоплене вершкове масло. Сир має бути м’яким, тому за потреби його слід протерти через сито, але в такому випадку може знадобитися менше борошна. Збити все.

Додати цедру апельсина та куркуму (для жовтуватого забарвлення пасок). Перемішати.

Тим часом підійшла опара – вона наскрізь пронизана бульбашками. Викласти її до сирної маси. Збити міксером, щоб вона з'єдналася з основою.

Поступово частинами всипати борошно. Вимісити липке тісто.

Додати промиті родзинки або цукати. Перемішати, щоб родзинки з'єдналися з тістом. Накрити тісто плівкою та прибрати в тепле місце на 1,5-2 години.

Потім обім’яти його і розкласти по формах, заповнюючи їх на третину. Накрити форми рушником й залишити в теплому місці ще мінімум на 30-40 хвилин.

Відправити у розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 175°С і випікати ще 30-40 хвилин, залежно від особливостей власної духовки.

Шоколадна паска

Для тіста

  • Борошно - 600 г
  • Молоко - 300 мл
  • Сухі дріжджі - 10 г (або 30 г живих)
  • Яйця - 2 шт.
  • Вершкове масло - 50 г
  • Какао-порошок - 60 г
  • Цукор - 150 г
  • Цукати - 50 г
  • Волоські горіхи - 50 г
  • Ванільний цукор - 1 пак.

Для глазурі

  • Шоколад - 100 г
  • Вершкове масло - 50

Молоко трохи нагріти (воно має бути саме теплим, а не гарячим). Додати дріжджі, столову ложку цукру та дві столові ложки борошна, перемішати і покласти в тепле місце, щоб дріжджі активізувалися.

Яйця розбити в глибоку миску, трохи збити з цукром, додати ванільний цукор, какао та вершкове масло. За бажанням можна додати цедру лимона або апельсина (1 столову ложку). Трохи збити до однорідності.

Читайте такожПухкі англійські хрестові булочки: як приготувати ніжну й ароматну випічкуДодати опару, яка вже збільшилася в розмірі, та половину просіяного борошна, перемішати вінчиком. Накрити рушником і покласти в тепле місце на годину.

Цукати промити, просушити на паперових рушниках. Додати чайну ложку борошна і перемішати - так вони не липнутимуть одне до одного.

Додати в тісто цукати і горіхи, а також другу половину борошна, замісити м'яке тісто, яке не липнутиме до рук. Накрити рушником, покласти в тепле місце на 40 хвилин.

Форми змастити маслом і наповнити тістом до половини. Відправити їх підходити в тепле місце на 30 хвилин.

Випікати паски у заздалегідь розігрітій до 180°С духовці 20-25 хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою: якщо, проткнувши випічку, вона виходить сухою - паска готова. 

Приготування глазурі. Шоколад поламати на шматочки, розтопити на водяній бані, додати вершкове масло, перемішати. 

Коли глазур трохи охолоне, покрити нею паски. Прикрасити горіхами та цукатами.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти: