Аббас Галлямов впевнений, що РФ рухається до протестних настроїв / фото Facebook.com/abbas.gallyamov

"Між регіонами РФ триває жорстка боротьба за контрактників: багаті збирають гарматне м'ясо у сусідніх", - політтехнолог Аббас Галлямов

14:02, 02.10.2023
15 хв. Інтерв'ю

Політтехнолог Аббас Галлямов в інтерв'ю УНІАН розповів про настрої у російському суспільстві, про жорстку боротьбу за "рекрутів" в регіонах, навіщо диктатор викликав до себе Кадирова, а також з якою метою Кремль запитує у росіян про відставку Путіна.

Почнемо з чергового заходу в Білгородську область Легіону "Свобода Росії". Минулого разу Путін робив вигляд, що нічого не відбувається. Щось зміниться цього разу? Легіон обіцяв восени великі зміни, в планах добровольців дійти до Москви. До яких пір керівництво Кремля на чолі з бункерним закриватиме на це очі?

Наскільки серйозним це буде, я не знаю. Все буде залежати від керівництва Легіону. Я можу лише спостерігати. А Путін буде робити вигляд, що все нормально, поки це буде можливо. І це всього лише один з факторів поточної ситуації. Кожен повинен робити те, що він робить, а швидкість реакції когось - це його проблема. Якщо вона занадто повільна, тим гірше для нього.

Подейкують, що Путін не користується інтернетом, і все йому приносять на папірцях. Якщо це правда, йому можуть просто не приносити…

Ні. Обманювати президента не будуть. Адже у такому випадку це прямо обман: йому кажуть, що все нормально, а ворог зайшов на нашу територію. Ніхто не посміє, за такі речі голову можуть відірвати. Люди, які йому це приносять, знають його дуже давно, багато років з ним працюють, вивчили особливості його поведінки, і вони ці відомості обкладуть такою кількістю м'якої вати, щоб потрясіння було мінімальним. Скажуть щось у дусі: "Вони минулого разу отримали по зубах, довго зализували рани, абияк оговталися, зараз полізли, знову по зубах отримають". І у нього буде спотворена картинка. Ніби як і не обдурили, а ніби як правди всієї і не знає.

У Курську вночі було неспокійно. Як стверджує Міноборони Росії, збили 11 БПЛА. Курськ залишився без світла. Війна переходить на бік Російської Федерації. Можна сказати, повільно, але впевнено. Безпілотники долітають, добровольці переходять кордон у Білгородській області. Населення Росії взагалі розуміє, що відбувається?  Вони усвідомлюють, що ця війна не залишиться на екранах телевізорів?

Звичайно, поступово стараннями ЗСУ це розуміння приходить до росіян. База підтримки війни зменшується, невдоволення населення зростає. Росія повільно рухається від ура-патріотичних настроїв до протестних. Не в перший раз нам цей шлях проходити. Напередодні революції 1917 року Росія пройшла цей шлях точно так само. У 1914 році люди йшли на війну, співаючи патріотичні пісні і несучи попереду портрети царя, а через три роки царя повалили і розстріляли.

У РФ КИНУЛИ ВСІ СИЛИ НА НАБІР КОНТРАКТНИКІВ

З 1 жовтня в Росії починається призов. Подейкують, що призовників на фронт відправляти не будуть. Чи варто вірити цим розмовам?

Ні, звичайно. Може бути, людину в статусі мобілізованого на фронт і не поженуть, але вони просто моментально організують такий пресинг, такий потужний тиск, щоб людина тут же підписала контракт. Вони ж внесли відповідні зміни до законодавства. І формально закон буде дотриманий: призовники на фронт не поїдуть, поїдуть контрактники. Але фізично це будуть ті ж самі люди.

За словами політтехнолога, в РФ триває внутрішня боротьба за "рекрутів" / фото ua.depositphotos.com

Після того, як пройшла перша хвиля мобілізації і з'ясувалося, що пройшла вона зовсім погано, влада зрозуміла, що це такий інструмент, яким краще не користуватися, він погано працює і б'є по лояльності. У результаті влада кинула колосальні зусилля на набір контрактників.

Люди розповідають: ти не можеш зайти в якийсь торговий центр без того, щоб тобі тут же не почали довбати по гучному зв'язку про підписання контрактів. Служба рекламується на всіх рекламних носіях, на яких це тільки можливо.

Цю роботу курирує Медведєв. Починаючи з квітня у нього ніяких інших завдань немає. Жорстка боротьба за контрактників триває між регіонами. Ті, які багатші, встановлюють доплати і збирають потенційне гарматне м'ясо з сусідніх регіонів. Наприклад, Москва і Пітер платять контрактнику більше і заманюють на війну через свої військкомати жителів, наприклад, Брянської області. Потрібно це, щоб поставити "галочку", виконати завдання, яке їм ставлять федерали. Тобто почалася внутрішня боротьба. Весь адміністративний регіональний апарат теж на цьому сконцентрований. Всі члени регіональних урядів мають конкретну цифру рекрутів, яких вони повинні дати армії за певний термін.

РОСІЯНИ ПОБАЧИЛИ, ЩО ВОРОГ ПІД БОКОМ

З приводу Кадирова. Чутки про його здоров'я настільки заповнили інфопростір, що Путіну довелося його навіть в Кремль викликати. З якою метою, як ви думаєте?

Путін зустрівся з Кадировим, звичайно, не для того, щоб показати, що він живий. Це можна було організувати і без Путіна. Показати Кадирова де-небудь живим - не велика складність. Путін запросив Кадирова з іншого приводу. І він, і Кадиров дуже хочуть відтворити контекст, в якому вони відчувають себе комфортно: "Я роблю, що хочу, мені плювати на вашу думку". Ось вони таким чином самостверджуються. У обох проблеми з нездатністю перемогти, і цю проблему вони намагаються ось так вирішити. Саме з цією метою Кадиров виклав відео з побиттям Микити Журавеля - щоб відчути себе у своїй тарілці.

Викликавши Кадирова у Кремль, Путін діяв як божевільний, зазначив Галлямов / фото REUTERS

Путін відчув, що всі обурені діями Кадирова і спеціально його до себе запросив, щоб його демонстративно підтримати і послати ось цей сигнал: "плював я на вас всіх". Це нераціональне рішення, прийняте на емоціях, неправильне. У цьому сенсі Пєсков, який відмовився коментувати скандал, виявився на порядок розумнішим за свого начальника. А Путін хоче на рівні емоцій послати всіх, і він це за допомогою Кадирова виконав.

Природно, все це сприяє відчуженню бази підтримки війни. Це російські патріоти, люди, які політику сприймають через призму етнічності. Для них це історія про те, як б'ють російського хлопця, дурня, але не злочинця. Він же не педофіл, нікого не вбив. Ну, книгу спалив, треба покарати, але не бити ж. Вони це сприйняли, як те, що російського хлопця віддали у Чечню на розтерзання, там над ним чеченці знущаються, а російський президент це благословляє, зустрічається з людиною, який це все організував, і дозволяє йому ще в добавок в Москві мечеть побудувати.

Всі ті самі люди, які раніше ненавиділи українців, раптом побачили, що ворог під боком. Російського хлопця не українці мучать, а чеченці. У z-каналах перша їхня реакція була - "третя чеченська попереду, маячить". Виразно прозирала думка: "А чого ми в Україні воюємо, коли у нас в країні той самий фашизм, в якому ми звинувачуємо українців". Ця думка оселилася у головах людей, які є "російськими патріотами".

Звичайно ж, Путіну це не потрібно – знищувати своїми ж руками власну базу. Це дурість. Тому зустріч Кадирова з Путіним – це в першу чергу історія про те, як можна втратити здатність діяти раціонально, як можна діяти емоційно і всупереч своєму власному інтересу. Він ніби поставив перед собою завдання покінчити життя політичним самогубством. Це так виглядає. Він діяв як божевільний.

А можна припустити, що хтось його підштовхував до цих дій. Кажуть же, що у вежах Кремля неспокійно, що Путін вже багатьох на влаштовує.

Знаєте, яка там атмосфера? Там всі намагаються вловити його настрій і піддакувати йому. Ось так там робиться кар'єра і здійснюється політична боротьба. Ніхто б йому це не запропонував, якби не відчув, що є попит. Вони-то знають, що Путін сам розпорядився віддати в Чечню цього хлопця, потім Бастрикін оформив це рішенням, якось намагався пояснити з юридичної точки зору. І ось вони знають, що Путін не любить свої рішення міняти, і не треба було бути семи п'ядей на чолі, щоб припустити, що в цій ситуації він все-таки стане на бік Кадирова. Розуміючи це, всі наввипередки кинулися підтакувати і закликати його підтримати Рамзана.

РОСІЯНИ ХОЧУТЬ, ЩОБ ВСЕ ШВИДШЕ ЗАКІНЧИЛОСЯ 

Путін ставить завдання зупинити наступ ЗСУ, Шойгу говорить про війну до 25 року, Лавров раптом у своїй промові підтримує територіальну цілісність України і заявляє, що Росія готова до переговорів по Україні. Що за "лебідь, рак і щука" виходить?

Тут немає протиріч. Вони ж кажуть не просто: "Ми готові до переговорів". А: "Ми готові до переговорів з позиції сили". Лавров ніби як готовий розмовляти, а Шойгу повинен підвести під це матеріальну базу. Оскільки зробити це у них не виходить, вони продовжують воювати.

Керівництво РФ готове до переговорів з позиції сили, пояснив політтехнолог / фото REUTERS

Вони божевільні, живуть в якихось історичних міфах, які самі собі збудували. Вони себе представляють маршалом Жуковим, який приймає капітуляцію у Берліні у розгромленого німецького командування, коли у німців немає можливості заперечувати. Приблизно так вони собі уявляють ці переговори. А оскільки підстав сподіватися на такі переговори у них немає, вони продовжують воювати, і Шойгу декларує, що готові вони це робити до 25 року.

По лояльності всередині країни це вдарить. Я спеціально пройшовся по деяким паблік. Там, де ця заява з'явилася. Кількість негативних смайликів на порядки перевищує кількість позитивних. З точки зору внутрішньої політики ця заява є абсолютно контрпродуктивною. Не хочуть росіяни цього всього. Росіяни хочуть, щоб все якомога швидше закінчилося. Але тим не менше вони такі заяви роблять, тому що мета у них зовні політична. Їм важливо продемонструвати, що вони готові воювати довго. Щоб українці, Захід зрозуміли, що даремно сподіваються на виснаження ресурсів РФ, що Путін готовий здатися. Це їхній сигнал, який вони посилають світові.

МОЖЛИВО, ПУТІН РЕАЛЬНО ПОДУМУЄ ПРО ВІДСТАВКУ

Нещодавно Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) запитав у росіян, як вони ставляться до ймовірної відставки Путіна. Дивує сам факт подібного опитування. Для чого він знадобився, хто його міг організувати?

У публічному доступі нічого такого, звичайно немає. Але ВЦВГД публікує не всі дані своїх опитувань. Ті опитування, які він робить на замовлення адміністрації президента, спочатку лягають на стіл замовника, і він приймає рішення, яку частину публікувати. Тому це не публічна історія.

У мене дуже багато підписників, і багато хто з них, коли потрапляють у вибірку ВЦВГД або інших соціологічних центрів, мені пишуть. Тому я деяким чином в курсі деяких досліджень. І ця історія мене шокувала. З'явилися два нових питання, яких раніше не було: "Як ви вважаєте, відставка Путіна посприяє поліпшенню, погіршенню ситуації або залишить її без змін?", "Хто, на вашу думку, міг би замінити Путіна в разі його відставки?".

Це сенсація. Я просто розумію, що в цих всіх структурах ієрархічні відносини. І зрозуміло, що ВЦВГД ніколи не посміє поставити питання про відхід Путіна самостійно. Але і в самому Кремлі ніхто не дасть такий дозвіл, не погодивши його з начальством. За це голову відірвуть. Вони всі один за одним стежать. Про таке Путін точно дізнається. Очевидно, що добро на ці питання дав особисто Путін.

Не виключено, що Путін зібрався на пенсію, зазначив Галлямов / фото REUTERS

Можливо, Путін реально подумує про відставку. Умовно кажучи, Путін зараз вибирає не між тим, залишитися або піти, а як це зробити. Піти як Микола ІІ або як Єльцин.

Другий варіант, що вони придумали архетипний сценарій висунення, як зробив Іван Грозний. Він поїхав в Олександрівську слободу і послав листи до Москви, що бояри-зрадники плетуть змови. І народ встав на диби, бояр затиснули у кутку. Тоді бооярська дума поїхала до царя, впали на коліна, стали благати, щоб він повернувся. І він повернувся і влаштував опричнину для них, закріпив свою владу. Потім Борис Годунов таку історію проробляв перед тим, як зійти на царство. А Путін же любить історію і любить себе, він же вважає себе фігурою рівновеликою попередникам.

Цілком можливо, що вони там розуміють, що банальне висунення Путіна дуже погано, і придумують драматичну режисуру. Хочуть розіграти всенародний плач, що він висунеться на "прохання народу". Я не виключаю, що вони у цьому напрямку думають. Настільки все шалено зараз в російській політиці, що нічого не можна виключати.

Це дуже ризикований сценарій. І, задумавшись з цього приводу, вони вирішили промацати громадську думку. З метою цей сценарій продумати і почати реалізовувати, або від нього відмовитися раз і назавжди.

Можливий третій варіант, чому вони це "мацають". Може бути, Путін після того, як убив Пригожина, перебуває в ейфорії, не може зупинитися та вирішив перевірити, хто там популярний, хто на його місце може спокуситися. І ось якщо це опитування покаже, що, наприклад, росіяни раптом готові до відставки Путіна і бачать в якості наступника Мішустіна або Собяніна, для них можуть наступити чорні дні. Їм краще літаками не літати. Не виключаю, що це так. Диктатор, який божеволіє, - моторошнувата штука. Він може діяти абсолютно божевільно.

Але сам факт, що Кремль почав промацувати громадську думку на предмет відставки Путіна, треба зафіксувати.

У РФ ПЕРЕСТАЮТЬ БОЯТИСЯ РЕВОЛЮЦІЇ

Навідниками по штабу Чорноморського флоту РФ були російські офіцери. Також назрівають бунти у російській армії на тлі відсутності виплат, ротації і перемог на фронті. Наскільки ймовірно, що армія повстане?

Невдоволення в армії не може не зріти. Якщо все триватиме, як триває, у якийсь момент вибухне. Як у випадку з Пригожиним. Але у мене немає підстав стверджувати, що це станеться зараз. Це може статися через півроку, через рік.

У російській армії зріє невдоволення, вважає експерт / фото wikimedia.org

В історії були такі прецеденти, коли армія брала участь у політиці, але це завжди були моменти різкого розколу всередині еліт, жорсткого протистояння і конфлікту. Тобто, потрібні якісь спеціальні умови.

У нинішній російській армії підпорядкованість тільки військова, політичної вертикалі немає. І вся лояльність стосовно Путіна тримається на його високому рейтингу. У цьому сенсі потенціал, щоб в російській армії палахкотіло, є. Він більший, ніж був у радянській армії. Але підстав стверджувати, що це скоро станеться, у мене немає. Не так багато інформації про настрої в армії. Про настрої в суспільстві в цілому я можу судити досить впевнено, а про настрої в армії – з високим ступенем припущення.

Які зараз настрої в суспільстві?

Якщо коротко, то це депресія, розгубленість, що переходить у роздратування, все ще приховане, оскільки страшно. Репресії є, люди відчувають і бояться. Але є невдоволення і бажання, щоб щось змінилося. І що важливо - люди перестають боятися якихось неконтрольованих змін при революції. Зараз російське суспільство опановує відчуття, що краще жахливий кінець, ніж жах без кінця. Цей процес ще не завершений, але він досить впевнено триває. І це база під революцію, коли люди готові ризикувати.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся