Затулін шукатиме на українців управу в Європейському суді
Затулін шукатиме на українців управу в Європейському суді

Затулін шукатиме на українців управу в Європейському суді

19:38, 05.10.2006
5 хв.

Колегія суддів Шевченківського райсуду столиці визнала правомірною постанову СБУ про заборону російському діячеві Костянтину Затуліну в’їжджати до України протягом одного року…

“А хто такий Затулін?” – “Перший раз чую… Але сказали кричати за нього”

Затулін шукатиме на українців управу в Європейському суді 
Шевченківський суд столиці сьогодні провів засідання за позовом депутата Держдуми Росії, директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна до СБУ, яке 3 червня цього року оприлюднило постанову про те, що в’їзд російського діяча до України є небажаним.

Затуліна, який, за його ж словами, “дуже любить Україну і жодних протиправних дій на її території не вчиняв”, таке рішення роздратувало, і вчора він, незважаючи на “небажаність перебування в Україні”, прибув до Києва, аби свідчити в суді проти СБУ.

Відео дня

До початку засідання перед приміщенням Шевченківського суду розігралася вистава представників так званого “Православного братства” Олександра Нєвского, що виступало на захист російського діяча. Галасливі баби невідомого громадянства з червоними обличчями кидалися на студентів, котрі прийшли висловити Затуліну своє “фе” та на першого-ліпшого україномовного журналіста (особливо постраждав телевізійник, який намагався говорити українською з Затуліним) і ґвалтом намагалися донести, що “Україна не існує, є тільки єдина Русь, поки є православ’я, є і ми...”

Я не проти православ’я, хай навіть російського, але до того моменту, поки його представники не втручаються у справи політичні. Весь цирк скидався на звичайну, незграбно зліплену проросійську заказуху. Цікаво, що трохи пізніше, уже в тролейбусі, біля мене сиділи дві представниці цього “мітингу” – вони обговорювали події. “А скажіть, він з Криму чи з Росії – цей Затулін?” – питає одна. “Ой, не знаю. Якщо чесно, я перший раз оце сьогодні про нього почула,” – відповідає інша.

Героя не вийшло

Як же проходило саме засідання суду?

Російський діяч найняв адвоката, відомого з багатьох гучних процесів, переважно політичних, – Андрія Федура. Хоча з самого початку справа здавалася виграшною для Служби безпеки України, згодом виглядало так, наче Федур здатний відстояти свого клієнта.

Чотири представники Служби безпеки в Криму, котрі захищали свою позицію, виявилися, м’яко кажучи, не дуже красномовні. Очевидно було, що жоден з них добре не орієнтувався в українському законодавстві. Хоча ситуація, як довелося почути від стороннього юриста, була досить проста. Варто лише було послатися на статті Конституції про свободи громадян і зробити посилання на Закон “Про статус іноземців в Україні”, до якого безкінечно апелювали представники захисту. Водночас ні вибудувати лінію захисту, ні привести достатньо аргументів про те, що висловлення Затуліна є втручанням у внутрішні справи України та загрозою національній безпеці держави, вони не змогли.

Нагадаємо, що Затулін прямо звинувачував українську владу у фальсифікації парламентських виборів 2006 року, у дестабілізації ситуації в Криму в червні 2006 (на час запланованого війкового навчання, яке було зірвано), порівнював ситуацію в Криму з подіями в Косово, звинувачував український МЗС у дружбі з екстремістськими організаціями, робив недвозначні натяки на те, що українські кордони можна посунути на користь Росії.

Сам Затулін намагався довести суду, що постанова СБУ «не має підстав, є політичним замовленням» та порушує його права як громадянина РФ щодо вільного пересування, а також «грубо суперечить законам і Конституції України». На його переконання, ця постанова є «надзвичайно деструктивною і небезпечною, що може призвести до ускладнення взаємовідносин між Україною та Росією”.

Хоча самі висловлювання депутата Держдуми є такими, які можуть призвести до ускладнення відносин цих двох країн. Але есбеушники про це не говорили. Натомість вони твердили, що захід, вжитий до Затуліна, є превентивним і адекватним, оскільки має запобігти можливому небажаному розвиткові ситуації в Україні надалі.

Представники СБУ довели до суду, що «позивач довільно тлумачить як порушення Міжнародного права, так і законодавство України». Щодо останнього, то захист і сам ніяк не тлумачив ні Конституцію, ні інші закони, на конкретні запитання адвоката позивача щодо законодавства відповідач не дав жодної зрозумілої відповіді. Українські колеги Затуліна з інституту, що сиділи в залі, задоволено гиготіли, хоча решті присутніх було зовсім не до сміху.

Ситуацію дещо розрядила двогодинна перерва в судовому засіданні, під час якої з новою силою розгорілися пристрасті біля суду. Спершу дещо збуджено, потім – уже заспокоївшись, очікували продовження. Почути рішення суду в той же день сподівалися не всі, як і був сумнів у тому, що справу виграє СБУ.

Але після дебатів, що проходили між сторонами суддя Шевченківського райсуду столиці Олександр Шостак приємно здивував журналістів: скаргу позивача суд не вдовольнив. Колегія суддів визнала правомірною постанову СБУ про заборону Костянтину Затуліну в’їжджати до України протягом 1 року. Оскаржити рішення позивач може протягом 10 днів від моменту отримання ним повного тексту постанови 9 жовтня.

Затулін заявив, що «бажання вірити українському правосуддю в нього особисто сильно поставлено під сумнів”. Він збирається залишитися в Україні ще кілька днів, а потім подавати апеляційну скаргу, у разі потреби – і до Європейського суду з прав людини.

Судячи з усього, українцям доведеться побачити ще не одну виставу навколо цієї одіозної особи.

Орест Хомський

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся