День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)
День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

17:47, 09.05.2007
6 хв.

Уздовж вулиці Січневого Повстання вишикувалися хлопці з прапорами Регіонів. "Хлопці, повертайтеся додому. І скажіть тим, хто вас тут поставив, що хай вони краще мені безплатно газову колонку поставлять", -  не вгамовувалася колишня партизанка...

Все-таки ні у кого не вийде відібрати у нас це свято. У цей день Перемоги вуличні музиканти знову награвали пісні війни. Молоді мами поздоровляли на вулицях і площах колишніх солдатів, по-дорослому пояснюючи при цьому своїм малюкам суть того, що відбувається. Голови районних столичних адміністрацій, залишивши десь на стоянках комфортні автомобілі,  дбайливо підсаджували в автобуси ветеранів своїх районів, і самі супроводжували їх в цих же автобусах до Меморіального комплексу історії Великої Вітчизняної війни на Співочому полі.  Люди охоче розкуповували квіти, що підскочили в ціні,  і тут же з усмішками вручали їх незнайомим ветеранам.

День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

Чудова трирічної давності ідея Президента - хода ветеранів по Хрещатику - прижилася. Три роки тому довго сперечалися, що ж краще: влаштувати традиційний парад і показати нашу як би «військову потужність» або влаштувати ходу. Тоді вибрали ходу ветеранів і польову кухню. І крок назустріч ветеранам вдався, їм ідея сподобалася. Ветеранів організовано збирали разом, що полегшило і їх спілкування один з одним, і спілкування між ветеранами і пресою.  Вже не кажучи про те, що випиті Президентом бойові сто грам теж виявляли пошану і любов до цих людей. 

Відео дня

 Цього року 9 травня в колоні, перед якою несли прапори трьох українських фронтів, йшли Президент, перший віце-прем`єр-міністр (сам прем`єр – на лікуванні), лідер опозиції, міністр оборони.

День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

 Ветерани йшли в колонах, які були розбиті по районах. Кияни і приїжджі супроводжували їх аплодисментами. Грала музика, а люди підспівували. Подумала, що недивно, що ми так добре знаємо тексти військово-патріотичних пісень.  Здається, ця частина історії і нашого подвигу ні у кого не викликає сумніву. Ближче до Європейської площі  хода закінчувалася. Ветерани відповідали на запитання журналістів, знайомилися.

- Я - Чорноморський флот, підводний човен Решилова. Інших даних не даю. - А ти? А я – Балтійський. «Червоний Кавказ», знаєш?  - Так це той, який навпіл потім.?

- Пробачте, - протягнула я букет підводникові, - а чому інших даних не даєте?

- Я пожартував, - сказав ветеран, - я колишній підводник, академік, професор Аграрного Університету Сергій Семенович Клюй.

- Мені 85 років. Я Володимир Іванович Лученко. Я на Ленінградському фронті служив. Два голодування в Україні пережив, і блокаду теж. З нашого кола однополчан – один залишився.

У мене залишався ще один букет.

До автобуса підвели жінку з орденами. Вона спиралась на палицю, під руку її тримала дочка.

- Скажіть, а що на війні найстрашніше? – запитала я.

- Я собак і води боялася, - пояснила мені Віра Євгенівна Вронська, - адже я партизанкою була, радисткою, і з горищ стрибала, і з парашутом мене скидали, а ось собак і води боялася. Адже нас німці з собаками шукали – собак і зараз боюся. Ой, пробачте, - захвилювалася жінка. - Тут після ходи підійшла колона партизан, і я хочу підійти, може, кого з нашої Московської школи зустріну. Там нас учили на підривників, радистів і шифрувальників. А потім приїжджали з розвідки і "розкуповували" нас.

Жінка заквапилася до партизанів.

Ветерани організовано від`їжджали на автобусах. Я вирішила спробувати добратися до Меморіального комплексу своїм ходом. Минулого року я за двадцять хвилин була на місці. Але не тут то було. Ось вже воістину, є люди, здатні зіпсувати навіть  те свято, що із сльозами на очах. Я думаю, що прем`єр, повернувшись з лікування, повинен висікти (або вдатися до іншого прийнятого у нього виховного засобу) тих, хто вирішив в період святкування уклинитися з передвиборною агітацією. Розтягнута колона прихильників коаліції плюс загін барабанщиць податкової адміністрації в біло-блакитній формі капітально гальмували рух транспорту і людей. Ну що вони наробили?! Все що був потрібно - забезпечити безперешкодний і швидкий проїзд транспорту. Кому потрібне це шоу барабанщиць?  – злилася я. На зворотній дорозі хлинув дощ, і ті з учасників війни, хто не приїхав організовано на автобусах, просто вимокнули до нитки. Адже сісти в громадський транспорт було  неможливо.

Уздовж вулиці Січневого Повстання по обидві сторони вишикувалися хлопці з прапорами Регіонів. Я тільки мовчки несхвально поглядала на них – вони не винні в незграбній акції свого партійного керівництва, не хотілося псувати нікому настрою. Але тут жінка-ветеранша, яка жваво крокувала поруч, немов почувши  мої думки, стала їм виказувати:

- Хлопці, повертайтеся всі додому. І скажіть тим, хто вас тут поставив, що хай вони краще мені безплатно газову колонку поставлять. Кажуть, що піклуються, а самі прийшли агітувати.

Моя супутниця не вгамовувалася, відправляючи додому всіх регіоналів, що стояли уздовж доріг :

- Ви краще поїдьте та заробіть для нас копійку...

- Де ви воювали? – поцікавилася я.

- У Ковпака, я – шифрувальниця, знаєте, хто це такі?

Ганна Григорівна Клочкова (так звали мою супутницю, пережила два голодомори) до 1944 року воювала, і, за її словами, 9 травня для неї - найсвітліше свято. Вони приїхала з Вишневого – покласти до пам`ятника букетик бузку.

Я якось, обходячи пробки і колони, дісталася до Меморіалу.

Біля входу в Музей виступав Віктор Ющенко. Ближче до бордюру стояв ряд наметів з кашею. Окремо сиділи ветерани і окремо – преса.

І від Президента ветерани почули те, що гідні були почути цього дня.

- Ви були, є і будете поколінням героїв-переможців, - сказав в своїй промові Віктор Андрійович, - Ми шануємо кожного українського героя, який під час військового лихоліття боровся за звільнення рідної землі від тоталітарних загарбників. Пам`ять про кожного воїна, кожну жертву і кожного рятівника України є і буде для нашого народу вічною і нероздільною.

День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

Віктор Ющенко  закликав з братською подякою пригадати сьогодні подвиг наших бойових соратників і побратимів - всі народи і союзницькі армії, які рятували людство від фашистського рабства. „Ми заплатили істинно високу ціну за Перемогу. Більше сорока місяців в Україні лилася кров. Війна вщент зруйнувала міста, знищила села. Війна забрала майже десять мільйонів життів. Сім мільйонів українців вилягло на фронтах, в партизанських загонах, підпіллі, гестапівських застінках, понад два мільйони було вивезено до Німеччини.

Спіч був недовгий. Після нього ветерани зійшлися в наметах, де було частування, і де вони  відзначили свою, найбільшу з перемог, Перемогу.

День Перемоги не зіпсували ні дощ, ні акції Регіонів (репортаж)

Маша Міщенко

Фото Михайла Марківа

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся