У Києві знесли бюст поета Пушкіна / фото Facebook / Вадим Поздняков

Один з пам'ятників поетові Олександру Пушкіну знесли в Києві. Бюст був встановлений біля входу в Національний транспортний університет на вулиці Омеляновича-Павленка в Печерському районі столиці.

Про це повідомив співзасновник проекту "декомунізація. Україна" Вадим Поздняков у Facebook.

"Демонтаж присвятили лейтенанту Збройних сил України Денису Антипову під псевдо "Бук" - відомому громадському активісту, викладачеві корейської мови в КНУ ім. Т. Шевченка, який загинув у травні 2022 року в бою з російськими окупантами", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що бюст встановили в 1899 році до столітнього ювілею поета і був найстарішим в Києві. На встановлення бронзового пам'ятника гроші збирали викладачі та учні 5-ї чоловічої гімназії. Бюст роботи скульптора База привезли з Петербурга. На п'єдесталі був напис: "Олександру Сергійовичу Пушкіну Києво-Печерська гімназія. 1799. 26 травня 1899".

Поздняков зазначив, що в Києві ще є вісім об'єктів, присвячених Пушкіну:

  • пам'ятник на проспекті Перемоги, 40;
  • пам'ятник на території гімназії №153 ім. О. С. Пушкіна-вулиця Чорновола, 37-а;
  • пам'ятник на території музею побуту Києва першої половини XIX ст. - вулиця Кудрявська, 9;
  • меморіальна дошка на вулиці Михайла Грушевського, 14;
  • бюст у вестибюлі станції метро "Університет";
  • бюст на фасаді будівлі на вул. Костянтинівська, 16;
  • погруддя в приміщенні Національної бібліотеки ім. Вернадського на проспекті Голосіївський, 3;
  • зображення на арці галереї письменників перед входом до Національної бібліотеки України для дітей на вулиці Януша Корчака, 60.

Деккомунізація в Україні - що відомо

В Україні стали масово зносити пам'ятник Леніну, а також перейменовувати все - від вулиць до міст - після окупацією Росією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну процес декомунізації переріс з дерусифікацію.

Так, у Дніпрі змінили назви понад трьох десятків вулиць і провулків, які були пов'язані з Росією, а в Києві перейменували відразу три залізничні станції, а також декомунізували Арку Дружби народів. Тепер це-Арка свободи українського народу.

Крім того, ще в червні мер Одеси Геннадій Труханов пообіцяв, що у місті перейменують всі вулиці, назви яких пов'язані з країною-агресором Росією.

Також в рамках дерусифікації у Львові та в населених пунктах львівської громади перейменували 19 вулиць

Вас також можуть зацікавити новини: