З березня 2022 року ЗАЕС та місто-супутник Енергодар перебувають в окупації / фото УНІАН

На десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі пообіцяв знайти рішення для забезпечення безпеки Запорізької АЕС.

Як повідомляє La Repubblica, Гроссі має намір зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, а також з президентом країни-агресора Володимиром Путіним для обговорення ситуації на ЗАЕС.

"Моє зобов'язання - знайти рішення якомога швидше. Сподіваюся, до кінця року. Я знаю, що Путін стежить за процесом, і я не виключаю нової зустрічі з ним найближчим часом, а також з президентом України Зеленським", - повідомив Гроссі.

Відео дня

Керівник МАГАТЕ заявив, що головна мета – уникнути ядерної аварії, а не створити військову ситуацію, яка б сприяла одній чи іншій стороні.

Ситуація на ЗАЕС:

З березня 2022 року ЗАЕС та місто-супутник Енергодар перебувають в окупації. 

У вересні на станцію прибули експерти місії МАГАТЕ. Її генеральний директор Рафаель Гроссі запропонував Раді Безпеки ООН створити там зону безпеки та захисту.

У жовтні президент Російської Федерації Володимир Путін видав "указ" про привласнення Росією Запорізької АЕС.

23 листопада через чергову атаку Росії по енергосистемі України Запорізька АЕС переходила в режим повного блекаута

27 листопада президент "Енергоатому" Петро Котін заявив, що загарбницькі війська можуть готуватися до виходу з території ЗАЕС, проте Росія спростувала цю інформацію, заявивши, що окупаційні війська не збираються залишати територію станції.

30 листопада 2022 року Росія призначила нового "директора" окупованої ЗАЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: