СБУ перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті: черниці читали про "пробудження матушки-Руси"

Окрім цього, під час молебнів там згадували патріарха РПЦ Кирила.

Служба безпеки України провела перевірку у монастирі УПЦ (московського патріархату) на Закарпатті. Виявилося, що там черниці закликали до "пробуждения матушки-Руси".

Прес-служба СБУ повідомляє, що контррозвідувальні (безпекові) заходи проводилися на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті. Правоохоронці провели контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа. Це опитування пройшли понад 20 осіб.

"Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів і видана російськими друкарнями. Серед виявленого правоохоронцями – книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що Росію, Україну та Білорусь "нельзя разделить", - повідомила прес-служба.

Окрім цього, в СБУ розповіли, що в монастирі згадували під час молебнів патріарха РПУ Кирила, хоча той "благосляв" військових РФ, аби ті вбивали українців. Керівник єпархії забороняв згадувати це ім'я, проте його ніхто не послухав. Мало того, у монастирі знайшли "пам'ятку", в якій містилася так звана аргументація тому, що від згадки Кирила нібито не можна відмовитися. Тих, хто відмовлявся прославляти патріарха РПЦ, залякували погрозами про "відсторонення від священства".

© / фото СБУ
© / фото СБУ
© / фото СБУ
© / фото СБУ
© / фото СБУ
© / фото СБУ
© / фото СБУ

"Також під час заходів СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли "русскую землю" і закликали до "пробудження матушки-Руси". Усі матеріали буде передано на відповідні експертні дослідження. Вказані безпекові заходи відбувалися у межах чинного законодавства", - наголосили в СБУ.

Московський патріархат в Україні: обшуки та цікаві "знахідки"

Нещодавно священник показав, як у Києво-Печерській Лаврі прославляють РФ. Хор співав відверто проросійську пісню. Згодом Настоятель Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ Московського патріархату Павло Лебідь опосередковано підтвердив автентичність відео з молитвою за Росію в одному з храмів лаври. Він зазначив, що отця Захарія, який виконував "світську пісню", відсторонено від ведення служб.

22 листопада стало відомо, що Служба безпеки України почала обшуки у Києво-Печерській лаврі. Правоохоронці також провели обшуки у Корецькому Свято-Троїцькому монастирі та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. У храмах знайшли проросійську літературу та мільйони готівки. У приміщенні УПЦ МП на Буковині також знайшли методички з Кремля.

25 листопада ЗМІ повідомили, що СБУ застала секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП в ліжку з хлопцем із місцевого хору. 27 листопада перевірки проходили в храмі Різдва Христового Української православної церкви Московського патріархату в Івано-Франківську.

28 листопада в об’єктах Української православної церкви Московського патріархату на Тернопільщині та Прикарпатті СБУ знайшла пропагандистські матеріали, що заперечують існування України.

Вас також можуть зацікавити новини: