Церква справді може буди далекою від релігії. Доведено УПЦ МП й скандальним митрополитом Павлом особисто / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Вигнання російських бісів: що і чому відбувається в Лаврі

14:12, 03.04.2023
9 хв.

Молитви, прокльони, штурханина, арешт скандального митрополита Української православної Церкви (Московського патріархату) Павла (Лебедя) - вже кілька днів вся країна спостерігає за епопеєю виселення УПЦ з Києво-Печерської Лаври, яка є національним заповідником.

Експансія Російської православної церкви на Києво-Печерську Лавру почалася ще до повернення Україні незалежності – у 1988 році. Тоді РПЦ постановою Ради міністрів УРСР отримала в користування перші споруди. Після 1991 року межі користування в Лаврі значно розширила "дочка" РПЦ в Україні – Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП). Станом на 2013 рік (за півроку до російського вторгнення в Крим та на Донбас) УПЦ МП було передано понад 50% усіх площ Києво-Печерської Лаври. При цьому, частину з них влада Януковича віддала в безоплатне користування, формально нічого не відчужуючи з державної власності (Лавра усі роки лишається на балансі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника).

Форпост "руського міра" в серці Києва

Усі ці роки проросійські священники УПЦ МП, проросійські чиновники й депутати усіляко просували думку про Києво-Печерську Лавру як найважливіший форпост "істинно православної, руської віри". Разом з Леонідом Кучмою, а пізніше з Віктором Януковичем Лавру навіть відвідував Володимир Путін. Поступово Лавра перетворювалась на центр паломництва вірян, що їхали в Київ звідусіль за поновленням відчуття "єдності трьох братніх народів" та міфічною "благодаттю", які їм тут обіцяли. Ці обіцянки священнослужителі УПЦ МП підкріплювали "правильною" релігійною літературою (надрукованою, переважно, російською мовою), відповідними проповідями, молитвами та піснопіннями.

Така "промивка мізків" давала результати: навіть зараз, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, стертих на порох українських міст та селищ, катувань, зґвалтувань та вбивств десятків тисяч мирних українців, зчинених російськими військовими, багато вірян УПЦ все ще переконані, що Росія – носій єдиної "божої правди", останній носій святості на Землі, а увесь світ - осліплений дияволом, тому й "повстав" проти РФ. Ба більше, часто вони абсурдно сприймають російські ракети, направлені на їхні міста, як випробовування від Бога.

Відео дня
Експансія РПЦ на Києво-Печерську Лавру почалася ще в 1988 році / фото УНІАН, Борис Корпусенко

Останніми днями усі охочі могли "насолодитися" цими їх уявленнями про реальність.

Саме співи про "матушку-Русь" привернули увагу українських правоохоронців до діяльності УПЦ в Лаврі.

15 листопада 2022 року Служба безпеки України відкрила відповідне кримінальне провадження. Вже за тиждень на території Лаври СБУ разом з Нацполіцією та Нацгвардією провели контррозвідувальні безпекові заходи "в межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні". Цікаво, що під час обшуків правоохоронці виявили не лише пропагандистську літературу, а й російські нагороди за "звільнення Криму", російські паспорти, триколори, символіку "ДНР" та "ЛНР", а також значні суми готівки та навіть зброю.

Зважаючи на це, вже на початку грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони прийняла рішення щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. А президент невідкладно ввів це рішення у дію. Втім, в УПЦ, позбавившись у травні словосполучення "Московський патріархат" у назві, продовжує наполягати, що не має змінювати назву у такий спосіб, щоб вона показувала приналежність церкви до Росії. Хоча 27 грудня Конституційний суд України визнав таку вимогу до УПЦ конституційною.

Багато вірян УПЦ все ще переконані, що Росія – носій єдиної «божої правди» / фото УНІАН, Борис Корпусенко

Лавра без "руського міра"

Паралельно з цим ґрунтовні процеси відбувались в Києво-Печерській Лаврі. По-перше, в згаданому рішенні РНБО та у відповідному указі президента, серед іншого, йшлося, що уряд має забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника на території Києво-Печерської Лаври, релігійними організаціями.

По-друге, з грудня Лавра вона стала монастирем у складі Православної церкви України (ПЦУ). Крім того, 31 грудня завершився термін оренди УПЦ двох соборів – Успенського та Трапезного. Міністерство культури повідомило, що не буде рекомендувати Лаврському заповіднику продовжувати цю оренду з УПЦ, а 5 січня вони були передані у власність держави. Крім того, почалася перевірка правомірності користування УПЦ Нижньої лаври (за безстроковим договором оренди з 2013 року).

Врешті, Національний заповідник оголосив про розірвання договору про оренду з УПЦ з 29 березня. Однак намісник Києво-Печерської Лаври з УПЦ митрополит Павло (Лебідь, більше відомий як Паша Мерседес) заявив, що ченці не будуть виселятися з Лаври. Представники УПЦ навіть пішли до суду, але суд відмовив їм у позові. Тож 30 березня прибічники УПЦ не пустили на територію комісію Міністерства культури та інформаційної політики, яка мала провести інвентаризацію майна Києво-Печерської Лаври.

Втім, за словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, хоча Росія й воліє організувати провокації навколо "виселення" ченців УПЦ, Україна буде діяти лише в межах закону.

"Ми чітко усвідомлюємо, що є план, який розробляється у Москві – створити картинку для російського телебачення, розказати, що ми, як влада, чинимо фізичний тиск на представників духовенства… Ті провокації, які готує РФ та втілює через своїх людей, не спрацюють. Ми розуміємо дії першого та п’ятого управлінь ФСБ, які опікуються цим питанням", - сказав він в ефірі телемарафону.

І хоча віряни УПЦ, які зібралися під стінами Лаври, продовжують розповідати про гоніння на їх церкву, яка начебто не має жодного стосунку до Росії, насправді зв’язок більше, ніж очевидний.

Паша Мерседес заявив, що ченці не будуть виселятися з Лаври / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

"Вигнання бісів"

Найяскравіший приклад – справа проти скандального митрополита УПЦ Павла (Лебідя). Служба безпеки України повідомила йому про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) на основі обґрунтованої доказової бази.

Будь-хто з вірян можуть самі переконатися в цьому, прослухавши фрагменти розмов одіозного митрополита, опублікованих СБУ. Наприклад, в одній з них Павло радіє окупації Херсона, а вторгнення РФ називає "війною Америки і Росії до останнього українця". Ще в одній каже, що в західних регіонах України немає українців, мовляв, все це "Польща та Угорщина", а "Україною там ніхто не дихає". А ще в одній заявляє: у тому, що Росія розпочала війну, винна Україна, бо "спровокувала Москву". В окремих перехопленнях митрополит не приховує, що підтримує зв'язок з Москвою, попри вторгнення РФ, а також просить молитися за московського патріарха. І так далі.

СБУ повідомила про підозру скандальному митрополиту УПЦ Павлу (Лебідю) / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Також цікаво, як на виселення УПЦ з Лаври реагує Росія. В пропагандистських ЗМІ переконують, що українська влада намагається "заволодіти Лаврою рейдерським шляхом". Речник Путіна Дмітрій Пєсков, не криючись, розповідає про тиск на російську православну церкву в Україні, рішуче засуджує виселення ченців УПЦ та навіть заявляє, що РФ не проти надати прихисток священнослужителям, яких "незаконно виганяють".

"Це абсолютно безпрецедентне ставлення до представників церкви, Російської Православної церкви. Ми вважаємо це неприпустимим. Ми вважаємо, що світова спільнота повинна відповідним чином відреагувати на подібне обурливе рішення", - сказав він.

Маніпуляцію щодо ситуації навколо Києво-Печерської Лаври поширила й речниця російського МЗС Марія Захарова. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, вона заявила, що в Україні продовжується "наступ на канонічне православ’я". Під стінами Лаври, за словами Захарової, відбувається "свавілля за підтримки США і Константинополя".

"Такі дії занурюють Україну в середньовіччя", - сказала вона.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що реакція Росії на усі події навколо Києво-Печерської Лаври свідчить, що Москва "продовжує використовувати релігію як зброю, щоб представити Україну як зло та позиціювати Росію як захисника православних цінностей".

Самим вірянам, певно, доведеться пережити важке розчарування / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Що буде далі? Скоріше за все, проросійським ченцям все ж доведеться залишити Києво-Печерську Лавру. І, ймовірно, події навколо неї (а особливо історія з Пашею Мерседесом) змусять священників УПЦ, які досі вагаються, перейди разом зі своїми приходами до ПЦУ. Самим вірянам, певно, доведеться пережити важке розчарування. А Росія, нарешті, втратить московський патріархат в Україні як центр впливу - м’яку силу, якою намагається руйнувати єдність українців вже багато років.

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся