Київ звинувачує Росію у геноциді українського народу / фото getty images

Журналістка Анна Грішина: Міжнародний суд ООН в Гаазі може притягти РФ до відповідальності за геноцид в Україні

18:11, 07.03.2022
5 хв. Інтерв'ю

Українська журналістка Анна Грішина розповіла УНІАН про початок слухань Міжнародним судом ООН в Гаазі справи за позовом України проти Росії щодо звинувачень в геноциді, коли варто очікувати на рішення суду та чому це важливо для нас.

Міжнародний суд ООН в Гаазі 7 березня розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі щодо звинувачень в геноциді. В МЗС Україні напередодні заявили, що Росія маніпулює міжнародним правом, зокрема, Конвенцією від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, яка є "фундаментальним міжнародним договором у сфері захисту прав людини". Ба більше, РФ використала цей документ задля початку збройної агресії проти України.

УНІАН поспілкувався зі спеціальною кореспонденткою каналу "Україна 24" Анною Грішиною, яка висвітлює слухання в Міжнародному суді ООН в Гаазі, та розпитав про те, як пройшов перший день слухань й перспективи цієї справи.

Анно, як пройшов перший день слухань у справі щодо звинувачень в геноциді в Міжнародному суді ООН в Гаазі?

Відео дня

Слухання сьогодні тривали у гібридному форматі. Пресу не допустили до приміщення через COVID-19. Але українська делегація прилетіла до Гааги особисто. Тож, по завершенню сьогоднішнього судового дня, ми поспілкувалися з ними.

Про що йдеться у цій справі?

Київ звинувачує Росію у геноциді українського народу.

Міжнародне розслідування почалося після звинувачень російських військових в обстрілах цивільного населення у Києві, Харкові, Ірпені, Маріуполі, та інших українських містах, які окупанти, як нам відомо, неодноразово інтенсивно обстрілювали та по яких наносили авіа удари.

Москва, своєю чергою, заявляє про містичний геноцид на Донбасі. Який нібито раніше дозволив Кремлю визнати "незалежність" так званих ЛНР та ДНР, а також розпочати "спеціальну військову операцію" проти України, а фактично розв’язати війну на території нашої держави.

Але Росія не довела у судах існування жодного геноциду на сході України. Натомість Україна пішла правовим шляхом. І звернулася до Міжнародної Феміди. А саме – до міжнародного суду ООН.

Варто зауважити, що позов, про який ми говоримо, подала не лише Україна, а 38 країн / фото facebook.com/Anna.Hrishyna

Чим для нас важливий цей процес?

Тим, що Росія підписала Женевську конвенцію 1948 року. Це означає, що її можна притягти до відповідальності за той геноцид, який вона зараз провадить в Україні. І змусити зупинитися.

Яких заходів Україна просить вжити з боку Міжнародного суду ООН?

Україна вимагає запровадити тимчасові заходи проти Росії, щоби змусити її негайно припинити вогонь та вивести війська з території нашої держави.

Про що саме йшлося у перший день слухань?

Сьогодні слово у суді тримала саме українська делегація. Завтра ж очікували на виступ російської. Але вони офіційно від участі у слуханнях відмовились і до суду не з’явилися.

Проте, якщо рішення Міжнародного суду ООН буде на користь України, це у будь-якому разі дозволить притягти Кремль до відповідальності.

Як ви вже сказали, пресі вдалося поспілкуватися з делегатами від України. Які настрої? Чи варто чекати позитивного для нас рішення?

По-перше, варто зауважити, що позов, про який ми говоримо, подала не лише Україна, а 38 країн. Це і країни-члени Євросоюзу, а також Швейцарія, Канада, Нова Зеландія. Ключову роль зіграла Велика Британія, яка закликала союзників виступити єдиним фронтом проти Росії. Це дозволило швидко розпочати судовий процес.

По-друге, щодо настроїв української делегації. Вони нагадали про приклад того, як Міжнародний суд ООН вже виносив рішення на користь України. Мова про справу моряків, яких російські прикордонники незаконно затримали у Керченській протоці у листопаді 2018 року. Після того, як Міжнародний суд ООН став на бік України, Росія, хоча начебто й не визнала це рішення, за короткий час, відпустила наших моряків. Тому українська делегація сподівається, що те саме відбудеться й цього разу. У цій справі. Адже вже є прецедент.

Чи зараз мова йде про те, що Росія повинна буде виплачувати постраждалим від її дій українцям компенсації, а також репарації Україні?

Саме зараз про це мова в суді не йде. Зараз мова йде лише про негайне припинення вогню. І про відведення російських збройних сил з території нашої держави. Українська делегація очікує, що вже за кілька днів буде винесено рішення на користь України.

Українська делегація очікує, що вже за кілька днів буде винесено рішення на користь України / фото facebook.com/Anna.Hrishyna

А якщо Росія не виконуватиме рішення Міжнародного суду? Які дії України далі?

Українська сторона налаштована йти правовим шляхом. І далі звертатися до міжнародних інстанцій, щоб змусити Росію зупинити цю війну. На цій інстанції українська сторона не налаштована зупинитися.

Тобто репарацій ми вимагатимемо пізніше?

Так, надалі, в майбутньому, будемо вимагати репарацій. Зараз головне – припинити вогонь, щоб не гинули наші громадяни.

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся