Інформація за ціною життя: як провайдери відновлюють доступ до інтернету на звільнених територіях

12:55, 01.08.2022
8 хв.

Фахівці інтернет-провайдерів працюють пліч-о-пліч із саперами та військовиками, щоб абоненти якнайшвидше знову одержали доступ до мережі.

Під час війни доступ до інтернету для більшості українців став базовою потребою нарівні з їжею, одягом і безпечним укриттям. Завдяки мережі ми зв'язуємося з рідними, можемо довідатися про повітряні тривоги, а також одержуємо новини з фронту. Тому відновлення доступу до інтернету стало пріоритетом для українських провайдерів на звільнених територіях. Фахівці Київстару розповіли УНІАН, наскільки швидко  відновлюють доступ до мережі.

Темпи відновлення

Російські війська відступили з північних областей України у перших числах квітня. Після того, як у раніше окуповані міста увійшли ЗСУ, почався процес розмінування територій. Ворог залишав міни в дитячих іграшках, мінував вікна та двері.

Тому ремонтні служби провайдерів змогли зайти на звільнені території тільки після того, як сапери хоча б частково зробили їх більш-менш безпечними. Ремонтні роботи тривають уже два місяці, однак, як повідомляють  технічні працівники Київстару, фахівці й досі знаходять снаряди та міни, що не розірвалися.

Відео дня

"Ірпінь почали відновлювати з перших днів після того, як з'явилася можливість потрапити до міста. І тут варто відзначити сміливість працівників і партнерів Київстару, що заходили у будинки, стан яких був дуже небезпечним. Вони відновлювали з'єднання, пробираючись крізь завали та майже повністю зруйновані техповерхи будівель. Траплялися випадки, коли вони натикалися на снаряди, що не розірвалися. По суті, звільнені міста і дотепер на 100% не можна вважати безпечними, вони містять "сюрпризи", – розповів виданню УНІАН  керівник технічного обслуговування мережі доступу Сергій Колісніченко.

На цей час фахівці Київстару завершили роботи з поновлення дротової мережі інтернет у таких містах, як Охтирка, Чернігів, Ніжин, Ірпінь. На 97% відновлена мережа у Миколаєві та на 92% у Харкові.

...звільнені міста і дотепер на 100% не можна вважати безпечними, вони містять "сюрпризи"

У цих містах було відновлено підключення більш ніж у 2000 будинках, відремонтовано близько 50 км волоконно-оптичних ліній зв'язку.

Особливості роботи під час війни

При цьому для відновлення доступу до мережі, як стверджують у компанії Київстар, сьогодні робиться все можливе та навіть неможливе. Слід враховувати, що технічні фахівці часто працюють пліч-о-пліч із саперами та рятувальниками. А відсутність електростовпів, дефіцит пального, комендантська година, постійні перевірки на блокпостах, звісно,  гальмують робочий процес.

В Охтирці до останнього часу на дорогах залишалася велика кількість блокпостів, тому фахівців Київстару постійно оглядали та перевіряли. Доступ до об'єктів щодня погоджували з теробороною та військовиками. Є істотні руйнування споруд і дахів. Іноді фахівці приїжджали на місце, а в багатоквартирних будинках були просто діри на кілька поверхів униз. На фінішному етапі відновлення прилетіла ракета на відстані кілометра від бригади.

Ускладнюється робота тим, що жителі, які залишилися, не хочуть нікого чужого допускати навіть у під'їзд. Багато хто боїться, що під виглядом технічних фахівців до будинку потраплять диверсанти. Працівникам компанії часто доводилося заходити у будівлі разом із поліцією або представниками тероборони.

"Атмосфера взаємодії з жителями змінилася. У будинках залишилися в основному люди похилого віку, а їм, як відомо, нічого вже не потрібно, окрім спокою. Нашим фахівцям доводилося працювати під час повітряних тривог і загроз артобстрілів", – пояснює бригадир Олександр.

Фахівець Київстару згадує, як намагався віддалено відновити доступ до інтернету в одному з багатоквартирних будинків Харкова.

"Харків у той момент обстрілювала ворожа артилерія, тому фізичні виїзди були неможливі. Однак ми продовжували працювати навіть із бомбосховищ. І от я виявив завислий комутатор. Його можна було дуже просто перезавантажити на місці. Було ухвалено рішення зателефонувати усім нашим абонентам з під'їзду, де встановлено обладнання, та проінструктувати, як це зробити", – розповідає Олексій, фахівець з технічної підтримки.

Він почав телефонувати на всі номери мешканців, що були в базі, а тоді додзвонитися до абонентів було важко. В основному телефони були вимкнені або люди виїхали.

...фахівцям доводилося працювати під час повітряних тривог і загроз артобстрілів

"І вже на передостанньому номері, практично втративши надію, почув жіночий голос і почав діалог. Представився, сказав, з якої я компанії. Пояснив, що хочу допомогти у відновленні домашнього інтернету, але дівчина, не дослухавши мене, відповіла: "Русский военный корабль, иди на х… !" І поклала слухавку. Цей будинок нам вдалося підключити до мережі трохи згодом, коли ми змогли потрапити на місце", – згадує фахівець Київстару.

Щоправда, у деяких містах жителі, що залишилися, навпаки, допомагали ремонтникам. Багато хто чекав їх, адже відновлення доступу до інтернету для них було не менш важливим, аніж поновлення надання комунальних послуг.

"У Чернігові мережа була наполовину зруйнована інтенсивним бомбуванням. У багатьох місцях її потрібно практично з нуля будувати, обходячи повністю зруйновані будинки. Жителі Чернігова всіляко сприяли у відновленні мережі, допомагали з доступом, попереджали про небезпеку та, звісно, ділилися жахливими історіями", – говорить бригадир Руслан.

В одному будинку не було доступу на дах для відновлення кабелю. Фахівцям довелося знайти рішення, як зробити це через сусідній будинок, викликавши верхолазів.

"Але коли змогли піднятися на дах, жахнулися: він був майже повністю зруйнований – плити провалені, повітропроводи пошкоджені. У такі моменти особливо сильно відчувається страшна реальність, яку пережили жителі цього та багатьох інших будинків", – ділиться своїми спогадами фахівець техпідтримки Володимир.

Робота під обстрілами

Фахівці Київстару продовжують працювати й у містах, що дотепер обстрілюють російські війська. Вони оперативно ремонтують мережу, яка щодня страждає від обстрілів ворожої артилерії.

Зараз провадять активні роботи з відбудови мережі в Харкові та Миколаєві. Вже понад 1000 будинків знову одержали доступ до фіксованого інтернету від Київстар.

"Наші технічні фахівці та партнери докладають усіх зусиль, аби якнайшвидше відновити пошкоджену мережу та повернути інтернет в оселі наших абонентів. Попри значний збиток, який спричиняють загарбники нашій інфраструктурі, ми продовжуємо інвестувати в мережу, щоб кожен наш користувач мав доступ до інтернету та телеком-сервісів", – прокоментував ситуацію УНІАН керівник департаменту фіксованого зв'язку Київстару Сергій Сухорук.

Фахівці Київстару продовжують працювати й у містах, що дотепер обстрілюють російські війська

За його словами, у звільнених містах не вдалося відновити підключення до інтернету в 36 будинках через те, що вони суттєво або повністю зруйновані. Що стосується ситуації загалом, то станом на сьогодні Київстар продовжує контролювати 92% мережі фіксованого інтернету та 90% мережі мобільного зв'язку в країні.

Крім відновлення пошкодженої інфраструктури на звільнених територіях, компанія модернізує мережу в містах, які уникли окупації. У Львові, Києві, Дніпрі, Старокостянти́нові абонентам став доступний інтернет на швидкості до 1 Гбіт/с. До кінця року така можливість з'явиться ще у 13 містах України.

Паралельно з цим Київстар активно реалізує соціальні проєкти та безоплатно проводить інтернет у бомбосховища по всій країні, а також забезпечує доступ до інтернету в модульних містечках для вимушено переміщених осіб.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся