Відпочинок у Північній Македонії - суцільне естетичне задоволення / фото Ольга Робейко, УНІАН

Відпочинок на мільйон... вражень: чому варто відвідати Північну Македонію та скільки це коштуватиме

11:02, 16.07.2021
6 хв. Туризм

Пандемія коронавірусу змусила багатьох українців зрадити своїм туристичним уподобанням й обирати серед, скажімо так, не надто вимогливих країн і напрямків. Сьогодні ми розповімо про поїздку в малопопулярну серед наших громадян країну - в Північну Македонію.

Сьогодні ви насолодитеся міні-тріпом Північною Македонією - країною з населенням у 2 млн жителів. Багато в чому вона нагадує Україну - занадто помітний контраст між бідними й багатими, про корупцію вторить майже кожен місцевий житель, держава довгий час намагалася стати членом НАТО. Але, незважаючи на це, туристи отримують колосальне задоволення від відвідування Північної Македонії. Тут є все для комфортного відпочинку на будь-який смак і гаманець. І в'їзд для нас, українців, без ПЛР-тестів.

Отже, дізнаємося, як живуть у країні, завдяки перемозі над збірною якої Україна пройшла груповий етап Євро-2020.

Читайте такожДегустація Вірменії. Подорож без присмаку пандемії для любителів активного відпочинку

Відео дня

Ціни в Скоп'є - столиці Північної Македонії

Звичайно ж, перше, що турбує туриста, — це ціни на житло і їжу. Тут одразу заспокоїмо: поїсти в хорошому закладі коштує навіть дешевше, ніж у Києві. За обід або вечерю на двох ви заплатите близько 500 гривень, але наїстеся від пуза і все не подужаєте, повірте. У маркеті ви теж будете приємно здивовані різноманітністю фруктів і їхньою вартістю. Хочете випити якісного вина не за всі гроші світу? Ласкаво просимо в Скоп'є, де пляшка смачного хмільного коштує в середньому 150-200 гривень.

Ціни на оренду житла, авто і на таксі порадують тих, хто звик до захмарних київських "накруток". І сервіс тут на висоті, ставлення до туристів чудове. Проїзд у громадському транспорті, якщо брати одноразовий квиток, дорогий, якщо порівнювати з Києвом, - близько 25 грн. Автобуси там нічим не відрізняються від наших столичних - без кондиціонерів, забиті, майже вся публіка в спеку - без масок.

Квиток на один проїзд у Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН

Куди обов'язково піти в Скоп'є? 

Звичайно ж, прогулятися центром міста - must see. Скоп'є буквально напханий пам'ятниками революціонерам і Олександру Македонському. У центрі розташувалися будівлі місцевого парламенту й уряду, меморіальний центр Голокосту, старовинна фортеця, що стала свого часу "здобиччю" чорних археологів.

Не обійдіть увагою і турецьку частину міста. Вона привертає увагу своїм колоритом, вузькими строкатими вуличками й різноманітністю закладів, де можна скуштувати дуже смачну каву і місцеві страви.

Турецький квартал у Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН
Турецький квартал у Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН
Турецький квартал у Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН
Турецький квартал у Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН

Ну, і звичайно ж, обов'язково насолодіться прогулянкою каньйоном Матка. Чиста вода, величезні сталактити та сталагміти, приємна прохолода і шум вируючих потоків гарантовано подарують вам незабутні враження! Оренда човна тут коштує близько 100 грн з людини, це такі дрібниці за неймовірної краси краєвиди!

Каньйон Матка - найпопулярніше туристичне місце в Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН
Каньйон Матка - найпопулярніше туристичне місце в Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН
Каньйон Матка - найпопулярніше туристичне місце в Скоп'є / фото Ольга Робейко, УНІАН

На березі каньйону є прекрасний заклад з таким асортиментом рибних страв, що розбурхує апетит. Гастрозадоволення ви отримаєте 100%!

Ресторан біля каньйону Матка / фото Ольга Робейко, УНІАН

Де поїсти в столиці Північної Македонії?

Повірте, відповідь на це запитання ви зможете отримати на кожному розі: тут є де поїсти найбільш вимогливому і вибагливому туристу. Гострі, веганські, жирні наваристі страви, прості, але дуже смачні салати, соковиті й поціловані сонцем фрукти - все це і багато іншого чекає в Скоп'є в безлічі закладів. 

Обов'язково скуштуйте булочки й місцевий суп чорба в пекарні в центрі міста під назвою Bakal. Він просто божественний! А коштує лише 40 гривень. 

Місцева пекарня Bakal / фото Ольга Робейко, УНІАН
Місцевий суп чорба / фото Ольга Робейко, УНІАН

Тріп в Охрид - перлину Північної Македонії 

За 2,5 години їзди від Скоп'є розташувалося неймовірної краси місто Охрид зі смарагдовим озером. Цей туристичний населений пункт - стародавній центр науки, він також славиться своїм перлинним виробництвом. Тут краєвиди розбурхують фантазію й естетичний смак найвибагливішого мандрівника. Постріл в саме серце - гори та пагорби, що оперізують бірюзового кольору Охридське озеро. Та що тут говорити - подивіться самі!

Страва must taste в Охриді - місцева форель. Поєднувати її можна з білим вином. І коштує це все відносно недорого.

Відпочити в Охриді ви можете на пляжі, правда, він встелений камінням, що не всім сподобається. Також не пропустіть можливість покататися на човні (15 євро), щоб сповна насолодитися красою озера і гір.

Що почім: поговоримо про місцеву валюту

У Північній Македонії ви можете розрахуватися денарами (1 ден. ≈ 50 українських копійок). Цю валюту називають довговічною, адже при її виготовленні використовують частинки пластику, що відчувається на дотик. Крім того, валюта в цій країні ще й дуже красива. Обмінників тут предостатньо, тому "перетворити" долари або євро (1 євро - приблизно 60 ден.) на денари - не проблема.

Місцева валюта / фото Наталія Гончаренко

Чому варто відвідати Північну Македонію

Подорож не за всі гроші світу і мільйон яскравих вражень - це точно про поїздку в Скоп'є та Охрид. Такий тур обійдеться вам дешевше від відпочинку, наприклад, в нашій улюбленій Затоці. Все, що вам потрібно, — пару сотень євро і готовність ходити годинами вузенькими вуличками, що нагадують португальські або італійські, а також настрій вбирати тільки позитивні емоції від місцевих доброзичливих жителів. 

Отже, в Скоп'є обов'язково відвідайте стародавню турецьку частину міста і каньйон Матка. В Охриді - місцеве озеро. Це must see кожного туриста, що побував у Північній Македонії.

Дістатися до каньйону ви можете на автобусі або таксі. Другий варіант вам обійдеться в 15 євро, а перший, бюджетний, менш ніж у 2 євро.

Який сувенір привезти з Північної Македонії?

Замість магнітів ви можете порадувати своїх рідних або близьких презентом у вигляді місцевих алкогольних напоїв, таких як мастика, вино (рекомендую Vranec) або ракія.

Для любителів прикрас - намисто, браслет або сережки зі знаменитими охридськими перлинами.

Знамениті охридські перли / фото Наталія Гончаренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся