Коростишівський каньйон - досить популярний серед туристів вихідного дня / Фото Марина Григоренко

Україною своїм ходом: як потрапити в різні куточки країни, якщо у вас немає машини

08:17, 20.04.2019
14 хв. Туризм

Однією з головних проблем, що заважають розвиватися туризму в Україні, залишається слабо розвинена інфраструктура. Особливо це стосується транспорту. Це підтвердить кожен, хто колись намагався самостійно забратися в більш віддалені, але досить відомі місця в нашій країні своїм ходом, і, тим більше, потім без проблем вибратися звідти. УНІАН.Туризм розповість, чи реально подорожувати по Україні без машини, відштовхуючись від досвіду поїздки вихідного дня на Коростишівський кар'єр в Житомирській області.

Україна, безумовно, дуже різнопланова і цікава з туристичної точки зору країна, яка не поступається за своїми ресурсами багатьом європейським напрямкам, які заробляють на туризмі десятки мільярдів доларів на рік. А причиною цього є застаріла або іноді взагалі відсутня інфраструктура, особливо це стосується транспорту.

Читайте такожОсобливості європейського транспорту: як і на чому їздити країнами ЄС, щоб не розоритися

Зрозуміло, в столиці України – Києві, який все частіше останнім часом потрапляє на сторінки світових ЗМІ як потенційно перспективне місце для подорожей, в цілому ситуація позитивна. Дістатися сюди доволі легко, є, де зупинитися, що поїсти і куди піти. Так, є ще проблеми з пошуком інформації про Києв іноземними мовами, але це не настільки вже й критично. Все ж у час соцмереж і всіляких сервісів для туристів, інформацію легко можна отримати від місцевих.

Відео дня

Проте варто лише спробувати вибратися трохи далі від великих міст – і все вже не так просто. Тут не те, щоб іноземні туристи приречені, навіть український внутрішній турист не завжди може самостійно організувати подорож, особливо в плані дороги. В наших реаліях, якщо у вас немає своєї машини або з якихось причин ви не хочете вирушати в поїздку за кермом, доведеться неабияк попітніти.

Для прикладу, в Австрії, країні невеликій і переважно гірській, залізничним транспортом чи автобусом можно потрапити у найвіддаленіші куточки країни. Як це в них працює - читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм

Ну а поки ми поділимося з вами своїм досвідом подорожей по Україні без машини на прикладі поїздки вихідного дня в Коростишів.

Поїздка на Коростишівський кар'єр громадським транспортом

Одного разу ми зібралися потрапити на мальовничий Коростишівський кар'єр в Житомирській області. Ні в кого в нашій компанії машини не було, а тому ми почали шукати альтернативні шляхи.

Читайте такожВ Карпати взимку на машині: кілька лайфхаків, щоб відпочинок вдався

Звичайно, завжди можна взяти машину напрокат. Але враховуючи розцінки на подібні послуги і заставні умови оренди, для звичайного туриста вихідного дня такий варіант не особливо економічно привабливий, навіть якщо ви їдете компанією в 5 людей. Якщо ж ви їдете на пікнік, то спробуйте ще знайти «жертву», яка погодиться обмежити себе в маленьких задоволеннях, щоб розвозити всіх інших. Та й деколи просто хочеться відпочити в дорозі, подивитися по сторонах, порозглядати мальйовничу природу нашої країни, а не увесь час зосереджено дивитися на дорогу.

Здавалося б, завдяки граніту Коростишів - достатньо відоме місто, та й не найменше, недалеко від райцентру. Місцеві природні пам'ятки вже давно на слуху – як у любителів пікніків і прогулянок на природі, так і у фанатів скелелазіння. Від Києва це всього лише більше 100 км. Чого нам варто туди потрапити? Але не тут-то було.

Найперше, ми почали шукати варіанти з автобусами чи маршрутками. У плані вибратися з Києва в Коростишів особливих проблем не було. По-перше, від метро Житомирська в цьому напрямі одна за одною йдуть маршрутки. Достатньо лише уточнювати, чи проїжджає ваша Коростишів. Черг великих тут не буває, хіба що в п'ятницю ввечері, коли люди масово їдуть зі столиці додому на вихідні. Вартість проїзду в один бік – близько 80 гривень. Зручний цей варіант тим, що автобус практично відразу виїжджає за місто, а тому не доведеться витрачати час у заторах по Києву.

Читайте такожГуцульські Альпи: мальовничі Мармароси на кордоні з Румунією

Якщо ви все ж хвилюєтесь, щоб сісти в автобус одразу, а не потрапити на чергу, можна спробувати купити заздалегідь квиток на автобус, що відправляється в конкретний час, найчастіше від Центрального автовокзалу, біля метро Деміївська. Зазвичай за день за цим напрямком ходять чотири автобуси, з яких зручні туристам тільки два – о 10:30 та о 11:05. В дорозі вони проводять по 2 і 1,5 години відповідно, квитки по 60-75 гривень.

Однак варто враховувати, що «комфортабельний автобус», як свідчить анонс на сайті, на ділі виявиться задушливою маршруткою допотопних часів, в якій єдиним кондиціонером виявиться віконце, з якого за традицією «комусь вітру забагато, поки комусь душно».

А ще найчастіше ці автобуси – лише проходять повз Коростишів, а тому квитки на них варто купувати дуже заздалегідь. Особливо це стосується зворотної дороги. Наприклад, ми вирішили купувати квитки за три дні до поїздки, а квитків з Коростишева до Києва в Інтернеті вже не було.

Саме з цієї причини не варто сподіватися легко виїхати з Коростишева назад до Києва на маршрутці. Адже найчастіше маршрутки, що проходять через місто, наприклад, з Житомира, відправляються від кінцевої за заповненням. А тому сісти в них в Коростишеві шанси є тільки в тому разі, якщо хтось вийде на цій зупинці. І таким чином можна провести в очікуваннях дуже багато часу.

Околиці Коростишева на шляху до каньйону / Фото Марина Григоренко

А що ж із залізничним транспортом у Коростишеві? Хороша новина – у місті є залізнична станція. Погана – через неї практично нічого не проходить. Дизель поїзд 6442/6441 Житомир/Коростишів – Коростишів/Житомир ходить всього один раз на день, і тільки по четвергах і суботах. З Житомира він відправляється приблизно о 7:30, а назад з Коростишева – близько 16:20.

Читайте такожУ поїздку на швидку руку: куди можна спонтанно поїхати з Києва на один день

Це вже зовсім екстремальний варіант, який можна спробувати використовувати для зворотної дороги, щоб доїхати до Житомира і там сісти на кінцевій на маршрутку до Києва. Однак варто враховувати, що коростишівська залізнична станція знаходиться аж в 5,5 кілометрів від кар'єра. А тому мінімум о 15:00 вже доведеться завершити прогулянку/пікнік, щоб встигнути на електричку, і на відпочинок у вас вже буде зовсім мало часу.

Ми ж вирішили вибиратися з Коростишева за допомогою сервісу пошуку попутників BlaBlaCar. Так, їхати попуткою варіант прийнятний не для всіх. Але що ж поробиш. На щастя, зараз вже можна знайти собі попутників заздалегідь в Інтернеті, а не просто «голосувати» на дорозі. Звичайно, і в такому випадку є ризик, що водій, з яким ви домовилися наперед, вас підведе. Але, знову ж таки, інших варіантів не багато. Особисто нам дуже пощастило з попуткою – нас, трьох дівчат, підібрала жінка-водій, і за дорогу до Києва ми заплатили близько 200 гривень за трьох.

Прогулянка на Коростишівський кар'єр

Отже, ви все ж таки зібралися їхати на один день в Коростишів і навіть благополучно сіли в автобус/маршрутку/попутку. Наступне питання: де виходити? Зрозуміло, завжди можна попросити водія сказати, де ваша зупинка. Але давайте будемо реалістами, є велика ймовірність, що за дві години дороги водій про вас не згадає. А тому запасаємося гугл-картами на телефоні та стежимо.

Коростишів - місто граніту / Фото Марина Григоренко

Коростишівський кар'єр знаходиться на в'їзді в місто, і тому найкраще попросити водія зупинитися перед ним. Більшу частину дороги від Києва ви будете їхати трасою М06/Е40, однак перед самим під'їздом до Коростишева, за готелем Стамбул і автозаправкою, вона розділиться на велику трасу Е40 і автодорогу Т0602. Обидві з них ведуть в Житомир, але тільки друга Т0602 проходить через Коростишів. Саме тому й варто уточнювати при посадці в маршрутку, чи їде через нього ваша маршрутка на Житомир.

Карта дороги на Коростишів

Читайте такожВесняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

Звідси до висадки залишиться їхати приблизно кілометр. Можна вийти трішки раніше біля повороту на ресторан «Чарівне озеро», за бажання прогулявшись до озера біля нього. Ну а можна не гаяти часу, а вийти за кілька сотень метрів за ним.

Далі прийшов час уточнити, що насправді в Коростишеві цілих три варіанти для відпочинку біля води. По ліву сторону дороги у напрямку міста розташоване «Коростишівське лісове господарство», де знаходяться Перше озеро, воно досить велике, але не таке людне. Тим не менш, виглядає дуже красиво.

Мальовниче Перше озеро в Коростишеві / Фото Марина Григоренко

Тут же трохи далі – Коростишівський каньйон, мабуть, найпопулярніший з трьох локацій. Саме тут збирається найбільше людей на пікнік або на ночівлю з наметом, багато з яких, на жаль, ще не до кінця привчилися культурно відпочивати. Адже сміття після відпочиваючих тут залишається все ще дуже багато, та й любить наша людина включити свою музику на весь ліс, зовсім не замислюючись, чи приємно це іншим відпочиваючим.

Коростишівський каньйон - одна з найпопулярніших точок / Фото Марина Григоренко

А ще це місце дуже люблять молодята. Наречені в пишних весільних сукнях та на підборах обступають тутешні мальовничі локації одна за одною, а тому дочекатися зручного моменту для фото без сторонніх у кадрі буде не так швидко.

Коростишівський каньйон дуже люблять молодята як місце для фотосесій / Фото Марина Григоренко

Також Коростишівський каньйон популярний серед скелелазів, для яких тут вже навіть обладнані спеціальні скеледроми.

Коростишівський лісгосп відмінно підходить для прогулянок / Фото Марина Григоренко

По праву сторону від автодороги знаходиться сам Коростишівський кар'єр. В середині 19 століття в Коростишеві почали розробку граніту, а вже до кінця сторіччя місто стало відоме як центр видобутку та обробки каменю. Цим промислом місто жило й усе 20 століття. Вже у часи Незалежної України видобуток граніту тут припинили, а кар'єр затопили. На цьому місці утворилося мальовниче штучне озеро, яке в наші дні приваблює чимало туристів.

Коростишівський кар'єр / Фото Марина Григоренко
Коростишівський кар'єр / Фото Марина Григоренко
Коростишівський кар'єр / Фото Марина Григоренко
Коростишівський кар'єр / Фото Марина Григоренко

Ну а вирушати додому найкраще від автостанції в самому Коростишеві, в двох кілометрах від кар'єра. Там же є супермаркет та кафе-ресторани, якщо раптом вам щось знадобиться купити. Та й прогулятися мостом через річку Тетерів теж не буде зайвим – краєвиди тут теж досить гарні. Якщо дозволить час – можна пройтися і по самому місту, в якому все нагадує про граніт – навіть бордюри з граніту.

Коростишів стоїть на річці Тетерів / Фото Марина Григоренко

Альтернативи для ледачих мандрівників вихідного дня

Протягом останніх років в Україні, а особливо в Києві, виникло безліч туристичних компаній, що пропонують тури на вихідні на 1-2 дні по тих чи інших місцях країни, куди часто складно дістатися самому. Зазвичай вартість таких турів цілком доступна, а подивитися за день ви встигаєте одразу кілька локацій, що доволі зручно.

Читайте такожСтаровинні замки, соляні печери чи співаючі тераси: 5 ідей для романтичного уїк-енду в Україні

Однак саме цей момент часто спонукає нас відвідувати ті чи інші місця своїм ходом. Наприклад, рік-два тому ми поїхали на подібну екскурсію до Букського каньйону в Черкаській області. За день наша поїздка мала охопити три різні локації.

Справедливості заради, тур був досить насиченим, і екскурсовод хороший попався. Але весь день довелося провести на бігу, коли в деяких місцях хотілося затриматися подовше. У Букському каньйоні на нас чекала півгодинна екскурсія і потім близько години вільного часу, якого особисто нам було недостатньо. А ще в групових екскурсіях неминучі затримки, тому затримавшись в одному місці через окремих учасників групи, можна не встигнути в достатній мірі ознайомитися з наступним. Але ж не хочеться бути цією людиною, яка всіх «гальмує».

Читайте такожКуди поїхати на травневі свята по Україні: топ-5 бюджетних рішень відпочинку (відео)

Мені однозначно хочеться повернутися в Букській каньйон, але вже самостійно, щоб затриматися там стільки часу, скільки потрібно. Місце неймовірної краси, особливо на початку літа, коли польові квіти покривають все навколо, а зелень дерев ще не встигла вигоріти на сонці. Однак незважаючи на його популярність серед туристів, інфраструктура там ніяка. Добиратися доведеться з пересадками, а елементарних умов для відпочинку накшталт пристойних туалетів там немає. На жаль, така ситуація залишається з багатьма цікавими туристичними локаціями нашої країни – ти або залежиш від екскурсії і не можеш повною мірою насолодитися місцем, або болісно довго добираєшся своїм ходом, тільки в цей момент по-справжньому усвідомлюючи цінність власної машини.

***

Так, українська влада продовжує періодично заявляти про те, що туризм має стати однією з пріоритетних галузей економіки України, а також звітувати про масштабну гармонізацію стандартів у сфері туризму і курортів. Але на ділі простий турист, який подорожує самостійно за межі Києва чи Львова і не орієнтований на елітний відпочинок, поки не особливо відчуває на собі цей прогрес. Але ж ми хочемо вільно і безпечно подорожувати своєю країною, в якій стільки всього цікавого!

До речі, в це складно повірити, але досить довго така популярна серед туристів країна, як Греція, так само не могла на повну використовувати весь свій потенціал. Однак, коли її остаточно притиснула економічна криза близько десяти років тому, влада країни вирішила зробити ставку саме на туризм. І за цей період, об'єднавши зусилля держсектора, приватних компаній і зарубіжних інвесторів, країна змогла вийти з кризи. Як їм це вдалося зробити, читайте в нашому великому матеріалі.

Вдалих вам туристичних відкриттів в Україні, як би складно їх часом не було здійснювати!

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся