USB-зарядки в аеропортах можуть бути небезпечними / фото ua.depositphotos.com

У наші дні під час подорожі туристи дедалі активніше використовують свої смартфони, адже вони стали незамінними помічниками – у них завантажені всі потрібні додатки, квитки і документи, за допомогою них шукають маршрут і викликають таксі, а також розважаються в дорозі. А тому не дивно, що гаджети постійно розряджаються.

Ось тільки заряджати в дорозі їх набагато складніше, тож потрапляючи в аеропорт, на вокзал або торговельний центр, де у вільному доступі є USB-порти, туристи одразу ж кидаються ними користуватися, абсолютно не думаючи про те, що це може бути небезпечно.

Експерт з безпеки Дже Ро з SIGNAL + POWER пояснив три причини, через які ніколи не слід користуватися USB-зарядками для смартфонів у публічних місцях, пише Daily Mail.

Відео дня

1. Ризик шкідливого ПЗ

За словами експерта, перша причина ніколи не заряджати телефон в аеропорту полягає в тому, що "зручність пов'язана з величезним ризиком для безпеки".

"Ці порти можна зламати для встановлення шкідливого програмного забезпечення на ваш пристрій. Це шкідливе ПЗ може залишатися прихованим, непомітно викрадаючи конфіденційну інформацію, таку як паролі та банківські реквізити", – пояснив він.

2. Злом смартфона

Також експерт попередив про так званий метод "juice jacking", або ж "вичавлювання соків". У цьому разі шкідливе ПЗ може бути встановлено через пошкоджений USB-порт, заблокувавши пристрій або експортувавши всі ваші особисті дані та пароль безпосередньо зловмиснику. Це працює, тому що в смартфонах живлення і потік даних проходять по одному і тому ж кабелю.

3. Розкриття даних

За словами експерта, зарядка мобільного пристрою в аеропорту може призвести до ненавмисного розкриття даних. Навіть якщо зарядна станція не була зламана, ви все одно можете наражатися на ризик.

"Зарядні станції можуть передавати як дані, так і енергію. Хоча телефони пропонують користувачам обирати між режимами "Лише зарядка" і "Передача файлів", цей захист часто обходить зарядні станції. У результаті ваш пристрій може бути вразливим для перехоплення або використання даних. Ці вкрадені дані згодом можуть бути використані для крадіжки особистих даних або продані в даркнеті", – пояснив він.

Водночас Дже також поділився деякими порадами про те, як безпечно зарядити свій телефон в аеропорту, якщо ви опинитеся в ситуації, коли це необхідно.

  • Перша порада – придбайте портативний зарядний пристрій, щоб вам не доводилося покладатися на громадські зарядні станції.
  • По-друге, використовуйте тільки свій особистий зарядний пристрій або позичте його у того, кому ви довіряєте.
  • Використовуйте настінні розетки, а не USB-порти.

"Якщо вам необхідно використовувати громадську зарядну станцію, вимкніть передачу даних на своєму телефоні, перш ніж підключати його. Це гарантує, що по кабелю буде проходити тільки зарядка. Також розгляньте кабелі з блокуванням даних – USB-блокувальник запобігає передачі даних між вашим пристроєм і зарядною станцією, забезпечуючи тільки передачу енергії", – підсумував експерт.

Як повідомляв УНІАН, раніше видання Travel Off Path назвало шість найпопулярніших схем, які злочинці використовуватимуть у 2024 році, щоб обдурити туристів, а також дало поради, як не стати їхньою жертвою.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.