Весняне потепління виганяє українців на вулиці / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Весна Vs Локдаун: чи можна подорожувати безпечно, якщо вдома аж ніяк не всидіти

07:33, 03.04.2021
9 хв. Туризм

Вже другий рік поспіль в Україні весняне потепління і локдаун через пандемію коронавірусу йдуть «пліч-о-пліч». І, як підказує досвід, змусити українців всидіти вдома, коли за вікном тепло і сонячно, практично неможливо. УНІАН.Туризм розбирався, куди і як можна відправитися в подорож, якщо вже зовсім немає сил сидіти вдома, при цьому максимально дотримуючись запобіжних заходів з думкою не тільки про себе, але і про «ближніх».

Перші по-справжньому весняні вихідні минулого тижня показали, що цього року змусити українців сидіти вдома буде набагато складніше, ніж минулої весни. Давайте «на чистоту»: якщо минулого року локдаун наздогнав українців на самому початку пандемії, і багато хто по-справжньому боявся абсолютно нової інфекції, з якою ще не знали, як боротися, то цього року, коли чимало українців вже перехворіли і при цьому вижили, «страшилки» влади вже не мають такого впливу, якими б обґрунтованими вони не були.

Додамо до того, що народ вже конкретно втомився від постійних обмежень, які до того ж, на думку багатьох, не дають такого вже відчутного ефекту і запроваджуються тільки для того, щоб створити видимість боротьби з коронавірусом, на тлі слабкої медичної системи і проваленої кампанії з вакцинації.

З настанням весни все складніше всидіти вдома / фото УНІАН

Все ж минулої весни ще було таке відчуття: ось посидимо-постраждаємо на локдауні кілька місяців вдома, а там життя налагодиться – знову зможемо гуляти усюди, подорожувати куди хочемо. Однак цього не сталося. І зараз, коли ми вже більше року живемо в перманентному режимі жорстких обмежень, кінця-краю яким все ще не видно, жителям всієї планети все складніше «відкладати життя на потім». І, чесно кажучи, їх можна зрозуміти.

Відео дня

Так, діючі карантинні обмеження в багатьох регіонах України істотно обмежують можливості українців для комфортного і насиченого відпочинку – кафе, ресторани, музеї, театри, кінотеатри, клуби, басейни і багато інших культурно-розважальні місць – все це вже як мінімум в половині регіонів зачинене. Однак ніхто поки що не забороняє, як минулого року, гуляти в парках (воно і логічно, адже постійне сидіння вдома без активностей явно не на користь імунітету, що також впливає на перебіг COVID-19). Та й рух поїздів і літаків в більшість навіть «червоних» регіонів поки ще не зупинено.

Українців вже втомилися від локдаунів, а тому їх складніше залишити вдома / фото Марина Григоренко

Ось тільки тут є нюанс: якщо більш свідомих громадян України після кожного зайвого «виходу в люди» або поїздки на відпочинок в умовах карантину все ж хоч трохи мучить совість, а тому вони сумлінно дотримуються дистанції, носять масочки і миють ручки, то, на жаль, іншим нашим співгромадянам абсолютно плювати на всіх, і вони запросто з температурою і кашлем вийдуть гуляти в місця масового скупчення людей, де ви ненароком з ними перетнетеся. А тому варто розуміти, що, вибираючись кудись на відпочинок, як би ви самі не дотримувалися всіх запобіжних заходів, ви не застраховані від дурості інших людей. Тому ось вам кілька корисних порад.

Куди і як можна подорожувати Україною в період карантину

Найпростіша і найочевидніша відповідь на це питання звучала би так: «Ніяк, сидіть вдома». Однак, як ми вже з'ясували вище, далеко не всіх вона влаштовує. Так які варіанти є в українців, яким вже не вистачає сил сидіти вдома (зрозуміло, крім того, щоб звалити в поки що відкриті для нас країни)?

Київське водосховище - місце, де можна ізолюватися / Фото Марина Григоренко

Формально, поки транспортне сполучення з тим же Києвом не зупинено, ніхто не забороняє вам поїхати в будь-яке інше місто, де якщо дуже сильно захотіти, можна організувати собі насичене дозвілля навіть без супутньої інфраструктури. Однак варто врахувати кілька моментів.

  • Далеко не скрізь зараз працюють ресторани і кафе. Тобто по суті ви зможете харчуватися тільки в ресторанах готелів, готувати самі або ж брати їжу на винос. З іншого боку, погода встановилася тепла, а тому запросто можна влаштувати пікнік в парку, в лісі або на набережній.
  • Виходячи з попереднього пункту, нерозумно думати, що лише ви будете найрозумнішими і зважитеся втекти від локдауна в своєму місті. Більшість людей не надто винахідливі, а тому з ймовірністю 100% вони будуть направлятися в найпопулярніші міста на найпопулярніші локації. Тому радимо вам бути креативними.
  • Як варіант, можна виїхати за місто, наприклад, на Київське море або Канівське водосховище, якщо ви мешкаете в столиці. Однак знову ж таки варто розуміти, що в таких більш-менш популярних місцях, як, наприклад, дендропарк «Олександрія» в Білій Церкві, парк в Бучі наделеко від Києва, Блакитні озера на Чернігівщині, попутно заїхавши до парку природи «Беремицьке», Буцький каньйон у Черкаській області або Коростишівський кар'єр на Житомирщині, буде також доволі багато народу, навіть незважаючи на те, що добираються туди в основному на власному автотранспорті.
  • Потрібно бути готовим до форс-мажорів. Особливо якщо ви плануєте відправитися, наприклад, в Луцьк або Вінницю, де поки ще немає «червоної» зони. Те ж залізничне сполучення можуть зупинити в будь-який момент і абсолютно несподівано, як це нерідко буває в Україні. Точно також раптово можуть ввести загальнонаціональний локдаун. А тому вирушаючи в поїздку треба розуміти, що вам в будь-який момент може знадобитися повертатися додому.
  • Поїздку краще не планувати заздалегідь, щоб не було болю розчарування після того, як вона зірветься. Адже, як відомо, зараз Кабмін вирішив зняти з себе відповідальність, а тому дав добро місцевій владі самостійно запроваджувати жорсткі карантинні обмеження в своїх містах-регіонах, не чекаючи того, коли їх офіційно визнають «червоними». Як от, наприклад, Запоріжжя чи Миколаїв, які також вирішили посилити карантин.

Найбезпечніший відпочинок в умовах локдауну

Головне правило безпечного відпочинку в умовах пандемії коронавірусу – дистанція і мінімізація соціальних контактів. Таким чином, рецепт подорожі простий: власний автотранспорт, віддалені непопсові місця, відокремлене житло, ніяких контактів зі сторонніми і ніяких великих компаній (співчуваємо екстравертам, які звикли знайомитися в поїздках). Не дарма ж головний тренд відпочинку в останній рік – «зелений» туризм, також відомий як сільський, за містом із зупинкою в окремих садибах або міні-готелях, де у кожного номера свій власний вихід на вулицю.

Сільський туризм - головний тренд в пандемію / фото REUTERS

Те ж саме стосується відпочинку в своєму місті – намагайтеся мінімізувати переміщення на громадському транспорті, навіть якщо у вашому місті його роботу ще не обмежили. Вже доволі тепло, тому можна користуватися велосипедами, самокатами та іншим портативним електротранспортом. Ще й для здоров'я корисно. В крайньому випадку, викличте таксі.

Ну а ще краще – обмежтеся активностями у себе на районі. Ходіть в парк або в ліс. Але тільки, головне, уникайте багатолюдних алей. Наприклад, в тому ж Києві можна легко знайти більш відокремлені маршрути в Голосіївському лісі, про що докладніше можна прочитати в нашому попередньому матеріалі.

У Голосіївському лісі чимало прихованих стежок, де немає натовпів відпочиваючих / фото Марина Григоренко

І ще одна порада: в будь-якому випадку, під час подорожі вам не уникнути на 100% контактів зі сторонніми, в здоров'ї та самосвідомості яких ви не можете бути впевнені. Тому проявіть самосвідомість самі й, повернувшись з відпочинку, хоча б на один тиждень обмежте соціальні контакти. Не варто одразу бігти зустрічатися з друзями-родичами, відправлятися працювати в офіс або влаштовувати бізнес-зустрічі, не варто одразу намагатися обійти всі заклади. Ми всі не раз чули, як українці, які повернулися з бурхливого зимового відпочинку, вже цього року привозили з собою «корону» і нагороджували нею своїх ближніх. Попрацюйте вдома, замовте доставку, погуляйте в парку на самоті, побережіть рідних і друзів. А як зрозумієте, що загрози немає – вже вливайтеся в соціальне життя.

***

Дозволяти собі трохи подорожувати і розслаблятися в умовах пандемії коронавірусу – можна і навіть потрібно, щоб остаточно не «злетіти з котушок». Адже наше життя – не тільки дім-робота, і якраз ось ці всі дрібні пригоди допомагають нам розслаблятися і з новими силами «впрягатися» в рутину. Ось тільки в наші нелегкі часи робити це потрібно з розумом, піклуючись про себе і оточуючих. Будьте здорові і не сумуйте!

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм

Ідеї для відпочинку в Україні

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся