У період війни відпустка може знадобитися, приміром, для евакуації / фото REUTERS

Відпустка у воєнний час: якщо дуже треба і не для розваги

07:01, 10.03.2022
5 хв.

Вже два тижні Україна живе у стані війни, яку проти неї підло розгорнула Росія. На всій території країни діє воєнний стан, і це означає, що життя всіх українців має зовсім не такий перебіг, як вони звикли. Змін зазнало все – робота, відпочинок, дозвілля. Втім, деяким українцям, які наразі мають змогу працювати чи задіяні у важливих для країни сферах, все ж може з певних причин знадобитися відпустка. УНІАН розбирався, чи можна взяти відпустку у воєнний час.

З початком війни величезна кількість українців долучилися до боротьби країни з агресором – хтось пішов добровольцем воювати, хтось в тероборону, хтось волонтерити, а хтось в інформаційне військо. Хтось втратив роботу або навіть житло, й вимушений був евакуюватися зі свого міста чи навіть з країни. Є й ті, хто має змогу повноцінно працювати на своїй основній роботі на користі країни – комунальники, працівники заводів/комбінатів/фабрик, водії, постачальники, шахтарі, енергетики, продавці, аптекарі, медики, журналісти і, звісно ж, військові.

Однак що у тих, хто зараз з роботою, що у тих, хто зараз не може працювати, все ж може виникнути питання: а чи можна взяти відпустку у воєнний час і на яких умовах? І справа тут не в том, що хтось має бажання відпочити чи розважатися на тлі війни. Адже відпустка може знадобитися і з інших причин, які є цілком об’єктивними – від лікування і планового відпочинку від важкого виробництва до евакуації та сезонних польових робіт.

Спеціалісти з кадрової справи пояснюють, що наразі українським законодавством не передбачена заборона брати відпустку у військовий час. Тим паче, коли відпустка викликана об’єктивними підставами і від цього залежить безпека чи навіть життя працівника – звісно, в такому випадку роботодавець не може примушувати людину залишатися на робочому місці.

Відео дня

Більш того, зазначають кадровики, під час воєнного стану скасовується таке поняття як "прогули". Тобто, якщо працівник з об’єктивних причин не може вийти на роботу, жодні штрафні чи дисциплінарні санкції до нього застосовуватися не будуть. Водночас, якщо працівник не може працювати протягом тривалого часу, питання вирішується вже індивідуально.

Багато хто йде в волонтери в період війни / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Крім того, працівник має законне право претендувати на виплату відпускних, якщо працевлаштування офіційне. Власне, чимало людей, які наразі не мають можливості працювати в своїх компаніях, і беруть оплачувану відпустку, щоб було на що жити чи евакуюватися – адже в такому випадку вони можуть отримати відпускні, тоді як зарплату за час тривалої відсутності на робочому місці вони отримати навряд чи зможуть.

Однак, попереджають кадровики, в умовах воєнного стану можливі запізнення з виплатами відпускних. Так, якщо згідно до законодавства, відпускні мають бути виплачені за три дні до відпустки, а заява на неї має бути подана завчасно – зі зрозумілих причин, в нинішніх умовах зробити це важко. Приміром, якщо людина вирішує екстрено переїжджати – звісно, вона може подати заяву на відпустку "день в день", а гроші отримати трохи пізніше. З іншого боку, держава обіцяє не штрафувати підприємства за несвоєчасну виплату відпускних.

Втім, зазначають опитані нами кадровики, тут є певні нюанси – все залежить від фінансової спроможності компанії та наявності на робочому місці працівників, які займаються оформленням відпусток та усіх виплат. Інакше кажучи, якщо у компанії немає грошей ані на зарплати, ані на відпускні – людям можуть запропонувати піти в неоплачувану відпустку.

Тим же, хто працює неофіційно – дещо важче. Так, в такому випадку працівникам набагато легше просто не вийти на роботу, але, з іншого боку, вони і не матимуть змоги претендувати на якісь виплати, та й взагалі можуть втратити роботу.

Працівники критичної інфраструктури продовжують працювати для країни / фото Александр Синица

При цьому уряд вживає певні заходи з допомоги тим, хто втратив роботу через війну в Україні. Зокрема, Кабінет міністрів підготував спеціальну програму допомоги, яка передбачає виплату по 6,5 тис. грн українцям, які втратили роботу через вторгнення Росії. Отримувати гроші за програмою "єПідтримка" українці, які тимчасово залишилися без роботи, можуть вже з 8 березня 2022 року.

Звісно, констатують кадровики, в умовах воєнного стану питання відпусток та різноманітних виплат має чимало нюансів, адже це нова практика, з якою раніше ніхто не працював, а тому компаніям доводиться орієнтуватися на ходу.

Також багато що залежить від того, наскільки незамінним є працівник. Якщо його функціонал унікальний та вкрай важливий для порятунку країни, а працівника немає ким замінити, роботодавець робитиме все, щоб його втримати, в тому числі підключаючи різні засоби мотивації працівника – від преміальних до обіцянок кар’єрного зростання. Втім, ще раз підкреслюють спеціалісти з кадрової справи, насильно заборонити працівнику піти у відпустку без порушень законодавства наразі в Україні ніхто не може, звісно, якщо говорити про офіційне працевлаштування – у неофіційно працевлаштованих українців набагато більше підводних каменів.

Водночас, зазначають опитані нами кадровики, практика показує, що українці, які наразі мають змогу працювати – поки не поспішають йти у відпустки, а роботодавці намагаються вирішити усі спірні питання шляхом індивідуальних домовленостей. Хтось залишається працювати, щоб забезпечити собі якусь фінансову стабільність, а багато хто – з патріотичних міркувань. І якщо люди і беруть відпустки, то лише на кілька днів.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся