Болонья відома як місто веж / фото Марина Григоренко

Вікенд в Болоньї: чим вражає туристів розкішна "темна конячка" Італії

13:25, 23.12.2023
18 хв. Туризм

Попри те, що Болонья вважається одним з найважливіших міст Італії, вона аж ніяк не входить то переліку топових місць, куди прямують масові туристи. УНІАН.Туризм розповість, що варто спробувати та подивитися за вікенд в Болоньї – місті веж, студентів та мортаделли.

Насправді ж це місто з багатою історією є неймовірно цікавим, а відсутність натовпів роблять його ще більше привабливим. 

УНІАН.Туризм і сам потрапив до Болоньї випадково. Маючи на своєму депозиті у одного з європейських лоукостерів 16 євро за скасований рейс, які ось-ось мали "згоріти", і не бажаючи втрачати ані євроценту, ми кинулися шукати, який рейс можна було б придбати за таку суму, та ще щоб напрямок був більш-менш цікавий.

Невдовзі в нас на руках вже був квиток за 15 євро на рейс "Сучава – Болонья". І хоча в очікуванні подорожі маршрут кілька разів змінювався з ініціативи авіакомпанії і в підсумку вилітали ми з іншого румунського міста Ясси (як туди потрапити швидко, комфортно і недорого, читайте в нашому окремому матеріалі) – на початку листопада 2023 року наш літак все ж приземлився в столиці регіону Емілія-Романья.

Відео дня

Як доїхати з аеропорту в місто

Аеропорт Болоньї імені Гульєльмо Марконі, що обслуговує близько півсотні авіакомпаній, розташований всього лише в 5 кілометрах від центрального залізничного вокзалу міста, і дістатися туди можна приблизно за 10 хвилин монорельсовою дорогою Marconi Express.

Квиток з аеропорту в місто на Marconi Express коштує 11 євро / фото Марина Григоренко

Одноразовий квиток коштує 11 євро – його можна придбати завчасно онлайн або оплатити проїзд безконтактною карткою прямо на турнікеті під час входу на платформу. Можна також придбати квиток туди-назад за 20 євро, є пропозиції для груп та сімей. Також на сайті пропонується придбати квиток між станціями Bologna Central Station та Lazzaretto за 2 євро, але він не розповсюджуються на поїздки до аеропорту.

Курсує Marconi Express щоденно з 5:40 ранку до опівночі з інтервалом руху 7-15 хвилин, залежно від часу доби.

Що подивитися у Болоньї за вікенд

Загалом Болонья – доволі зручне місто для прогулянок. Головні туристичні пам'ятки тут розташовані у пішій доступності, тож якщо маєте лише пару днів у місті – основне побачити встигнете.

Водночас, оскільки Болонья не так розкручена серед туристів, як деякі інші міста Італії – тут немає великих натовпів, особливо якщо приїхати поза сезоном.

Наприклад, ми приїхали туди на початку листопада – і це ідеальній час для відвідування не тільки Болоньї, а й Італії загалом. Саме на жовтень-листопад припадає міжсезоння, коли пляжні туристи вже закінчилися, а різдвяні ще не почалися. Тоді на вулицях порівняно мало туристів (ну добре, у Римі чи Венеції їх все ще повно), тож гуляючи містами, здебільшого ви бачите місцевих і краще занурюєтеся в тутешнє життя.

При цьому в листопаді в Болоньї ще доволі тепло вдень, хоча коли сідає сонце – одразу стає прохолодно (але все ще тепліше, ніж в цей час в Україні). А оскільки в Італії загалом дуже багато вічнозелених рослин, навіть восени та взимку тут не так депресивно.

Болонью доволі легко впізнати серед інших міст – червони дахи, рожеві фасади, довжелезні галереї, височенні вежі та купа студентів створюють її неповторний образ. Містом можна гуляти чітко за мапою, а можна блукати навмання, постійно натикаючись на щось цікаве.

УНІАН.Туризм розповість про головні туристичні родзинки міста, які аж ніяк не можна оминути.

Центральна площа та головний собор

В першу чергу усі туристи стікаються на головну площу міста – П'яцца Маджоре (Piazza Maggiore), звідки рукою подати до головних архітектурних пам'яток міста і від якою тягнеться мережа болонських вуличок з затишними кав'ярнями та ресторанами, які виставляють столики просто посеред пішохідної частини.

Piazza Maggiore – центральна площа Болоньї / фото Марина Григоренко

Головною родзинкою площі є Базиліка Сан-Петроніо (La Basilica di San Petronio). Побудована у 14-17 століттях, вона є доволі нетиповою для готичного стилю, який ви звикли бачити, наприклад, у Німеччині, Франції, Великій Британії чи інших країнах Західної Європи.

La Basilica di San Petronio в Болоньї / фото Марина Григоренко

Потрапити всередину базиліки можуть усі бажаючі, однак лише в певні години. Водночас в капелу, де зібрана колекція унікальних фресок авторства Джованні да Модена, в тому числі з рідкісним зображенням пророка Моххамеда в Пеклі та гігантським Люцифером (саме її показували у культовому фільмі жахів "Омен"), можна потрапити за окрему плату.

Архітектура Базиліки Сан-Петроніо доволі нетипова для готики / фото Марина Григоренко

Ну і не слід забувати, що в Італії діють доволі суворі правила відвідування релігійних установ – ніякого відкритого одягу, як-то короткі сукні, спідниці, шорти чи майки, причому що для жінок, що для чоловіків. Це ще один аргумент їхати до Італії восени, адже враховуючи місцеву літню 40-градусну спеку, підібрати підходящий гардероб для місцевих церков буде дещо проблематично.

Також на площі розташований знаменитий фонтан "Нептун" 16 століття, що є одним з символів міста. В листопаді 2023 року він був на реконструкції, тож наблизитися до нього було неможна – довелося дивитися через решітку.

Palazzo Comunale в Болоньї / фото Марина Григоренко

Тут же розташований Палаццо Комунале (Palazzo Comunale), який побудували ще у 13 столітті як приватний будинок-палац відомого юриста Франческо Аккурсі – звідси і його історична назва Палаццо д'Аккурсіо. Згодом споруда стала резиденцією місцевої влади – вона залишається ратушою міста й досі, хоча частина адміністративних закладів розташована в інших будівлях.

Внутрішній двір Palazzo Comunale в Болоньї / фото Марина Григоренко

Нині до палацу можуть потрапити й туристи, в тому числі щоб подивитися його багате убранство та колекцію живопису. Втім, заради чого туди варто йти насправді, ми розкажемо нижче.

Місто веж та полювання на краєвиди

Чи не найважчим завданням для нас під час візиту до Болоньї виявилося знайти вежу, з якої можна було б подивитися на панораму міста згори. І це справжній парадокс, адже Болонья відома як місто веж.

В епоху Середньовіччя місто було дуже багатим і впливовим, а місцева знать наввипередки будувала собі величезні житлові вежі – в якийсь момент в Болоньї було близько сотні веж, найвища з яких сягала 97 метрів. Лише після 15 століття, після кількох заборон від Пап, у місті припинили не лише будувати нові вежі, а ще й частково порозбирали вже побудовані. Також цьому сприяли часті падіння веж, далеко не усі з яких були побудовані належним чином.

Болонья відома як місто веж / фото Марина Григоренко

Зараз в Болоньї залишилося лише кілька веж, в тому числі дві парні – найвища Азінеллі (97 метрів) та її сусідка Гарісенда (48 метрів), розташовані в самому центрі міста. Ще донедавна туристи могли підніматися на ці вежі, однак в жовтні 2023 року їх закрили для відвідування через аварійний стан – вежі мають чималий нахил і є серйозний ризик обвалу.

Азінеллі та Гарісенда – найвідоміші вежі Болоньї / фото Марина Григоренко

Далі ми довірилися Гуглу в пошуках іншого оглядового майданчику, однак коли ми підійшли ще до трьох оглядових веж, які нам радив Інтернет, вони теж виявилися зачинені, зокрема ті, що розташовані на згаданій вище Базиліці Сан-Петроніо та ще одній must-visit церкві Болоньї – Соборі Святого Петра (Cattedrale Metropolitana di San Pietro).

Втім, вежу останньої надії ми таки знайшли, коли вже зовсім ні на що не сподівалися. Перебуваючи на головній площі, ми побачили людей на годинниковій вежі вже згаданого вище Палаццо Комунале. Італійські правоохоронці люб'язно підтвердили, що це нині єдине місце в місті з панорамою на центр.

Потрапити на вежу палацу можна за 8 євро, завчасно забронювавши квиток онлайн (людей туди пускають партіями з міркувань безпеки). Так, недешево, але місцеві пейзажі того варті.

Краєвид з нижнього ярусу вежі палацу / фото Марина Григоренко

Краєвиди відкриваються з двох ярусів – спочатку невеличкий оглядовий майданчик, на який підніматися дуже легко, а далі вже дуже небезпечні сходи виведуть вас на самий верх – підйом дійсно настільки крутий, що перед цим туристів просять підписати відповідну згоду. Власне, саме тому людей і запускають невеликими групами.

Але ж які краєвиди!

В якості бонусу туристи отримують екскурсію помпезними залами частини будівлі.

Всередині Palazzo Comunale в Болоньї / фото Марина Григоренко

Знамениті галереї Болоньї

Ще одна особливість болонських вуличок – галереї (такі ось арки-прибудови), що тягнуться фактично вздовж усіх будинків в історичному центрі міста. Їхня загальна протяжність становить аж 36 тисяч метрів – деякі з них простенькі, а деякі – справжні витвори мистецтва, як, наприклад, Palazzo della Banca d'Italia чи Palazzo Cassa Risparmio.

Галереї Palazzo Cassa Risparmio / фото Марина Григоренко

Галереї в Болоньї з'явилися через банальне бажання підзаробити. Оскільки ще з Середніх віків Болонья була містом студентів, звісно, вони потребували багато житла. Тож власники будинків надбудовували галереї над вулицями, щоб таким чином створити додаткові площі під оренду.

Галереї Palazzo della Banca d'Italia / фото Марина Григоренко

Спочатку з цим ноу-хау, як і з вежами, боролися, однак потім місцева влада вирішила зробити їх будівництво легальним, видаючи на це платні дозволи – та з умовою, щоб мінімальна висота прольоту під галереєю була не нижче 3,6 метрів, аби там міг проїхати вершник.

В якості бонусу – нині під цими галереями дуже зручно ховатися від дощу, при цьому не стоячи на одному місці.

Чертоза у Болоньї

Є в Болоньї і дещо цікаве для любителів гуляти цвинтарями – в місті розташований один з найбільших у Європі цвинтарів-музеїв, Чертоза (Certosa di Bologna). Знаходиться він приблизно в 4 кілометрах від центру міста, тож туди доволі швидко можна дістатися пішки, роздивляючись вулички, ну або ж автобусом.

У 14 столітті на цьому місці був збудований картезіанський монастир, але за часів Наполеона його розігнали і на його базі облаштували цвинтар. Місцева знать, як ви вже зрозуміли з описаного вище, дуже полюбляла понти і розкіш – і це також можна побачити в погребальних традиціях.

Не дивно, що цвинтар поступово почав оспівуватися у творах всесвітньо відомих поетів і письменників, а потім трансформувався на музей просто неба. Місцеві скульптури, фрески та самі будівлі дійсно ладні переплюнути відомі музеї та собори міста, от тільки на цвинтар вхід абсолютно безкоштовний.

Чертоза у Болоньї / фото Марина Григоренко

Цвинтар просто величезний, тож на його відвідини краще закладати кілька годин, особливо якщо ви хочете відшукати найвідоміші монументи, розкидані по всій території.

Цвинтар-музей Чертоза у Болоньї / фото Марина Григоренко

Водночас тут немає натовпів, тож можна спокійно погуляти серед меморіалів і подумати про вічне.

Забуті канали Болоньї

Чи не найбільш інстаграмним місцем у Болоньї є віконечко по вулиці П'єлла (Finestrella di Via Piella). Подейкують, колись у Болоньї було багато каналів "як у Венеції", втім до наших часів дожив лише один. Саме його можна побачити, зазирнувши в це віконечко.

Finestrella di Via Piella у Болоньї / фото Марина Григоренко

Втім, судячи з усього, і його глобальне потепління невдовзі знищить – під час нашого візиту ми побачили з віконечка лише поодинокі калюжі, хоча на фото кількарічної давнини там ще можна було побачити водний канал.

Що поїсти та випити у Болоньї

Окрім розкішної архітектури, Болонья славиться і своїми давніми кулінарними традиціями – свого часу вона навіть отримала титул гастрономічної столиці Італії. Існує кілька страв і напоїв, які обов'язково слід скуштувати під час відвідин цього міста.

Соус болоньєзе

Як не складно здогадатися, саме в Болоньї придумали легендарний соус болоньєзе – м'ясний соус, який готують з яловичого фаршу, томатів, моркви, цибулі та червоного вина. Туди можуть додавати й інші інгредієнти, наприклад, вершки.

Подають болоньєзе з пастою або лазаньєю.

Паста тальятеле

Різновидів макаронних виробів в Італії дуже багато, але саме паста тальятеле вважається кулінарною родзинкою Болоньї. За легендою, винайшов її наприкінці 15 століття придворний кухар Зафіран, якого на це надихнула зачіска Лукреції Борджіа в день її весілля з Альфонсо I д'Есте.

Тальятеле зазвичай готують самотужки зі свіжих інгредієнтів і він ідеально комбінується з густими соусами, такими як згаданий вище болоньєзе.

Паста тальятеле з соусом болоньезе / фото Марина Григоренко

Також в Італії прийнято подавати до пасти тарілочку натертого пармезану, яким можна посипати готову страву в потрібній вам кількості.

Коштує паста з соусом болоньєзе в Болоньї від 10 євро, залежно від закладу.

Болонська мортадела

Цей різновид вареної ковбаси є ще однією візитною карткою Болоньї. Щось схоже тут вироблялося ще за часів Римської імперії, однак поступово про неї забули. Лише у 16 столітті рецептуру відродили у Болоньї. Тоді мортадела була дуже дорогим виробом, адже до її складу входила велика кількість вельми коштовних спецій: ціна цієї ковбаси у 9 разів перевищувала вартість хлібу, у 3 рази – шинки, у 2 рази – оливкової олії.

У наші часи мортадела є дуже популярним інгредієнтом в італійській кухні. Найчастіше вона використовується при приготуванні бутербродів, а також цілої низки традиційних страв, наприклад, омлету фритата, салату, холодних закусок, піц і паст.

Болонська мортадела / фото Марина Григоренко

Любителі вуличної їжі можуть придбати мартаделу в італійських пишках тіджелле. І коштує вона вже зовсім недорого – близько 3 євро за "сендвіч".

Ціни в ресторанах Болонії

За нашими спостереженням, з трьох відвіданих нами цього разу міст Італії – саме в Болоньї були найвищі ціни в закладах харчування. Та й в принципі місто не дуже дешеве.

Водночас, вирушаючи на вечерю до ресторанів в Італії варто знати одну місцеву особливість. Дуже часто заклади харчування в Італії включають в рахунки так звану плату за вхід, або ж "коперто". Це фіксована ціна за сервіровку столу, яка застосовується до кожної людини в групі відвідувачів – за ці кошти вам можуть принести хліб або оливки, а можуть і не принести. Зазвичай становить вона 1-3 євро з людини. Як можна здогадатися, через це в Італії не дуже активно залишають офіціантам чайові.

Можливо, саме тому в Італії доволі популярною є їжа на виніс. Наприклад, розповсюдженим стріт-фудом є піца, яку продають по шматочках – в середньому ціни на них стартують від 3 євро, і одного такого цілком вистачає, щоб трохи втамувати голод.

Піца по шматочках є популярним стріт-фудом в Італії / фото Марина Григоренко

І, звісно ж, не можна побувати в Італії і не скуштувати знамените місцеве морозиво джелато.  Продають його усюди, а набір смаків – широченний. Воно доволі ситне, тож майте це на увазі – воно цілком може замінити невеличкий перекус.

Італійське джелато дуже ситне / фото Марина Григоренко

Вина Болоньї

З напоїв туристам рекомендується скуштувати місцеві вина. В Болоньї популярними локальними сортами вважаються білі ігристі вина Pignoletto та Lambrusco, а також червоні сухі Sangiovese.

В Болоньї виробляють біле ігристе вино Pignoletto / фото Марина Григоренко

Також в Італії обов'язково варто спробувати місцевий Aperol Spritz або його інший варіант Campari Spritz. Ці напої є дуже популярними далеко поза межами Італії, однак на батьківщині, як нам здалося, вони є дещо міцнішими.

Де зупинитися у Болоньї

Попри те, що Болонья є не настільки популярною серед туристів, ймовірно, через велику кількість студентів, які створюють дефіцит – ціни на житло тут не найдешевші. Наприклад, Болонья була єдиним містом на нашому маршруті, де нам довелося жити в спільному номері хостелу – і ніч там коштувала навіть дорожче, ніж в окремих номерах в Римі чи Неаполі.

Найдешевші номера в спільному 8-місному номері в хостелах Болоньї обійдуться в суму від 25 євро за ніч разом з міськими податками. Якщо ж ви хочете жити в 4-місному номері з сусідами лише вашої статі – доведеться заплатити мінімум 40 євро.

Житло в Болоньї не дуже дешеве / фото Марина Григоренко

Ціни на апартаменти також стартують від 40 євро, а одномісні номери в готелях категорії 2-3 зірки – від 50 євро за ніч. Ночівля в чотиризірковому готелі ближче до центру обійдеться щонайменше в 80 євро.

Водночас варто звертати увагу, що на популярних сервісах з бронювання при пошуку житла в Італії поряд з основною ціною часто міститься позначка "може стягуватися додаткова плата", тож краще з'ясувати цей момент одразу, щоб не натрапити на чималі додаткові збори.

Також наполегливо радимо вам звертати увагу на відгуки та оцінки, адже далеко не все житло в Італії знаходиться в задовільному стані. Крім того, далеко не усюди є цілодобова стійка реєстрації – в деякі готелі чи апартаменти взагалі можна заїхати лише з 16 до 19, бо місцеві цінують свій час.

Куди далі з Болоньї

Болонья розташована на півночі Італії, але не біля самих кордонів, а ближче до центру. Завдяки цьому туристам відкривається широченний вибір локацій, куди можна поїхати далі. Наприклад, до Флоренції звідси їхати близько 100 кілометрів, до Венеції або Пізи – близько 150 кілометрів, а до Мілану – трохи більше 200 кілометрів. До крихітної держави Сан-Марино в середині Італії їхати близько 120 кілометрів, стільки ж до курортного міста Ріміні поряд з нею.

Нам же потрібно було їхати до Неаполя, а це аж 600 кілометрів від Болоньї, тому посеред маршруту ми ще вирішили зробити зупинку на ночівлю в Римі – це близько 400 кілометрів від Болоньї. І саме тут нам відкрилася страшна правда про пасажирські автобуси в Італії – вони майже завжди запізнюються. Наприклад, наш затримався аж на чотири години. Радимо враховувати цей нюанс і не будувати свої плани впритул.

Марина Григоренко

Читайте свежие новости туризма, ищите идеи для путешествий и смотрите живописные фото со всего мира на Телеграм-канал УНИАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся