З України до Румунії досі не можна потрапити поїздом / фото прес-служби "Укрзалізниці"

Недосяжна Румунія: як українцям зручно та бюджетно потрапити до місцевих аеропортів

09:31, 25.11.2023
12 хв. Туризм

УНІАН.Туризм, здається, нарешті відшукав зручний, швидкий і бюджетний спосіб потрапити до Румунії, звідки до інших країн літає чимало авіакомпаній за вельми приємними цінами.

Поки влада та прості українці продовжують мріяти про відновлення пасажирського авіасполучення в Україні, десятки тисяч наших громадян щодня перетинають кордон з сусідніми країнами, щоб скористатися місцевими летовищами. І якщо до Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови з України ходять поїзди, з Румунією ситуація дещо важча. Але не безвихідна.

Тяжка доля поїздів між Україною та Румунією

Як не дивно, однак попри доволі теплі сусідські стосунки між Україною та Румунією, між країнами досі немає прямого залізничного сполучення, а усі спроби його налагодити поки завершуються провалом.

Так, ще в доковідні часи поїздом можна було доїхати з Києва до румунської столиці Бухареста, втім його було скасовано через нерентабельність – їхати довго, а ціна квитка була чимала.

Відео дня

Також у 2015 році було запущено поїзд "Вадул-Сірет – Сучава" – люди доїжджали до української прикордонної станції електричкою з Чернівців, а далі пересідали на цей міжнародний рейс. Однак його вже теж давно нема – нині можна лише доїхати потягом з Чернівців до Вадул-Сірета, а далі вже як пощастить – автобусом чи попуткою.

Вже після початку повномасштабного вторгнення Росії до України в 2022 році, враховуючи зростаючий попит, у січні 2023 року було запущено "Мармароський експрес" між українським Раховом та румунською станцією Валя-Вішеулуй. Втім, вже за кілька місяців його було скасовано, офіційно через ремонт залізничних колій. Втім, ремонти вже завершилися, а рейс так і не відновився.

Плани УЗ на 2024 рік / фото facebook.com/Ukrzaliznytsia

Більш того, як бачимо з оновленого графіку руху поїздів "Укрзалізниці" на 2024 рік, планів про відновлення залізничного сполучення між Україною та Румунією наразі немає.

То як же українцям потрапити до Румунії? Та так, щоб це було зручно, швидко та, головне, не за всі гроші світу.

Поїзди до Румунії з інших сусідніх країн

Найкраще залізничне сполучення в України налагоджене з Польщею – по кілька поїздів з різних українських міст курсують до Варшави, Перемишля та Хелму. Втім, враховуючи банальну географію – їхати з Польщі до Румунії українцям точно немає сенсу, адже країни навіть не межують.

Втім, є ще два варіанти. Минулого року УНІАН.Туризм спробував потрапити з України до Румунії через Угорщину, але нам не дуже сподобалося: це було хоч і порівняно недорого, але дуже важко фізично та довго за часом.

Так, спочатку ми доїхали поїздом "Мукачево – Будапешт" через пункт пропуску "Чоп – Захонь" до угорського Дебрецена (про цей пекельний досвід читайте в нашому окремому матеріалі). Далі ж ми сіли на потяг "Будапешт – Брашов". Загалом, на увесь маршрут між Києвом та Брашовом у нас пішло півтори доби – і це з двома ночівлями в поїздах, що не надто комфортно. За цінами літа 2022 року цей маршрут обійшовся майже в 2000 гривень – близько 1000 гривень за квиток на нічний потяг з Брашова до Дебрецена, близько 400 гривень за переїзд електричкою до Мукачева та ще близько 600 гривень за місце в купейному вагоні до Києва.

Ще один варіант – доїхати потягом з Києва до Кишиніва, курсування якого відновили восени минулого року після 24-річної перерви, а далі доїхати до румунського міста Ясси. Втім, цей маршрут має певні нюанси. По-перше, його вартість – ціни на нього стартують від 2000 тисяч гривень за повний маршрут (і це плацкартний вагон). По-друге, час у дорозі – майже 18 годин від української до молдовської столиці. І це ж потім треба до Румунії доїхати – а це ще кілька годин в дорозі та додаткові витрати. До того ж, цей потяг ходить не кожного дня.

Ідеальний альтернативний маршрут

Остаточно втративши надію потрапити з України до Румунії потягом, УНІАН.Туризм розпочав шукати альтернативні варіанти, які б не передбачали користування власним автотранспортом. Одразу очевидним став той факт, що доведеться користуватися автобусом – і спочатку це дещо засмутило, однак насправді виявилося не так боляче, як очікувалося.

Отже, ще кілька років тому від наших буковинських колег ми дізналися, що жителі Чернівців доволі активно їздять до прикордонних румунських міст в особистих справах. Найбільш популярними є рейси до Сучави, куди з Чернівців курсують по кілька маршруток і автобусів на день. І це лише ті, квитки на які можна придбати завчасно в мережі Інтернет на популярних сайтах з бронювання місць в автобусах. Місцеві ж кажуть, що таких маршруток насправді більше, але ми вирішили не ризикувати, а завчасно забронювали місце в маршрутці "Чернівці – Сучава" трохи менш ніж за 400 гривень. Власне, і вам радимо бронювати завчасно, бо враховуючи кількість місцевих, які ганяють туди-сюди за маршрутом і вже давно мають налагоджені особисті контакти з перевізниками, в день виїзду квитків може й не бути.

Найкраще їхати до Румунії з Чернівців / фото Марина Григоренко

Найперший автобус з Чернівців до Сучави стартує о 7:10 ранку і менш ніж за три години він доїжджає до пункти призначення. Відстань між містами становить всього лише 80 кілометрів, і фактично більша частина часу проводиться на кордоні. Зазвичай черг на україно-румунському кордоні немає, тож якщо не виникає ніяких форс-мажорів, все проходить без затримок. Цей варіант зручний для тих, хто планує вилетіти з аеропорту Сучави далі вечірнім рейсом і починає маршрут з Чернівців.

Втім, він абсолютно не підходить для тих, хто спочатку їде до Чернівців з Києва – столичний потяг приходить до головного міста Буковини лише о 8:10 ранку. Тоді можна спробувати удачу і спробувати встигнути на наступний автобус до Сучави, який вирушає о 9:00. Однак варто врахувати, що залізничний і автобусний вокзали у Чернівцях розташовані в різних місцях – відстань між ними близько 5 кілометрів. Звісно, на таксі цю відстань можна проїхати за 10 хвилин, але варто враховувати, що поїзд може затриматися в дорозі та прибути до Чернівців із затримкою, якщо, раптом вночі будуть обстріли чи погода завадить.

Також є кілька денних і вечірніх автобусів, але тоді треба буде потурбуватися про ночівлю в Сучаві. Ну або якщо це ваша кінцева мета.

Ми ж вирішили розтягнути подорож у часі заради комфорту і вражень. Приїхавши до Чернівців у суботу вранці, ми запланували виїзд до Сучави на 9:00 наступного дня. Таким чином, після ночі в поїзді була можливість переночувати в комфорті, та ще подивитися місто – а Чернівці того варті, повірте (більше про місто читайте в нашому окремому матеріалі).

Об 11:30 ми вже були в Сучаві. Власне, спочатку наш рейс мав бути саме з цього міста, однак авіакомпанія скасувала його, запропонувавши альтернативний маршрут з іншого румунського міста Ясси. Тож в результаті наш маршрут розтягнувся ще на три години часу в дорозі та додаткові 170 гривень за квиток на електричку (в Румунії в принципі порівняно дешеві залізничні квитки).

В підсумку дорога з Києва до Сучави обійшлася нам в 1100 гривень з людини (і це з квитками в купе, якщо їхати плацкартом, то зекономите 300-400 гривень). Повністю до Яссів дорога коштувала менш ніж 1300 гривень.

Автобус з Чернівців прибуває на залізничний вокзал Сучави / фото Марина Григоренко

Загалом, Сучава є доволі потужним залізничним хабом, тож потрапити звідти потягом можна до багатьох інших румунських міст. До того ж, принаймні ранкові маршрутки з Чернівців як раз і підлаштовані під найпопулярніші рейси (автобус приходить на залізничний вокзал) – наприклад, до Яссів чи Бухаресту. Квитки краще купувати завчасно онлайн (сайт у них доволі зручний), особливо на рейс до румунської столиці, однак якщо не впевнені в таймінгу, то можна придбати і в касі на вокзалі.

Ми ж, щоб знову ж таки не ризикувати і трохи відпочити, вирішили ще затриматися на ночівлю в місті Ясси, щоб в обід наступного дня спокійно сісти на літак до нашого фінального пункту призначення.

За румунськими мірками Ясси є доволі великим та розвиненим містом, тож тут точно є що подивитися протягом дня, а також вистачає місць, де можна смачно і недорого перекусити.

Румунія як чудовий авіаційний хаб для українців

"А для чого нам взагалі їхати до тієї Румунії?", – спитаєте ви. Ну окрім того, що це доволі красива та зручна країна, де за цілком прийнятну ціну можна побачити багато чого цікавого, та отримати дійсно гостинний прийом, це ще чудовий авіаційний хаб для українців, щоб потрапити до інших країн Європи та світу.

Протягом останніх кількох років до Румунії почали активно заходити лоукостери, зокрема, популярні та порівняно бюджетні Ryanair (3 аеропорти) та Wizz Air (12 аеропортів). Зазвичай, на цьому етапі квитки є дещо дешевшим, щоб "привчити" споживача, тож нині з румунських аеропортів можна доволі дешево потрапити, наприклад, до Італії чи Кіпру (тут ще свою роль відіграє географія – летіти ближче, ніж з Польщі чи Угорщини).

Загалом у Румунії діють близько десятка пасажирських аеропортів, втім, враховуючи гірський характер місцевості в країні, найкраще спочатку придивлятися до летовищ поближче до кордони з Україною.

Найближчим до українських кордонів є саме аеропорт міста Сучава – Міжнародний аеропорт ім. Штефана Великого (Aeroportul Internațional "Ștefan cel Mare" Suceava), розташований приблизно в 9 кілометрах від центра міста. Зокрема, літаками Wizz Air з нього можна потрапити до Мілану, Риму (обидва – Італія), Дортмунду, Кельну, Меммінгена (усі три – Німеччина) та Лондона (Великобританія).

Ясси є доволі великим містом за румунськими мірками / фото Марина Григоренко

Натомість з Міжнародного аеропорту Ясси (Aeroportul Internațional Iași) вибір трошки більший. Так, Wizz Air літає звідти більш ніж за двома десятками напрямків – Ізраїль, Іспанія, Бельгія, Греція, Данія, Кіпр, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, Туреччина, Франція, Швейцарія. Найширше представлена маршрутка сітка до Італії. Водночас, Ryanair пропонує рейси з Ясси до Брюсселю (Бельгія), Дубліну (Ірландія), Мілану (Італія) та Парижу (Франція). І це далеко не всі авіакомпанії, які там представлені. Зокрема, чимало рейсів звідси пропонує румунський лоукостер Blue Air (Нідерланди, Німеччина, Греція, Бельгія, Іспанія, Італія, Данія, Ірландія, Франція, Ізраїль, Туреччина, Чехія). Розташований аеропорт приблизно в 5 кілометрах від центру міста.

Також непоганий вибір бюджетних авіарейсів пропонує летовище міста Клуж-Напока – Міжнародний аеропорт ім. Аврама Янчу (Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj), що є другим по завантаженості в країні після міжнародного аеропорту в Бухаресті. Зокрема, Ryanair літає звідси до Брюсселю (Бельгія), Дубліну (Ірландія), Лондону (Велика Британія), Мілану (Італія) та Парижу (Франція), а Wizz Air – взагалі за 30 напрямками (Ізраїль, Іспанія, Італія, Бельгія, Греція, Кіпр, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, ОАЕ, Туреччина, Франція, Швейцарія, Швеція). Також кілька рейсів звідси виконує Blue Air.

Найбільше рейсів літає з аеропортів Клуж-Напоки та Бухаресту / фото Марина Григоренко

Звісно, найбільше рейсів пропонується з румунської столиці через Міжнародний аеропорт Бухареста імені Анрі Коанди (Aeroportul Internațional Henri Coandă București). Так, Ryanair літає звідси приблизно за 40 напрямками (Йорданія, Німеччина, Велика Британія, Італія, Бельгія, Греція, Ірландія, Іспанія, Мальта, Франція, Кіпр, Болгарія, Ізраїль, Албанія, Австрія, Хорватія), а Wizz Air – за понад 50 напрямками (Ізраїль, Іспанія, Італія, Австрія, Албанія, Бельгія, Греція, Данія, Кіпр, Люксембург, Мальта, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, ОАЕ, Португалія, Саудівська Аравія, Туреччина, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція). Blue Air пропонує близько трьох десятків рейсів з Бухаресту – як всередині країни, так і закордон.

Тобто, як бачимо, вибрати точно є з чого. А якщо ще не надто прив'язуватися до конкретної дати та пункту призначення – доволі легко можна придбати авіаквитки по 15-20 євро. Приміром, нам квиток з аеропорту Ясси до італійської Болоньї обійшовся всього лише в 14 євро.

***

Українці досі доволі несправедливо обходять увагою сусідню Румунію, хоча вона є вельми привабливою – і як авіаційний хаб до інших країн світу, і як фінальний пункт призначення для туристів, які хочуть виїхати з України на кілька днів перепочити від війни. А ще чимало українців нині знайшли тимчасовий притулок в Румунії, і через логістичні проблеми кожна подорож до України перетворюється для них на цілу епопею.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся