Мальовничій Keel Beach на острові Акілл на заході Ірландії / фото Марина Григоренко

Спіймати хвилю, або мальовничий ірландський рай для кайтсерфінгу (і не тільки)

09:29, 11.05.2024
7 хв. Туризм

Захід Ірландії – одна з найбажаніших точок на мапі країни, яку обирають туристи з усього світу. Тут є жваві великі міста, затишні маленькі селища, старовинні замки, мальовничі скелі, а ще, на подив багатьох, прекрасні пляжі з ідеальними умовами для кайтсерфінгу. Одну з таких локацій відшукав УНІАН.Туризм.

Вітряна Ірландія останні два роки користується великою популярністю серед українських біженців, адже наразі ця країна пропонує одні з найкращих умов тимчасового захисту. Одночасно, після початку Росією повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року, Ірландія також скасувала короткострокові туристичні візи для усіх українців (про те, що нашим громадянам варто знати перед відвідуванням Ірландії, ви можете почитати в нашому окремому матеріалі).

Водночас Ірландія навряд чи асоціюється у більшості туристів з пляжним відпочинком, однак саме завдяки своєму вдалому розташуванню ця країна може запропонувати любителям екстремального відпочинку ідеальні хвилі (та вітер) для кайтсерфінгу.

Одним з прекрасних варіантів для подібного відпочинку в Ірландії є пляж Кіл (Keel Beach) на острові Акілл (Achill Island) в графстві Мейо (County Mayo) на заході країни. Саме про нього ми і розкажемо в цьому матеріалі.

Трохи фактів про острів Акілл

Острів Акілл – це найбільший серед усіх ірландських островів, найдавніші поселення на території якого з'явилися близько 3000 року до нашої ери.

Острів з'єднується з основною частиною Ірландії мостом Майкла Девітта між селами Акілл-Саунд і Полранні. Перший міст тут з'явився ще у 1887 році.

Попри доволі великий розмір острова – 148 квадратних кілометри, що приблизно дорівнює розміру українського міста Чернівці, станом на 2022 рік в кількох його невеличких населених пунктах постійно офіційно проживало всього лише 2345 людей.

Приблизно половина населення острова Акілл розмовляє ірландською мовою (хоча у повсякденному житті все ж більшість з місцевих вживають англійську). Тим не менше, тут як ніде краще можна відчути старовинну сільську Ірландію.

На території острова частково знімали фільм "Банши Інішеріна" Мартіна МакДони з Коліном Фарреллом та Бренданом Глісоном, який був номінований на "Оскар-2023". Пізніше місцеві туристичні організації навіть намагалися використати цей фільм, щоб заманити туристів (і автори були зовсім не проти цього).

Чим зайнятися на пляжі Кіл

На території острова Акілл насправді є чимало цікавих локацій, до яких можна завітати, але ми встигли доїхати до пляжу Кіл, який також фігурує під назвою Trawmore Beach, на честь, власне, бухти Траумор (Trawmore Bay), ді він і розташований.

Це доволі мальовнича місцевість зі смарагдовими прибережними скелями, пасовиськами овечок та блакитними прозорими океанськими водами. В хорошу погоду тут можна поплавати в Атлантичному океані, але найбільше це місце полюбляють кайтсерфери – тут ідеальні умови для того, щоб впіймати хвилю та вітер.

Якщо не налаштовані купатися, можна пройтися вздовж узбережжя. За кінцеву мету можна поставити собі скелі Cathedral Rocks – це близько 5 кілометри пішки, протягом яких вас постійно супроводжуватимуть неймовірні краєвиди.

Скелі Cathedral Rocks на пляжі Кіл / фото Марина Григоренко

Також з цього місця можна піднятися на гору Minaun Heights, щоб помилуватися краєвидами на усю бухту. Але варто враховувати, що там дуже стильний вітер.

Гари Minaun Heights над пляжем Кіл / фото Марина Григоренко

Якщо ж маєте більше часу (чи, раптом, вирішите заночувати в селищі Кіл), то можна пройтися в глиб острова, щоб трохи дослідити місцеву історію. Наприклад, в 3 кілометрах від пляжу розташовані руїни закинутого селища Слівмор (Slievemore Deserted Village).

Подейкують, що люди жили тут тисячоліттями, однак покинули селище десь в середині 19 століття. Чому це сталося – досі невідомо. За однією версією, до виселення людей призвело заволодіння цією землею так званою Місієї Ахілла – її метою було навернення місцевих жителів до протестантської віри.

Осі так виглядає селище Кіл / фото Марина Григоренко

Також приблизно в 3 кілометрах від пляжу розташована ще одна цікава локація – так званий Ахілл-хендж (Achill-henge). Ні, це не старовинна мегалітична споруда по типу Стоунгенджа, а сучасна бетонна конструкція подібної форми, побудована всього лише у 2011 році. Звів її тут місцевий забудовник, чим неабияк розлютив деяких місцевих жителів. На нього навіть подавали до суди, а влада графства Мейо наказувала знести конструкцію. Втім, вона досі там.

Біля автобусної зупинки є затишний ресторанчик / фото Марина Григоренко

Біля автобусної зупинки в селищі Кіл є доволі затишний ресторанчик, де можна зігрітися традиційним ірландським рибним супом чаудер. Ціни – цілком демократичні, як для Ірландії: порція наваристого супчика зі шматком хліба та масла обійдеться приблизно в 10 євро.

Як дістатися та де зупинитися

Пляж Кіл розташований в 55 кілометрах від популярного курортного міста Вестпорт (детальніше про нього можна почитати в нашому окремому матеріалі) і всього лише за півтори години туди можна доїхати автобусом номер 450 – квиток коштуватиме близько 10 євро.

Ідилія острова Акілл / фото Марина Григоренко

А ось залізниці на острові Акілл наразі немає. Колись поїздом можна було доїхати до Achill Railway Station з вже згаданого вище Вестпорта, однак ця станція розташовувалася не на острові, а біля заїзду на міст до нього. Станція пропрацювала з 1895 по 1937 рік, після чого її зачинили. Якийсь час у будівлі станції працював хостел під красномовною назвою Railway Hostel, однак наразі він вже не приймає гостей.

Загалом на території острова Акілл туристам на популярних сайтах з бронювання житла доступні близько 10 варіантів розміщення, здебільшого в селищах Кіл (Keel) та Акілл-Саунд (Achill Sound). Втім, як і загалом усюди в Ірландії, ціни на проживання там кусаються.

Пляж Кіл – справжній рай для кайтсерферів / фото Марина Григоренко

Так, найдешевше буде переночувати в хостелі в загальному номері на шість людей – одне ліжко-місце обійдеться в 46 євро. Решта пропозицій – двомісні чи тримісні номери в міні-готелях по ціні від 90 до 173 євро. Також можна орендувати цілі будинки – за ціною від 500 до 600 євро за ніч.

Пляж Кіл є прекрасним місцем для прогулянок / фото Марина Григоренко

Також можна спробувати зупинитися у Вестпорті, але ціни на житло там приблизно на тому ж рівні, що і на самому острові Акілл.

Бронювати житло в Ірландії краще завчасно, особливо якщо їхати до країни у літній топ-сезон, адже там давно вже спостерігається житлова криза – вільних варіантів дуже мало і їх розбирають дуже швидко.

***

Ірландія – дуже самобутня, мальовнича і гостинна країна, яка дійсно вміє приємно вразити туристів. Оскільки зараз в українців з'явилася можливість потрапити туди без зайвої бюрократичної тяганини, гріх не скористатися цією можливістю.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся