Голосіївський ліс - це величезна кількість піших маршрутів на природі / фото Марина Григоренко

Справжній ліс посеред міста: ізолюємося в Голосіївському лісі в будь-яку пору року

07:51, 24.10.2020
10 хв. Туризм

2020 рік змінив наш звичний хід життя. Багато хто почав зовсім по-іншому проводити дозвілля – на зміну гучним багатолюдним тусовкам прийшов усамітнений відпочинок на природі. Добре, коли є можливість виїхати на вихідні за місто. Але коли її немає, навіть посеред столиці можна знайти справжній райський зелений (ну або жовтий) куточок. УНІАН.Туризм ближче познайомить вас з Голосіївським лісом, який став справжнім порятунком для киян цього року і популярним місцем для фотосесій. І, повірте, гуляти там добре в будь-яку пору року.

Ще кілька років тому Голосіївський ліс у Києві можна було назвати дрімучим. І вже точно мало хто ризикував вирушати туди гуляти поодинці, оскільки серед густих заростей легко можна було потрапити в біду. Та ще й ЗМІ рясніли історіями про різних "голосіївських маніяків".

Проте, поки житловий масив "Теремки" стрімкими темпами розростався, а ВДНГ обзаводився все новими цікавими локаціями, й інтерес до Голосіївського лісу посилювався. За кілька років там облаштували чимало піших маршрутів, місцевість полюбили велосипедисти, благо, з вело-прокатом на ВДНГ проблем немає. Ну а далі справа була за коронавірусом: прагнучи ізолюватися на природі подалі від великих натовпів, жителі й гості столиці кинулися вглиб лісу. У підсумку до середини 2020 року в Голосіївському лісі стало настільки багато людей, що, як жартувала моя мама, "якщо раптом вас наздожене поклик природи, ще спробуй знайди затишний кущик, щоб без зайвих очей".

Трохи фактів та історії Голосіївського лісу

  • Голосіївський ліс – це просто величезний лісовий масив на півдні Києва, в історичній місцевості Голосіїв (звідси і назва). У 2007 році він увійшов до складу "Голосіївського національного природного парку", а тому тут заборонена господарська діяльність, як і розведення багаття для шашликів.
  • Площа Голосіївського лісу – цілих 4521 гектарів. Щоб було зрозуміліше, в ліс можна зайти в районі станцій метро "Голосіївська", "Виставковий центр", "Іподром" і "Теремки". Крім того, в нього можна потрапити з боку Китаєво, музею національної архітектури та побуту "Пирогово" та парку "Феофанія".
Буковий ліс у Голосіївському лісі / фото Марина Григоренко
  • Згадки про цю місцевість можна зустріти ще в 16-17 столітті, коли тутешній лісовий масив належав Києво-Печерській Лаврі. Кажуть, саме завдяки цьому ліс вдалося добре зберегти, оскільки ще тоді він користувався певним охоронним статусом. Саме тоді посеред лісу заклали скит Києво-Печерської Лаври, Свято-Покровський чоловічий монастир, також відомий як Голосіївська пустинь. Він стоїть там і донині.
  • Голосіївський ліс переважно природного походження, проте є там і ділянки, як, наприклад, букова, висаджені людиною спеціально. На території лісу можна зустріти різні лісові ділянки, але найбільше грабових і грабово-дубових насаджень. Зустрічаються тут і дуби віком понад 300 років.
У Голосіївському лісі є де розгулятися / фото Марина Григоренко
  • У Голосіївському лісі живе приблизно 30 видів ссавців, в основному дрібних: кроти, полівки, білки. В урочищі також зустрічаються козулі, лисиці, ласки, куниці, зайці, їжаки. Також в лісі дуже багато різних видів птахів і комах. І якщо тварин зустріти в лісі не так вже просто, ну хіба що білок – вони там всюди, то птахи будуть радувати вас своїм співом на кожному кроці.

Найкращі піші маршрути в Голосіївському лісі

Ключова перевага Голосіївського лісу полягає в тому, що він просто величезний. А тому – в нього можна заходити абсолютно з різних сторін і блукати там абсолютно різними маршрутами. Таким чином, з одного боку, ви зможете постійно знаходити для себе там якісь нові цікаві локації, стежки і ландшафти, в іншого боку, відпочиваючим є де розосередитися, що в умовах карантину дуже важливо. Ми розповімо вам про декілька популярних маршрутах в Голосіївському лісі.

Відео дня

З боку ВДНГ

Один з найбільш цивілізованих входів в Голосіївський ліс. Він зручний тим, що вам достатньо доїхати до станції метро "Виставковий центр", і через кілька хвилин ви зайдете на територію ВДНГ. При цьому у вас є можливість поєднати прогулянку облагородженою частиною ВДНГ, де є фуд-корти, кафе і різні розважальні зони, а в літній час ще й сад гамаків, басейн і зони для барбекю, із заглибленням в ліс. Причому в ліс від ВДНГ ведуть кілька різних стежок. Можна відразу піти прямо за центральний корпус і незабаром вийти в ліс, а можна спочатку повернути в бік алеї з фудкортами і за ними повернути ще раз наліво вглиб або ж повернути за стайнями.

Ну а далі у вас є можливість вийти відразу на кілька піших промаркованих маршрутів – від більш диких до цілком цивілізованого "жовтого". Останній, під офіційною назвою "еко-стежка" з'явився в Голосіївському лісі всього рік тому, він обладнаний різними стежками, сходинками і навіть містками. Його "фішка" в тому, що гуляючи по маршруту, ви плавно переходите з одного ландшафту в інший – буковий ліс, хвойний ліс, горбиста ділянка, болотиста місцевість і так далі. Також ближче до кінця маршруту ви вийдете на ставок "Дідорівка", дуже популярний серед шашличників.

Ставок "Дідорівка" в Голосіївському лісі / фото Марина Григоренко

А ще по маршруту постійно зустрічаються інформаційні стенди з напрямком руху, цікавою інформацією про ліс і його мешканців, і навіть є кілька "мольбертів", біля яких можна розташуватися, щоб написати гарний пейзаж.

Тривалість маршруту всього пару кілометрів, але за фактом на його проходження йде близько 1,5-2 годин, якщо зупинятися на локаціях. Маршрут досить легкий, тому відмінно підійде сім'ям з дітьми та літнім людям.

При цьому на жовтому маршруті, враховуючи нерівність рельєфу, а також наявність сходів і мостів, не так багато велосипедів та іншого дрібного електротранспорту, як на інших маршрутах з боку ВДНГ. А тому ви можете там спокійно гуляти, не ризикуючи зіткнутися з велосипедистами, які чомусь вирішили, що їхні права в Голосіївському лісі в пріоритеті – далеко не всі з них навіть сигналять вам, під'їжджаючи зі спини.

Через Голосіївський парк

Ще один простий спосіб потрапити в Голосіївський ліс – від станції метро "Голосієво" через Голосіївський парк. Сам парк – популярне місце для прогулянок серед жителів району. Там не так багато "цивілізації", як на ВДНГ, але, тим не менш, людей предостатньо.

Якщо рушити вглиб Голосіївського парку, а не вздовж дороги, то поступово ви ввійдете в Голосіївський ліс, самі того не помітивши. Далі, щоб задати вашій прогулянці певний напрямок, можна або рушити до ставку "Дідорівка", або до озера "Спортивне", або до Свято-Покровського чоловічого монастиря. Тільки врахуйте: оскільки він відноситься до московського патріархату, там доволі консервативна атмосфера, в спортивному одязі та без православної "спецекіпіровкі" вас все одно всередину не пустять.

Голосіївський ліс місцями дуже "дикий" / фото Марина Григоренко

Тут варто врахувати, що більш віддалені маршрути в цьому районі не так облагороджені, як з боку ВДНГ, тож можна легко заблукати і в підсумку довженько покружляти лісом та парком в пошуках виходу. Тому на прогулянку потрібно закладати побільше часу, надягати зручний одяг і взуття, брати з собою перекус і воду, ну і налаштовуватися на те, що дорога буде нелегка.

Через Китаєво

Один з моїх улюблених маршрутів в Голосіївському лісі стартує в районі Китаєво від Свято-Троїцького Китаївського монастиря. Сам він доволі приємний і доглянутий, влітку там красиві троянди, тому можна сміливо заглянути на кілька хвилинок подивитися.

Свято-Троїцький Китаївський монастир / фото Марина Григоренко

Ну а далі прямуйте в бік Китаївських ставків. Якщо повернете наліво, то вийдете відразу на три ставка, біля яких можна просто приємно погуляти або зробити привал. Якщо повернете направо, перейдете на інший берег ставків і далі рушите по доріжці, то вас чекає доволі довгий і приємний маршрут, який при цьому можна дуже легко варіювати, в залежності від того, куди ви хочете вийти в кінцевому підсумку і наскільки довго хочете гуляти.

Китаївські озера / фото Марина Григоренко

Я, наприклад, зазвичай ходжу до "Виставкового центру" через Головну астрономічну обсерваторію, що сховалася в серці ВДНГ. Але це близько 7-8 кілометрів по нерівному рельєфу. При цьому Гугл-карти тут не дуже добре працюють, тому відразу маршрут прокласти буде не так легко, і потрібно буде проявити деякі навички спортивного орієнтування. Тим не менш, прогулянка того варта.

Територія Головної асторономічної обсерваторії / фото Марина Григоренко

З плюсів цього маршруту – місцями він більш "дикий", тому ви максимально занурюйтеся в природу, слухаючи звуки лісу – шелест листя, потріскування гілок дерев і спів птахів. З мінусів – на маршруті трапляються ділянки, які дуже люблять фанати гірських велосипедів, тому там потрібно бути дуже уважним, щоб швидко відскочити від "двоколісного", що мчить на вас.

Від Пирогово або Феофанії

Як Національний музей народної архітектури та побуту "Пирогово", так і парк "Феофанія" самі по собі варті уваги. Тут запросто можна провести цілий день, якщо захочете обійти все. Повірте, цього вам вистачить, щоб наблукатися так, що більше ні в який ліс ви не захочете йти. Проте, якщо там і там ви вже бували, але хочете потрапити з їхнього боку в ліс, тоді вам потрібно заходити "вглиб" на перетині вулиці Академіка Тронька і Великої окружної.

Відразу за "Пирогово" - Голосіївський ліс / фото Марина Григоренко

Ну а далі – куди очі дивляться. Можна до Сергієвої пустені, це приблизно 3 кілометри, а можна до обсерваторії – теж приблизно стільки ж. Можна ж піти трохи довше – до Голосіївського парку. Варіантів дуже багато.

Марина Григоренко

Інші ідеї, куди піти в Києві

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся