Катовіце – дуже зручний варіант для українців, яким потрібно на літак / фото Марина Григоренко

Пересадка в Катовіце: як дістатися до аеропорту, чим зайняти себе в місті

09:03, 25.05.2024
7 хв. Туризм

За відсутності цивільної авіації в Україні, сусідня Польща стала головною базою для українців та іноземних гостей, яким потрібно пересісти на літак для подальшої подорожі. Найчастіше мандрівники обирають аеропорти Варшави і Кракова, однак летовище міста Катовіце також є непоганим варіантом. УНІАН.Туризм розповість, що варто знати про пересадку в цьому місті.

Почнемо з того, що Міжнародний аеропорт Катовіце (Międzynarodowy Port Lotniczy Katowice) є другим за розміром взлітно-посадкової смуги аеродромом в Польщі після "Варшава – Шопен", тож він приймає чимало авіарейсів, в тому числі бюджетних авіакомпаній. Також він є четвертим аеропортом країни за обсягами перевезень. При цьому саме місто Катовіце розташоване порівняно недалеко від українського кордону, що додає йому зручності.

УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість, що українцям потрібно знати перед тим, як планувати пересадку в аеропорту польського міста Катовіце.

Дорога з України до Катовіце

Добиратися до Катовіце з України не набагато складніше та довше, ніж до Кракова, звідки українцям теж доволі зручно літати до інших країн (детальніше читайте в нашому окремому матеріалі).

Відео дня

Найкраще добиратися до Катовіце через польське прикордонне місто Перемишль (про нього також можна почитати в нашому окремому матеріалі), куди щодня з України курсує курсує по кілька рейсів, в тому числі з Києва, Львова, Одеси, Дніпра та Запоріжжя. Квитки на усі ці рейси можна придбати на сайті чи в додатку "Укрзалізниці" (ну або в касі, кому так зручніше).

Далі потрібно буде пересісти на швидкісний поїзд з Перемишля до Катовіце – добиратися доведеться ще 3,5-4 години, що лише на півгодини довше, ніж до Кракова (їхати треба тими самими поїздами). За день їх проходить близько десятка – в проміжку часу з 4 години ранку до 22 години вечора. Квитки можна придбати на офіційному сайті польської залізниці (краще це робити онлайн завчасно, адже в день відправлення на найпопулярніші рейси не завжди є квитки).

Залізничний вокзал Катовіце розташований у центрі міста / фото Марина Григоренко

Також до Катовіце з України можна доїхати автобусами, але проходження автомобільного кордону завжди займає більше часу, ніж якщо їхати поїздом. Зокрема, по кілька рейсів на день з України виконує найбільший в Європі бюджетний автобусний перевізник FlixBus – можна доїхати як з Києва, так і зі Львова. Вже від автобусної станції Катовіце можна доїхати також автобусом FlixBus безпосередньо до аеропорту, втім прямих рейсів з України до летовища наразі немає.

Дорога до аеропорту Катовіце

Хоча аеропорт Катовіце розташований доволі далеко від міста – аж за 30 кілометрів біля села Пижовиці, дістатися туди можна дуже легко.

Найпростіший варіант – громадські автобуси Metropolia ZTM, що курсують за маршрутом AP від аеропорту до залізничного вокзалу Катовіце. Їздять вони цілодобово – вночі раз на годину, а вдень раз на півгодини. Час у дорозі – 45, на маршруті буде лише кілька зупинок (з розкладом можна ознайомитися за посиланням). Квитки можна придбати на зупинці в спеціальному автоматі всього лише за 6 злотих за одну поїздку (близько 60 гривень).

З аеропорту Катовіце до міста регулярно ходять автобуси / фото Марина Григоренко

Також можна доїхати автобусом номер М11, але він їде на півгодини довше – 1 годину 15 хвилин, роблячи на маршруті понад 30 зупинок (це зручно для тих, кому не потрібно їхати до самого залізничного вокзалу).

Скласти свій маршрут можна на спеціальному сайті Jakdojade, який діє у багатьох польських містах, там же можна придбати квитки.

Також до аеропорту можна дістатися автобусами вже згаданого вище FlixBus. За день на маршруті проходить чотири автобуси, час у дорозі становить 40-45 хвилин, а вартість квитків – від 130 до 170 гривень.

А ось залізничного сполучення аеропорт Катовіце наразі не має.

Рейси з аеропорту Катовіце

Аеропорт Катовіце приймає рейси понад 20 авіакомпаній – частина з них є регулярними, а частина сезонними чи чартерними. Є серед них і популярні бюджетні авіалінії з приємними тарифами.

Зокрема, ірландський лоукостер Ryanair пропонує рейси з Катовіце до міст Болгарії, Великобританії, Греції, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Мальти, Німеччини, Норвегії та Хорватії, а угорська бюджета авіакомпанія Wizz Air виконує рейси до аеропортів Албанії, Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії, Данії, Кіпру, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Італії, Мальти, Нідерландів, Німеччини, ОАЕ, Португалії, Хорватії та Чорногорії.

З аеропорту Катовіце літає кілька бюджетних авіакомпаній / фото Марина Григоренко

Крім того, кілька сезонних рейсів з аеропорту виконує українська авіакомпанія SkyUp Airlines, яка після початку повномасштабного вторгнення Росії до України в лютому 2024 року переорієнтувала свою роботу на ринки інших країн. Наприклад, звідси перевізник возить пакетних туристів на курорти Єгипту, Туреччини та Шрі-Ланки.

Де зупинитися в Катовіце

Катовіце зовсім трошки не дотягує до місця в десятці найбільших за кількістю населення міст Польщі, однак вважається важливим науковим, культурним та промисловим центром Сілезького воєводства, адміністративним центром якого воно є.

Тож якщо раптом ситуація складатиметься таким чином, що вам доведеться заночувати в Катовіце, проблем з пошуком житла у вас не буде.

Катовіце – доволі велике місце з непоганим вибором житла для туристів / фото Марина Григоренко

На популярних сервісах з бронювання житла в Катовіце доступно понад 270 варіантів розміщення, починаючи від ліжко-місць в загальних номерах хостелів за ціною від 70 польських злотих (близько 700 гривень) з людини. Ціни на одномісні номери стартують від 100 злотих (трохи більше 1 тисячі гривень).

У Катовіце чимало сучасних закладів харчування / фото Марина Григоренко

Оскільки Катовіце є одним з найбільших науково-дослідних центрів Польщі з великою кількістю вищих навчальних закладів, місто є доволі сучасним, з купою симпатичних закладів харчування з доступними цінами, де можна буде смачно перекусити та випити кави (або чогось міцнішого).

Що подивитися в Катовіце

Катовіце наврядчи можна назвати містом, куди варто поїхати спеціально з туристичною метою. Тим не менш, якщо доля закине вас туди на день-два, ви знайдете чим там зайнятися. Та й просто пробігтися містом буде приємно.

Прямо біля залізничного вокзалу Катовіце розташований великий сучасний торговий центр Galeria Katowicka, тож можна буде пробігтися магазинами чи перекусити в очікуванні пересадки.

Якщо маєте в своєму розпорядженні більше часу, можна прогулятися містом – місцевість навколо вокзалу цілком приємна. Загалом місто симпатичне та охайне, хоча і видно, що багато історичних будівель тільки зараз активно реставруються.

Якихось конкретних знакових must see пам'яток у місті немає, тож можете сміливо блукати та роздивлятися все навкруги – центр Катовіце є доволі затишним.

Одна з популярних вуличок у центрі Катовіце / фото Марина Григоренко

Також в цьому районі багато кав'ярень, пабів та ресторанів на будь-який смак та бюджет.

***

Наразі дорога з та до України до інших країн є доволі стресовим, тривалим та дорогим процесом. Щоб хоч якось пом'якшити удар від такої важкої подорожі, яка часом розтягується на дві-три доби, радимо за можливості передбачати ночівлю в місті, куди/звідки летить ваш літак, щоб не проводити дві ночі в дорозі – адже від кордону до вашого міста в Україні, якщо воно не прямо біля сусідніх держав, вам, наймовірніше, ще доведеться їхати 10-15 годин автобусом чи потягом.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся