Краків – не лише зручне місце для пересадки на літак, але й дуже красиве місто / фото Марина Григоренко

Краків як авіаційні ворота для українців: зручність плюс краса

09:13, 13.04.2024
11 хв. Туризм

Польський Краків – один з найзручніших варіантів для українців потрапити до інших країн світу літаком. Від нього порівняно недалеко їхати до українського кордону, а саме летовище приймає чималу кількість рейсів. Як найзручніше дістатися до цього аеропорту з України та чому Краків слід розглядати не лише як базу для пересадки, читайте на УНІАН.Туризм.

Вже понад два роки Україна живе без цивільної авіації. І поки чиновники та експерти продовжують аналізувати можливість відновлення пасажирського авіасполучення в умовах повномасштабної війни Росії на нашій території, українці вимушені добиратися до різних країн світу через аеропорти сусідніх країн.

Найкращим варіантом для українців наразі є аеропорти Польщі, адже саме до цієї країни нині найпростіше добиратися, навіть попри триваюче вже близько півроку блокування польськими фермерами автомобільного кордону з Україною. Між двома країнами чудово налагоджене залізничне сполучення – одразу по кілька поїздів щодня курсують до Варшави, Перемишля та Хелма, і це значно полегшує шлях до місцевих аеропортів.

В першу чергу українці обирають аеропорти польської столиці Варшави – їх там аж два і літують вони за багатьма напрямками. Однак не менш зручним для українців є аеропорт Кракова – другого за величиною міста Польщі.

Дорога з України до Кракова

Найбільш оптимальним варіантом дістатися з Кракова до України є потяг з Перемишля до Львова, Києва чи Одеси: щодення з українських міст до прикордонного польського міста ходить по кілька поїздів. Наприклад, з Києва до Перемишля експрес-поїзд "Інтерсіті" доїжджає приблизно за 9-10 годин.

Ще близько трьох годин знадобиться, щоб доїхати з Перемишля до Кракова. На день за цим маршрутом проходить понад десяток поїздів, в проміжку часу з 4 години ранку до 22 години вечора. Квитки краще купувати завчасно онлайн на сайті польських залізниць, бо часом в день від'їзду їх може вже не бути, принаймні, на конкретний зручний для вас рейс.

Найкраще з України до Кракова їхати через Перемишль / фото Марина Григоренко

Також з Перемишля можна доїхати прямо до аеропорту Кракова автобусами Flixbus, але вони йдуть у другій половині дня та підходять лише під пізні рейси. Натомість, якщо їхати з аеропорту до Перемишля, то тоді навпаки можна скористатися двома зручними ранковими рейсами.

Більш того, якщо готові ризикнути постояти на польському автомобільному кордоні в заторах, то можна приїхати автобусами все того ж Flixbus з краківського аеропорту прямо до України – до Львова чи навіть Києва. Причому за день за цими маршрутами проходить по сім-вісім автобусів. Цей варіант по ціні обходиться приблизно так само, як варіант з двома поїздами, але, погодьтеся, їхати в автобусі через польський кордон зараз сумнівне задоволення.

Дорога до аеропорту Кракова

Добиратися з аеропорту до міста надзвичайно просто – відстань між ними становить трохи більше 10 кілометрів і з громадським транспортом там все в порядку. Варіантів дістатися є кілька.

Найпростішим і найприємнішим варіантом є потяг, який курсує від аеропорту прямо до центрального вокзалу Кракова, з кінцевою зупинкою у містечку Величка.

Квиток до центрального вокзалу Кракова обійдеться в 17 польських злотих (близько 166 гривень), а до Велички – в 21 польську злоту (близько 206 гривень). Квитки можна придбати в терміналах на станції, в терміналах всередині потяга, а також у контролера – усюди як готівкою, так і кредитною карткою. Курсують такі електрички кожні півгодини-годину з 4:00 до 1:00. Детальніше про розклад руху можна дізнатися за посиланням.

Також з аеропорту Кракова до міста можна доїхати автобусом – летовище обслуговується трьома регулярними автобусними лініями: денними 209 і 300 (раз на 1-2 години в інтервалі між 5:00 до 23:00), а також нічною 902 (раз на годину з 23:00 до 4:00).

Аеропорт Кракова – один з найбільших у Польщі / фото ua.depositphotos.com

Всі вони є агломераційними автобусами, тому квитки слід обирати саме для цієї категорії. Зокрема, 20-хвилинний квиток з можливістю пересадки коштує 4 польських злотих (близько 40 гривень), 60-хвилинний квиток з можливістю пересадки обійдеться в 6 польських злотих (близько 59 гривень), а 90-хвилинний з можливістю пересадки – в 8 польських злотих (близько 78 гривень). Квитки можна придбати в терміналах на зупинках готівкою чи карткою, їх потрібно валідувати при посадці. Детальну інформацію про розклад руху та тарифи можна дізнатися за посиланням.

Рейси з аеропорту Кракова

Міжнародний аеропорт імені Яна Павла II Краків-Балиці (Kraków Airport im. Jana Pawła II) є другим аеропортом Польщі після летовища Варшава-Шопен як за пасажирообігом, так і за авіатрафіком. Через нього літають близько трьох десятків авіакомпаній у різній ціновій категорії, які пропонують рейси до інших країн Європи, а також США, ОАЕ та ще низки країн. Через нього проходять як регулярні рейси, так і сезонні чартерні від туристичних операторів.

Зокрема, з Кракова літають лоукостери Ryanair та Wizz Air. Перший пропонує рейси до таких країн, як Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Мальта, Марокко, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія та Швеція. Другий – Албанія, Велика Британія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Норвегія, ОАЕ та Франція.

Корисне з приємним – залишайтесь на екскурсію Краковом

Пересадка в Кракові має ще одну беззаперечну перевагу – це одне з найкрасивіших міст Польщі, яким дуже приємно гуляти. Ви точно знайдете, чим зайнятися тут протягом дня, якщо в вас буде довга пересадка в місті. Або ж, якщо є час і натхнення – можна залишитися у Кракові з ночівлею на пару днів.

Старий Краків / фото Марина Григоренко

Електричка з аеропорту Кракова прибуває на місцевий головний залізничний вокзал, від якого до входу в Старе місто йти всього лише близько кілометра. Причому дорога ця буде не через промзону чи стару житлову забудову, а через симпатичні історичні будиночки та затишний парк. Ну а до головної визначної пам'ятки міста – Вавельського замку та набережної річки Вісла – від вокзалу близько 2 кілометрів. Загалом, якщо у вас в Кракові буде години 4-5 – ви без проблем швиденько зможете пробігтися основними туристичним локаціями, залишивши речі в камері схову вокзалу.

Краків як авіаційні ворота для українців: зручність плюс краса

Першою цікавою пам'яткою, яка вас зустріне у Кракові, стане Краківський барбакан (Barbakan) – колишня найпівнічніша частина міських стін, зведена наприкінці 15 століття. Нині об'єкт використовується для розміщення експозицій різних музейних виставок, змагань з фехтування, історичних реконструкцій та бальних танців.

Краківський барбакан / фото Марина Григоренко

Наступною вартою уваги локацією стане Костел Діви Марії (Bazylika Mariacka) з червоної цегли в готичному стилі, будівництво якого розпочалося у 14 столітті. З вищої вежі цього храму щогодини традиційно виконується на трубі спеціальний сигнал – гейнал, що раніше слугував сигналом точного часу.

Костел Діви Марії в Кракові / фото Марина Григоренко

Прямо від собору ви вийдете до головної ринкової площі Старого міста (Rynek Główny), навколо якої точиться типове туристичне життя – з ресторанами, сувенірними лавками та різноманітними заходами.

Головна ринкова площа Старого міста Кракова / фото Марина Григоренко

Тут же розташовані Суконні ряди (MNK Sukiennice) – історичні торгівельні павільйони в стилі ренесанс. Частину приміщень тут займає Галерея польського мистецтва 19 століття в Сукєнніце, а частину – сувенірні лавки, де можна прикупити собі багато цікавого. Якщо ані картини, ані покупки вас не цікавлять, сама по собі будівля дуже цікава і красива – варта того, щоб її оглянути.

Суконні ряди в Кракові / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава локація на цій площі – Вежа Ратуші (Wieża Ratuszowa) в готичному стиль, побудована в першій половині 15 століття. Туристи можуть піднятися на цю вежу, щоб помилуватися краєвидами Кракова.

Вежа Ратуші в Кракові / фото Марина Григоренко

Ну а далі вже, через красиву вуличку з купою цікавих будівель та церков, зовсім недалеко йди до знаменитого Вавеля (Wawel) – замкового комплексу на однойменному пагорбі над річкою Вісла, тут можна загубитися на пару годинок.

У хорошу погоду буде дуже приємно посидіти на березі річки – з краєвидом на замок та лебедів.

Ще одна популярна локація біля замку – скульптура Вавельському дракону (Smok Wawelski), який, за легендою, нібито жив у печері біля підніжжя Вавельського пагорба. Нині він вивергає полум'я кожні п'ять хвилин, подивитися на яке збирається купа туристів.

Вавельський дракон / фото Марина Григоренко

На територію самого замкового комплексу можна потрапити безкоштовно – просто прогулятися серед чудової готичної архітектури та квітів, помилуватися пейзажами та пофотографувати.

Вавельський замковий комплекс / фото Марина Григоренко

Всередину приміщень замку та церкви на території комплексу можна потрапити по квитках.

Церква на території Вавельського замку / фото Марина Григоренко

Звісно, це лише невеличкий перелік того, що можна подивитися в історичному центрі Кракова. Ну а там вже, якщо маєте час та натхнення – можете поблукати вуличками містечка, вони дуже симпатичні та охайні.

Загалом, Краків – неймовірно чисте місто, особливо коли прилітаєш туди з Італії, як було у нашому випадку. Після купок лайна прямо посеред центральних вулиць Неаполя (наш гід по місту можна прочитати в окремому матеріалі), Краків здався нам найвищим проявом цивілізації. Поляки дійсно дуже добре доглядають за містом і ним дуже приємно гуляти.

Краковом дуже приємно гуляти / фото Марина Григоренко

До речі, прямо біля головного залізничного вокзалу Кракова розташований великий торгівельний центр Galeria Krakowska, де можна знайти заклади харчування на будь-який смак та бюджет, а також пробігтися магазинами.

Старе місто Кракова / фото Марина Григоренко

Також з Кракова доволі швидко можна доїхати до відомого польського гірського курорту Закопане, який гарантує вам прекрасні краєвиди.

***

Поки Україна не має власного цивільного авіасполученні через російську військову агресії, наших громадян рятують аеропорти сусідніх країн. І дуже часто ці міста є вартими того, щоб затриматися в них на день-два, щоб дослідити їх та перевести дух, звісно, якщо на це у вас є додаткові час і фінанси. Адже як не крути, але гнати в дорозі дві доби без перепочинку, комфортної ночівлі, елементарного душу та нормальної їжі – це дуже складно як морально, так і фізично.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся