Ватикан – найменша в світі незалежна держава / фото Марина Григоренко

Заглянути до Ватикану

09:13, 28.04.2024
10 хв. Туризм

Вирушаючи до італійської столиці Риму, гріх не заскочити до Ватикану – найменшої у світі незалежної держави, навіть якщо ви є затятим атеїстом чи сповідуєте іншу віру. Що варто знати перед відвідуванням цього святого місця, розповість УНІАН.Туризм.

Моя поїздка до Риму з самого початку пішла не за планом. Оскільки це не було основною крапкою на мапі моєї подорожі до Італії, а лише слугувало привалом на ніч між пунктами А та Б, я, в принципі, й не мала багато планів щодо італійської столиці. Втім, маршрут був розпланований таким чином, щоб провести в Римі цілий день і встигнути подивитися основні туристичні локації. Однак не так сталося, як гадалося… Адже я зіштовхнулася з жорсткою непунктуальністю місцевих автобусів (пізніше мені розповіли, що це типова річ для Італії, тож не треба планувати маршрути впритул).

Отже, мій автобус з Болоньї (про це місто можна почитати в нашому окремому матеріалі) мав прибути до Риму вже об 11-й ранку, однак в підсумку досяг пункту відправлення із запізненням аж на 5!!! годин. Відповідно, до свого готелю я приїхала лише о 17-й вечора, втративши усі надії щось подивитися в місті. Найболючішим же у цій ситуації був той факт, що заради раннього відправлення та екскурсії Римом я прокинулася о 5 ранку та пожертвувала оплаченим повноцінним сніданком в хостелі – лише задля того, щоб кілька годин простирчати на замурзаному автовокзалі.

Додавав трагізму ситуації той факт, що моя італійська подорож припала на початок листопада – відповідно, темніло вже доволі рано. Тож єдине місце, куди я встигла потрапити більш-менш при денному світлі – це головна площа Ватикану, адже мій римський готель (зовсім недорогий, до речі) був всього лише в 700 метрах від цього держави-міста.

Відео дня

Враховуючи статус Ватикану як резиденції голови католицької церкви, під'їжджаючи до Риму я почала нашвидкуруч гуглити, як туди потрапити та чи є якісь обмеження на вхід. Виявилося, все доволі просто.

Знаменита базиліка Святого Петра у Ватикані / фото Марина Григоренко

Трохи фактів про Ватикан

Держава-Місто Ватикан, або Святійший Престол, з площею лише 0,44 квадратних кілометри є найменшою у світі незалежною державою, анклавом прямо посеред столиці Італії – Риму. Саме там розташована резиденція голови католицької церкви – Папи Римського. Ватикан – це також адміністративна організація, яка допомагає Папі управляти Церквою (вона також має назву Римська курія).

Ватикан відомий своїм малярством і архітектурою, а його найвеличніша споруда – базиліка Святого Петра, побудована на гробі першого Папи – Апостола Петра. Згідно з переказами, саме на Ватиканському пагорбі він був розіп'ятий у 67 році нашої ери. Тож це місце має особливе значення для християн.

Найвизначнішим твором мистецтва у Ватикані є фрески Сікстинської капели роботи Мікеланджело. Впродовж століть було зібрано величезну мистецьку колекцію, яка тепер експонується у ватиканських музеях. Другою перлиною Ватикану є його бібліотека.

Незалежність від Королівства Італія Ватикан отримав 11 лютого 1929 за умовами так званих Латеранських угод.

Практично все населення Ватикану – піддані Святого Престолу, що мають паспорт з дипломатичним статусом Святого Престолу і є служителями Католицької Церкви.

Громадянство у Ватикані не успадковується і не може бути набуте в силу народження в державі. Його набувають тільки служінням Святому Престолу й анулюють у разі припинення трудової діяльності у Ватикані.

Як дістатися до Ватикану

Ватикан розташоване всього лише в 1 кілометрі пішки від залізничної станції Roma S.Pietro – там доволі легко дійти по прямій. А ось через станції метро Cipro краще не йти – хоча на мапі вона виглядає доволі близько до Ватикану, до безпосереднього входу туди доведеться трохи пройтися, фактично обійшовши папську резиденцію – а це близько 2,5 кілометрів.

Від Ватикану можна потрапити до центру Риму пішки за 15 хвилин / фото Марина Григоренко

Також звідси доволі швидко можна потрапити до центру міста, де розташовані головні туристичні пам'ятки Риму – йти пішки близько 15 хвилин.

Чи варто платити за вхід до Ватикану

Щоб потрапити до Ватикану, вам не потрібен ні паспорт, ні віза, ні навіть вхідні квитки. В саме серце Ватикану – Площу Святого Петра (Piazza San Pietro) – можуть потрапити усі бажаючи, просто пройшовши через символічні пропускні рамки. Вони, ймовірно, стоять там для регулювання кількості людей на площі в особливо людні дні, однак якщо прийти туди під вечір в міжсезоння, жодних обмежень взагалі не буде.

Вхід до Ватикану – в топ-сезон тут бувають черги / фото Марина Григоренко

Потрапити до площу можна цілодобово, і ввечері тут "особлива" атмосфера. Коли туристи майже розходяться і площею літає сміття, тут з'являються галасливі чайки.

iFrame

Однак, якщо ви хочете відвідати визначні пам'ятки всередині, наприклад, Базиліку Святого Петра (Basilica di San Pietro) та інші музеї Ватикану, а також місцеві сади, вам доведеться купити квитки. Бажано зробити це завчасно і бути готовим, що навіть за наявності квитка доведеться постояти в черзі на вхід. Детальніше про умови відвідування ватиканських музеїв можна дізнатися за посиланням.

Ввечері площу Святого Петра в Ватикані окуповують чайки / фото Марина Григоренко

Водночас, у період релігійних свят та важливих папських служб вхід до Ватикану може бути обмежений. Тож якщо ви дуже хочете потрапити у середину під час вашого візити до Риму, краще дослідити це питання завчасно.

Куди далі після Ватикану

Від Ватикану можна доволі швидко потрапити до інших ключових туристичних пам'яток Риму.

Першим на горизонті буде Замок Святого Ангела (Castel Sant'Angelo), також відомий також як Мавзолей Адріана на березі річки Тибр. Спочатку він  слугував мавзолеєм, а згодом замком, резиденцією римських пап, їх скарбницею і одночасно в'язницею. Наразі тут розташований один з багатьох музеїв Риму.

Замок Святого Ангела у Римі / фото Марина Григоренко

Наступною зупинкою, куди можна потрапити через затишні вулички з магазинами і кафешками, можна обрати П'яцца Навона (Piazza Navona), де з 15 по 19 століття знаходився міський ринок. Зараз же туристів сюди найбільше приваблює Фонтан чотирьох річок (Fontana dei Quattro Fium) авторства Лоренцо Берніні – єгипетський обеліск в оточенні статуй, що символізують головні річки чотирьох частин світу – Ніл, Ганг, Дунай та Ла-Плату.

Вулички у центрі Риму / фото Марина Григоренко

Тут же розташовані ще два цікавих, трохи менших фонтани – Фонтан Мавра (Fontana del Moro) та Фонтан Нептуна (Fontana del Nettuno). Обидва є вельми цікавими з архітектурної точки зору – їхні деталі можна розглядати доволі довго.

Фонтан Мавра у Римі / фото Марина Григоренко

Також на площі є кілька цікавих будівель. Наприклад, Церква Сант-Аньєзе-ін-Аґоне (S. Agnese in Agone), куди туристи можуть потрапити безкоштовно, окрім періоду проведення служб. До речі, якщо хочете потрапити всередину римських релігійних установ, слід подбати про свій гардероб – італійці доволі суворі католики і там не дозволяють відвідувати церкви у занадто відвертому на їхню думку вбрані, а під цю категорію потрапляє багато чого, в тому числі цілком невинні літні сарафани з відкритими плечима. Тож варто мати із собою накидку, щоб прикритися.

П'яцца Навона у Римі / фото Марина Григоренко

Далі звідси можна пройти до Пантеону (Pantheon) – стародавнього "храму усіх богів", побудованого у далекому 2 столітті. Нині його використовує католицька церква – у неділю та святі дні тут проводяться меси. Туристи всередину Пантеону можуть потрапити лише по квитках. На величезній площі біля Пантеону зазвичай доволі людно.

Римський Пантеон / фото Марина Григоренко

До знаменитого Фонтану Треві (Fontana di Trevi), одного з символів Риму, від Ватикану йти близько 3 кілометрів – і, здається, біля цього місця ніколи не буває порожньо. Навіть у вечірні години усі горизонтальні поверхні фонтану обліплені містянами та туристами немов жердини голубами.

Натовпи біля фонтану Треві / фото Марина Григоренко

Наступною цікавою зупинкою на маршруті стане монумент Вітторіано (Il Vittoriano), встановлений тут у 1925 році на честь першого короля об'єднаної Італії Віктора Еммануїла II. Споруда характеризується надмірною еклектикою і нагромадженням різноманітних деталей, характерних для давньоримських споруд, через що самі римляни обдарували його кількома поблажливо-зневажливими назвами – "Друкарська машинка", "Весільний торт", "Вставна щелепа" та іншими.

Монумент Вітторіано у Римі / фото Марина Григоренко

Ну а далі вже можна сміливо крокувати до головною туристичної пам'ятки столиці Італії – Римського колізею (Colosseo), це приблизно 4 кілометри від Ватикану. Потрапити всередину античного амфітеатру, побудованого у 1 столітті нашої ери, можна з 9 ранку до 19:15 вечора, вартість вхідного квитка – від 27,9 євро, купувати краще завчасно онлайн.

Римський Колізей / фото Марина Григоренко

Шляхом до колізею ви пройдете ще через кілька знакових пам'яток античності – руїн Римського Форуму (Forum Romanum) та Форуму Августа (Forum Augusti). В окремі зони можна потрапити безкоштовно навіть у темний час доби – там доволі яскрава підсвітка, тож можна навіть щось роздивитися.

Форум Августа у Римі / фото Марина Григоренко

Звісно, це далеко не всі знакові місця в Римі, однак це той мінімум, який можна оббігти, якщо у вас є лише кілька годинок на прогулянку містом.

І наостанок у Римі варто обов'язково перекусити вуличною піцою / фото Марина Григоренко

***

Хоча я втратила можливість влаштувати повноцінну прогулянку Римом, я мала цікавий досвід подивитися на нього у вечірній час – місто виглядало надзвичайно атмосферним з усією підсвіткою. Втім, попри усі мої сподівання, що в міжсезоння з настанням темряви там буде менше людей, біля найпопулярніших локації все одно було доволі жваво. Страшно уявити, як там в топ-сезон.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся