Румунське місто Ясси пропонує українцям зручну пересадку на літак / фото Марина Григоренко

На привал в Ясси: зручна зупинка в Румунії перед вильотом у світ

09:03, 17.02.2024
7 хв. Туризм

Румунське місто Ясси – один зі зручних варіантів для українців, які планують скористатися аеропортом сусідньої країни. УНІАН.Туризм дасть кілька корисних порад, щоб пересадка там пройшла гладко.

Багато українців не розглядають Румунію як пересадковий авіаційний вузол через те, що туди з України не ходять поїзди. Тим не менш, нещодавно УНІАН.Туризм з'ясував, що насправді потрапити до сусідньої країни можна досить швидко, зручно та бюджетно автобусом (детальніше читайте в окремому матеріалі).

Як доїхати з України в Ясси

Найзручнішим та найдешевшим буде варіант з автобусом з Чернівців через румунську Сучаву. Їхати близько 2,5 годин з урахуванням проходження кордону, ціни в межах 400-500 грн. За день ходить кілька автобусів, бронювати варто завчасно.

Залізничний вокзал міста Ясси / фото Марина Григоренко

Автобус приходить на залізничний вокзал, звідки курсують поїзди з Сучави в Ясси. Їхати приблизно три години, а квиток коштує до 200 грн, його можна придбати онлайн на сайті румунських залізниць.

Відео дня

Звісно, також до Яссів можна доїхати поїздом через Кишинів, але цей варіант доволі дорогий, та й довгий. Також автобуси туди ходять через Одесу, але теж ціна питання дещо вища.

Як доїхати до аеропорту міста Ясси

Аеропорт міста Ясси знаходиться приблизно в 7 кілометрах від залізничного вокзалу, причому половина шляху йде через промзону та ліс. Від вокзалу до летовища кожні 20 хвилин курсує автобус номер 50 – дорога займає близько півгодини, а квиток на одну поїздку коштує 3,5 румунські леї (трохи менше 30 гривень). Більше інформації можна дізнатися на сайті міського транспорту Яссів.

Також можна доїхати до аеропорту і на таксі – ціни тут на рівні Києва.

Рейси через аеропорт міста Ясси

Міжнародного аеропорту Ясси (Aeroportul Internațional Iași) є четвертим за пасажиропотоком у Румунії та пропонує доволі непоганий вибір авіарейсів, в тому числі бюджетних авіакомпаній. Частина з них постійна, а частина – сезонна.

Зокрема, Wizz Air літає звідти більш ніж за двома десятками напрямків – Іспанія, Італія, Бельгія, Греція, Данія, Кіпр, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, Туреччина, Франція, Швейцарія. Найширше представлена маршрутка сітка до Італії.

Водночас, Ryanair пропонує чотири рейси з Ясси – до Бельгії, Ірландії, Італії та Франції.

Місцевий аеропорт доволі маленький, а всі процедури тут проходять швидко. Є трохи магазинів і кафешка.

З позитивних новин – вже з квітня Румунія та Болгарія частково доєднаються до Шенгенської зони, яка на першому етапі стосуватиметься авіаційного та морського сполучення. Тобто перетинаючи кордон з іншими країнами ЄС на літаку чи кораблі вже не доведеться проходити паспортний контроль, як зараз – це дещо пришвидшить час у дорозі. Перевірки на наземних пунктах перетину кордону ще на якийсь час залишаться.

Де зупинитися в Яссах

Якщо ви не хочете ризикувати та їхати одразу на літак з поїзда, можна провести ніч в Яссах. Ми користувалися саме цим варіантом, адже дорога, яка в тому числі передбачає проходження кордону – це завжди ризик форс-мажорів, коли невеличка затримка на якомусь одному етапі здатна зруйнувати таймінг усього маршруту.

В місті доступні майже чотири сотні варіантів розміщення, а ціни – доволі приємні. Ще що впадає в очі – оцінки у більшості варіантів високі.

Так, ніч в багатомісному номері хостелу в центрі міста в середньому обійдеться в 20-30 євро, за таку ж суму можна підшукати і одномісний номер економ-класу або апартаменти.

Є в місті також близько чотирьох десятків готелів – ціни в тризіркових стартують від 35 євро, а в чотиризіркових від 60 євро. Ніч в єдиному п'ятизірковому готелі Яссів обійдеться в суму від 120 євро.

Трохи фактів про Ясси

Хоча в Румуніє є чимало більш відомих міст, насправді Ясси – другий за кількістю жителів населений пункт країни (понад 360 тисяч). З початку повномасштабного вторгнення Росії до України туди перебралася на тимчасове проживання частина українців.

Як поділилася з нами одна киянка, яка періодично виїжджає пожити закордон з маленькими дітьми, місто обирають ті, хто не хоче сильно розривати зв'язок з Україною і не потребує значної фінансової підтримки. Добиратися до України швидко, а саме місто дуже нагадує дім – схожі архітектура та менталітет, порівняно низькі ціни.

Ясси – друге за кількістю населення місто Румунії / фото Марина Григоренко

З другої половини XVI століття та до 1859 року Ясси були столицею Молдовського князівства, і саме в Ясах було підписано російсько-турецьку мирну угоду 1791 року.

Подібно Риму і Стамбулу, місто Ясси стоїть на семи пагорбах.

Що подивитися в Яссах

Житлова забудова у Яссах дуже схожа на українську. Не можна сказати, що у місті якась визначна архітектура рівня Парижа чи Венеції, але водночас воно охайне і доглянути, особливо в історичному центрі.

Справжня перлина Яссів і головна місцева пам'ятка – місцевий Палац культури в неоготичному стилі. Нинішня будівля була зведена у 1906 році як проект відбудови та розширення колишнього Князівського палацу Молдавії, від якого на той момент збереглися фундаменти та перші два поверхи.

Палац культури в Яссах / фото Марина Григоренко

Будівля служила Палацом адміністрації та юстиції до 1955 року, а нині утворює Молдавський національний музейний комплекс – в Палаці культури розміщені чотири музеї: Художній музей, Музей історії Молдови, Етнографічний музей Молдавії та Музей науки і техніки "Штефан Прокопіу".

Палац культури в Яссах є дуже популярним місцем / фото Марина Григоренко

Саме до цього місця прямують як туристи, так і місцеві жителі – палац також має затишний парк та багатоярусний фонтан, який підсвічується ввечері, як і уся будівля.

Вечірня підсвітка Палацу культури в Яссах / фото Марина Григоренко

Звідси можна одразу потрапити і до кількох інших місцевих пам'яток, в тому числі культових споруд. Серед них – Ясський Трьохсвятительський монастир 17 століття та Вірменський храм 1395 року, що вважається найстарішою будівлею міста.

Ясський Трьохсвятительський монастир / фото Марина Григоренко

Прямо від Палацу культури тягнеться Бульвар Штефана Великого – головна вулиця міста, вздовж якої розташовані головні місцеві пам'ятники архітектури, ресторани, ярмарки та магазини. Хочете перекусити ввечері – вам сюди.

Вулички міста Ясси / фото Марина Григоренко

***

Навряд чи Ясси можна назвати повноцінною туристичною метою для українців, але це чудовий варіант, щоб вилетіти до іншої країни в умовах відсутності цивільного авіасполучення в Україні під час розв'язаної Росією війни.

І якщо вас вже занесе до Ясси на день-другий, то ви точно знайдете, де прогулятися і де перекусити.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся