Тривають жорстокі бої за Бахмут / Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Росіяни в Бахмуті топчуться на місці, їм не вдалося перерізати "дорогу життя" ЗСУ. Найбільш гарячими ділянками в Бахмуті залишаються верхній парк і "Авангард", зазначив військово-політичний експерт Олександр Коваленко.

Проблемну для росіян багатоповерхову забудову вони намагаються рівняти плануючими бомбами, але і тут є нюанс - ризики для носія, уточнив Коваленко.

Згідно з наявною інформацією Коваленка, десантурі під Бахмут тягнуть ще кілька одиниць ТОС-1А "Сонцепік", оскільки командуванню РФ не особливо подобається функціонал десатно-штурмових військ.

Відео дня

"Ця система дуже небезпечна, хоча і має ряд мінусів, серед яких низька мобільність і обмежена дальність ураження. Якщо буде налагоджений комплекс заходів протидії цим системам, то вони виявляться абсолютно марними", - написав він.

Фактично, у росіян зараз в Бахмуті момент стагнації, підсумував Коваленко. Росіяни, за словами експерта, не здатні досягти основних завдань і топчуться на місці: "Для прориву збалансованої оборони ЗСУ їм необхідний додатковий, свіжий ресурс. А його у командування - немає. Якщо тільки не тягнути з інших напрямків".

За межами міста, спроби ЗС РФ перерізати 0504 і 0506 зійшли на "ні". Інтенсивність штурмів у цьому напрямку зменшилася в рази, порівняно з січнем-лютим 2023 року. З іншого боку, окупанти дивним чином стягують сили і засоби неподалік від Іванівського і Хромового. "Тут може бути два варіанти. Або ці суїцидники розгорнуть одночасний ривок і спробу штурму Хромового і Іванівського, або готують підкріплення південному і північному сектору в Бахмуті, але тоді вони ще більше послаблять фланги, причому в рази", - зазначив Коваленко.

Бої за Бахмут - останні новини

Ситуація в Бахмуті залишається динамічною, йдуть жорстокі вуличні бої, повідомив вранці 14 квітня речник Східного угруповання ЗСУ Череватий. Водночас він відкинув фейки росіян про нібито оточення українських військових. 

Напередодні Інститут вивчення війни допускав, що окуповано вже 76,5% міста, але в ЗСУ ці дані поки не підтверджують.

На підмогу "вагнерівцям" у Бахмут Путін кинув професійну десантуру, однак і вона опиняється під артилерійським і мінометним вогнем ЗСУ. Як зазначав експерт Коваленко раніше, перед командуванням окупаційних сил поставлено завдання закрити питання з Бахмутом до Великодня, тобто - до 16 квітня.  

За словами бійця ЗСУ, у росіян в Бахмуті з'явилося кілька проблем: дефіцит артбоєприпасів у десантно-штурмових бригадах, неможливість використання аеророзвідки через погодні умови та часткова або повна відсутність зв'язку між трьома підрозділами, які військовому ЗСУ вдалося ідентифікувати.

Всього за добу ЗСУ в боях за Бахмут знищили 84 російських окупанта, ще 92 отримали поранення. Підбита самохідна артилерійська установка "Піон", бойова машина піхоти і польовий склад боєприпасів.

Вас також можуть зацікавити новини: