Українська ППО як може захищає українців / фото REUTERS

Цього осінньо-зимового сезону російські окупанти, ймовірно, знову обстрілюватимуть енергетичну інфраструктуру України. На це вказують дані української та іноземних розвідок.

Як пише "РБК-Україна", атаки можуть розпочатись вже найближчими тижнями. Україна потребує якомога більше систем ППО, але їх все одно буде недостатньо, щоб закрити всі сліпі зони.

"Те, що нам передали, не може поки замінити кількісно ті С-300 чи Буки, які в нас є. Обчислення станом на 2016 рік показували, що для нас надто мало навіть 60 дивізіонів ЗРК. Навіть з таким перекриттям у нас залишались сліпі зони. Тобто навіть якщо моделювати, що нам передали NASAMS та Iris-T у кількості еквівалентній, щоб замінити наявні у нас С-300, сліпі зони в нас залишаться все одно. Тому нам треба всього якомога більше, і цього все одно буде недостатньо", — пояснив експерт Defense Express Іван Киричевський.

Відео дня

У зв'язку з цією проблемою, в Україні створили мобільні вогневі групи. Вони захищають населені пункти від атак дронів-камікадзе. Однак Киричевський зазначає, що в українській ППО все одно залишаються прогалини. Попри приріст у якісних показниках, комплексів досі недостатньо за кількістю.

Росія протягом місяця накопичувала ракети, передусім типів "Калібр" та Х-101. За 30 днів країна-агресорка здатна випускати до 120 ракет різних типів з дальністю понад 500 кілометрів. Також загарбники наростили виробництво балістичних ракет та почали виробляти аналоги іранських Shahed.

"Україна зможе впоратися з тим викликом, який, ймовірно, кинуть росіяни. Але точно не можна гарантувати, що наша ППО відіб'є всі 100% ударів. І насправді на це не була б здатна жодна з країн світу, якби їй довелось зіткнутися з такою інтенсивністю ракетних та дронових атак", — наголошується у повідомленні.

ППО для України

У зв'язку з небезпекою Україна просить у партнерів дати ППО "в оренду" - для експлуатації в зимовий період, щоб відбити атаки РФ на свої міста. Пізніше у Повітряних силах ЗСУ підтвердили інформацію про "тимчасові" ППО.

Згодом стало відомо, що  Британія передасть Україні своє ППО Terrahawk Paladin.

Водночас Пентагон збирає частини до ППО для України з усього світу.

Українські чиновники, відповідальні за енергетичну галузь, у спілкуванні з журналістами на умовах анонімності не приховують своєї занепокоєності через можливе повторення російських ударів по електростанціях цієї осені та взимку. Дехто навіть очікує, що цього разу ситуація буде навіть гіршою, ніж торік.

Зараз українські електростанції додатково захищені піщаними "бастіонами", які мають захистити обладнання від уламків ракет. Частину запасних трансформаторів Україна зберігає на території Польщі та Румунії, аби вони були в безпеці до моменту, коли виникне потреба в них.

Вас також можуть зацікавити новини: