Франція не дала Україні нову зброю, яка б допомогла виграти війну / Колаж УНІАН

"Франція не дала Україні нову зброю, яка б допомогла виграти війну, і відправить помирати своїх солдатів? Не вірю", - французький медик-добровольець Арсен Сабанєєв

18:29, 29.02.2024
6 хв. Інтерв'ю

Анестезіолог із Франції Арсен Сабанєєв розповів УНІАН, чому не варто вірити обіцянкам європейських політиків про відправку на війну в Україну військових із країн ЄС.

Українець Арсен Сабанєєв – анестезіолог. Він переїхав до Франції чверть століття тому, а з початку повномасштабної війни став волонтером – привозив допомогу українським військовим, як доброволець – разом з "Госпітальєрами" та медиками ЗСУ – надавав допомогу пораненим у Бахмуті, рятував українців на інших напрямках. Повернувшись до Франції, робить усе, щоб розповісти правду про війну в Україні. У російських соцмережах та новинах затаврований як "французький найманець".

В інтерв'ю УНІАН Арсен Сабанєєв розповів про кремлівську пропаганду у Франції, з якими складнощами можуть зіткнутися військові з ЄС в Україні, і пояснив, чому не вірить Макрону.

Арсене, що ви думаєте про заяву президента Франції Еммануеля Макрона про можливе відправлення французьких солдатів до України?

Відео дня

Я не дуже довіряю словами президента. Нагадаю, десь рік – півтора тому він казав, що не треба принижувати Росію, не можна допустити, щоб вона "втратила обличчя". Не знаю чому він змінив позицію. Не впевнений, що він сам вірить у те, що каже, у реальність відправки [військових]. На жаль, найімовірніше, його слова – політика.

Рік - півтора тому Макрон говорив, що не треба принижувати Росію, не можна допустити, щоб вона «втратила обличчя» / фото ua.depositphotos.com

Парижу подобається заявляти, що Франція за переговори, але якщо слова не працюють, треба діяти. Нині чути: "Ми сильна країна! Ми маємо ядерну зброю". А три роки тому Макрон казав: "У нас війна проти ковіда", і французам така "військова риторика" дуже подобалася. Я боюся, що зараз Макрон хоче показати який він рішучий та серйозний, підвищити популярність (вона знижується через соціальні проблеми)…

І давайте згадаємо про інші обіцянки Франції. Наш міністр оборони казав, що будуть снаряди для України. Рік тому випускали тисячу снарядів калібру 155 мм на місяць, зараз – три тисячі. Це багато? Україна може використати їх за 12 годин.

Було багато декларацій, але що отримує Україна? Де французькі важкі танки Leclerc? Де літаки Mirage? Дали "металобрухт", дали те, що не використовують і не використовували ніколи, старі моделі, які замінили на нові. Нової техніки, яка б допомогла виграти війну, не дають. І при цьому казати: "Ми відправимо наших солдатів помирати…"? Не вірю.

Але вже прозвучало, що французи можуть перебувати в тилу, не братимуть участі безпосередньо у бойових діях.

А хіба російська ракета не може вдарити по тилу? Що буде з політичним майбутнім Макрона, якщо після обстрілу загине сотня, навіть кілька десятків французьких солдатів?

Це буде його останній день на посаді.

Так. Звичайно, можна припустити, що французьких солдатів в Україні прикриватиме французька ППО. Але ми не маємо "зайвих" ЗРК. Нині їхньої кількості може не вистачити, щоб захистити всю територію Франції. І не вистачає дуже багато чого. У 90-х сильно знизили витрати на оборону, гроші, що вивільнилися з військового бюджету, назвали "Дивіденди миру". Довго говорили: "Ми не інвестуватимемо в армію, а будуватимемо школи". Вважалося, що воювати більше нема з ким.

Я не хочу сказати, що французи – погані солдати. Наприклад, Французький іноземний легіон – найкращі у світі (військове сполучення входить до складу сухопутних військ Франції та комплектується переважно з іноземців, - УНІАН). Вони дуже добре підготовлені, але до війни в Афганістані, Малі і т.д. Вони готувалися до зовсім іншої війни, не до тієї, де не можна спати в одній казармі і треба копати окопи.

Французький іноземний легіон вважається найкращим у світі / фото Вікіпедія

Війна в Україні змінилася навіть протягом останніх півроку, і французи (європейці) не до кінця усвідомлюють ці зміни. Наприклад, немає розуміння, що в такій війні не може бути евакуації гелікоптерами, що взагалі може не бути можливості евакуювати поранених кілька годин. Що потрібно заново вивчати військових евакуації, тому, що "броня" з медиками може наїхати на міну, що її атакує FPV дрон.

До речі, у Франції немає дронів тактичного рівня. Є пташки, які коштують мільйони, а коптерів за 300 євро практично немає. І, відповідно, немає потрібної кількості операторів дронів… Розуміння їхньої необхідності прийшло, але для сучасної війни потрібно у сто разів більше.

Як думаєте, якщо все-таки обіцянкам політиків судилося збутися, будуть складнощі з комунікацією між нашими та вашими військовими?

Мені вже казали, що з українськими військовими важко працювати. Французи кажуть українцям: "Ми – професійні військові. Ми всі знаємо. Вчимо вас". У відповідь: "Ми – воюємо, ви – ні. Що ви знаєте?".

З одного боку, зараз українська армія – цивільна, яким дали форму, а французи пройшли через дуже важкі тренування. Але з іншого боку, вчення – не війна.

Як взагалі французи поставилися до ідеї Макрона? Вони готові брати участь у війні?

Дуже різні думки. Проблема в тому, що багато французів не розуміють, що це не просто локальний конфлікт між Росією та Україною, а війна цивілізації з ордою. Розуміння цього немає, як не було й 80 років тому. Тоді французи запитували себе: "Чи треба вмирати за Гданськ?", зараз: "Чи потрібно вмирати за Київ?". Вони не розуміють, що якщо паде Україна, буде війна в країнах Балтії, Польщі.

Франція – країна, де дуже глибокий рівень російської пропаганди. Кремль інвестував у неї мільярди. А скільки на ці цілі витратила Україна? Не так уже й багато.

Франція - країна, де дуже глибокий рівень російської пропаганди / фото Вікіпедія

Українські наративи практично не чути. Натомість кремлівські наративи озвучують навіть ті, хто підтримує Україну. Можливо так: "Я проти Росії, але українці теж трохи винні. Які там у них межі? Який там народ? Але я за Україну!". Фактично, вони підтримують Росію, навіть якщо на словах проти неї.

Але якщо судити з заяв європейських лідерів, зміни щодо Росії відбуваються?

Зміни є. Але є й скандали через французькі компанії, які допомагають російській армії… Все це стосується, не лише Франції. Польща швидко розвиває свою армію, Німеччина робить кроки. Іспанія – нуль. Чим далі від війни, тим країни безпечніші.

Влад Абрамов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся