Армія РФ у "поганій формі", контрнаступ України буде "серйозним", вважає Курт Волкер / фото УНІАН

Світ переоцінив військовий потенціал Росії і недооцінив можливості України, вважає колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

У коментарі Express він зазначив, що через 14 місяців повномасштабної війни російська армія перебуває в "поганій формі" і високо оцінив шанси Сил оборони України на успішний контрнаступ. 

"Ми бачили, як російські спецслужби вводили Путіна в оману. І ми теж були введені в оману. У системі було набагато більше корупції, неефективності та поганого керівництва. Спочатку Росія домоглася значних успіхів на сході України і в напрямку Києва. Але тепер українці відкинули їх назад. Бойові дії не рухалися відтоді, як минулої осені Україна відвоювала Херсон. Росіяни більше не здатні наступати. Ми знаємо, що вони намагаються набрати більше людей, ми знаємо, що вони намагаються отримати обладнання з Ірану та Північної Кореї. Ми знаємо, що їхні збройні сили перебувають у поганому стані на місцях, і у них немає засобів для поповнення. Вони також не мають хорошого керівництва, тому це справді безлад. ... Україні вдалося утримати їх там, де вони знаходяться в Бахмуті, за рахунок обох сторін. Тим часом вони збирають власні ресурси і готуються до контрнаступу. Схоже, що це буде серйозний контрнаступ", – вважає Волкер. 

Відео дня

Контрнаступ ЗСУ - актуальне

Протягом тривалого часу українські сили ведуть підготовку до масштабного контрнаступу з метою витіснити ворога і звільнити всю територію України. 

Злив військових документів Пентагону продемонстрував, що у США були скептичні очікування щодо контрнаступу, однак, як наголошував голова уряду Денис Шмигаль, це не змінить планів України. 

Також з'являються численні повідомлення з передбачуваними датами початку операції. В РНБО пояснили, що дата операції не визначена і рішення про початок контрнаступу буде ухвалюватися Україною в умовах суворої секретності. 

В НАТО вважають, що Україні вдасться звільнити значні території під час контрнаступу. Водночас в естонській розвідці впевнені, що Росія зробить спроби зірвати його.

Вас також можуть зацікавити новини: