Представник Легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський розповів, як росіяни готуються до повалення Путіна / колаж УНІАН

Представник Легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський: Похід на Москву почнеться з Криму

15:44, 05.08.2023
9 хв. Інтерв'ю

Радник з питань комунікації російської опозиції і Легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський в інтерв'ю УНІАН розповів, як громадяни РФ воюють у Збройних силах України і готуються до повалення в Росії путінського режиму.

Легіон "Свобода Росії" голосно заявив про себе в травні - початку червня поточного року рейдом на територію Російської Федерації, зайнявши прикордонні села в Бєлгородській області РФ і вступивши в бій зі Збройними силами РФ. Чому зараз нічого не чути про нові походи Легіону?

Ми взяли тактичну паузу. Зараз головне завдання - наростити чисельність наших рядів. Після походів в Бєлгородську область РФ був величезний сплеск, прийшло багато заявок від бажаючих приєднатися до легіону. Але процес обробки цих заявок дуже повільний, тому що серед добровольців можуть бути люди, заслані російськими спецслужбами. Тому проводяться дуже ретельні перевірки документів претендентів, перевірка на детекторі брехні, розмови з психологом. Важливо, щоб добровольці були дійсно ідейні і мотивовані.

Щойно керівництво Легіону ухвалить рішення, що час проводити військову операцію на території Росії, вона буде проведена.

Відео дня

Як створювався Легіон "Свобода Росії", з кого він сформований?

Формування легіону розпочалося на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України – у лютому-березні 2022 року. До нього, в основному, увійшли російські військовослужбовці. Переважно - з Бєлгородської області, які здалися в полон, не бажаючи брати участь у цьому вторгненні. У цих людей були родичі в Україні, і вони знали реальну ситуацію. Одна справа - служити в російській армії, отримувати гроші, а зовсім інша - вести реальну військову операцію проти своїх друзів, знайомих і родичів в Україні. Вони здалися в полон і частина з них виявила бажання воювати за Україну.

Спочатку в Україні не могли визначиться, що робити з цими добровольцями з країни агресора. Але українській армії потрібна була підтримка, і було ухвалено політичне рішення про створення легіону із залученням до нього громадян Росії.

Також Легіон поповнили ті громадяни Росії, які на момент вторгнення перебували в Україні. У когось був бізнес, у когось родичі, змішані шлюби. Не менше 200 тисяч громадян РФ живе в Україні досі. Це - друга категорія людей, які вирішили долучитися до захисту своєї нової батьківщини.

Третя категорія - це ті, хто або жив в Європі, або зміг виїхати після початку вторгнення з Росії в третю країну, в основному, в Європу, і потім вступив до легіону.

Легіон здійснив низку гучних рейдів у РФ у травні-червні / фото t.me/legionoffreedom

Є й більш екстремальні приклади, коли люди просто в полі, в лісі переходили російсько-український кордон, спеціально здавалися в полон українським прикордонникам, щоб потрапити потім в Легіон і воювати на боці України.

Ті росіяни-добровольці, які приїхали самі з Росії та Європи - це максимально політично вмотивовані люди, які готові воювати з путінським режимом.

Ми спостерігали заколот Євгена Пригожина і його ПВК "Вагнер" 23-24 червня 2023 року. Тоді їм вдалося через всю Росію дійти до Москви. Ви не плануєте такий же похід на Москву?

Із заколоту Пригожина ми зробили свої висновки. Нам важливо було побачити, як на таку ситуацію реагуватимуть місцеві силовики. Реагували вони найпрекраснішим чином - не чинили опір. Пригожин, завдяки цьому, дійшов до Москви, але штурмувати її не став. Нам це показало, що до Москви цілком реально дійти.

Наш кінцевий план - похід на Москву. Ми вважаємо, що ситуація буде виглядати так, як це було під час перемоги Євромайдану в Україні. Силовики в якийсь момент просто перестали виконувати накази на той час президента України Віктора Януковича, посилаючись на поганий зв'язок, відпустку, і дивилися чия візьме – переможе революція, або Янукович втримається. Ми вважаємо, що схожа ситуація буде і в Росії.

Коли ЗСУ увійдуть до Криму, колапс управління почнеться і в Росії. Ось тоді і потрібно буде проводити похід на Москву. Легіон готується до цього моменту, нарощує свої сили. Ми розраховуємо, що під час цього походу до нас будуть приєднуватися люди в Росії, які незадоволені путінським режимом. При цьому силовики перестануть виконувати накази і чекатимуть, чим закінчиться для Путіна втрата Криму.

Ми припускаємо, що в цей момент знову зіткнемося з "вагнерівцями", тому що Пригожин просто так з гри не вийде і продовжить боротися за владу. Тому основне зіткнення в Росії, напевно, буде між легіоном і "вагнерівцями", а силовики будуть дивитися, хто переможе. Якщо переможе "Вагнер", то вони скажуть, що завжди були великими патріотами, а якщо переможе Легіон, то тоді вони скажуть, що завжди були проти війни. Попереду буде велика і жорстка боротьба за владу в Росії.

А якщо інтереси Легіону "Свобода Росії" і ПВК "Вагнер" співпадуть? Чи можлива співпраця заради повалення режиму Путіна?

Навряд. Остаточне рішення з усіх питань буде ухвалювати військове керівництво Легіону, але я не уявляю собі такої конфігурації, коли ми з "Вагнером" можемо бути союзниками. Особливо після того, як воювали в Бахмуті один проти одного. Легіон, який воює у складі ЗСУ, зазнав втрат, і у "Вагнера", який воює на боці армії Росії, були величезні втрати. Це виглядає як якась кіношна історія, де з одного боку погані росіяни, а з іншого боку, скажімо так, хороші росіяни, хоча ми не любимо цей термін.

Вас ображає, що, коли Легіон воює за Україну, в соціальних мережах часто згадують, що хороших росіян не буває?

Для нас важливішою є думка наших бойових українських побратимів, які воюють з нами пліч-о-пліч. Перший час було насторожене ставлення до наших бійців, але через кілька місяців Легіон заслужив хорошу репутацію, і надалі проблем не було.

"Легіон" воював проти "Вагнера" в Бахмуті / фото t.me/legionoffreedom

Хороші росіяни - це вже мем. Правильно говорити, що є корисні росіяни з точки зору українців. І Легіон таким є. Російська опозиція, яка живе в Європі і балаканиною займається, це даремні росіяни. І не тільки з точки зору українців, а й для нас. Але є ще шкідливі росіяни, які воюють за путінський режим. Така градація більш адекватна ситуації.

Повертаючись до планів походу на Москву, чи існують якісь зрозумілі строки, коли це буде можливо?

Ми орієнтуємося на те, коли ЗСУ почнуть визволяти Крим, тоді вся увага Росії буде перенесена туди. У цей момент потрібно буде завдавати удару, відкриваючи ще один фронт проти режиму Путіна. А на питання, коли це буде, відповів керівник української розвідки Кирило Буданов: "Скоро".

Ми до цього готуємося. Кількість добровольців у Легіоні зростає, але повільніше, ніж хотілося б. До години "ікс" ми постараємося бути готовими, у всеозброєнні. На сьогодні в Легіоні "Свобода Росії" є чотири батальйони, з яких, зазвичай, два воюють, а два на ротації.

Ви сказали, що очікуєте відсутності опору Легіону російських силовиків, але для успішного походу на Москву, мабуть, потрібна і підтримка населення. А серед громадян РФ дійсно багато фанатів Путіна.

Немає великої підтримки Путіна в Росії. За нашою соціологією, 10-15% росіян - агресивні прихильники війни, але 10-15% росіян - категоричні противники війни. 70% - це конформісти, які кажуть, що нічого не вирішують. По телевізору сказали, що Крим наш, значить наш. Якщо по телевізору завтра скажуть, що Путін - військовий злочинець і треба його відправити в Гаагу, то ці люди скажуть, що давно пора його туди відправити.

Тобто, це люди, які не мають своєї думки, це болото. Для таких людей важливо, щоб хтось проявив силу, альтернативну Путіну. Тому "Вагнер" багато зустрічали в Ростові мало не з квітами, натхненно. Так можуть зустрічати і Легіон. І це можуть бути майже ті самі люди.

У Росії відчувається затхлість, але люди нічого не готові робити, тому що Росія - дуже жорстка поліцейська держава, де за протести відразу отримуєш по голові. Люди хочуть змін, але вони не хочуть або не можуть нічого для цього робити. А коли з'явиться сила, готова кинути виклик режиму, то із задоволенням будуть до неї приєднаються.

Зараз "Легіон" нарощує потенціал для майбутньої сутички з режимом Путіна в РФ / фото t.me/legionoffreedom

Для цього потрібно дійсно стати силою. Тому нарощуємо кількість, щоб можна було вирішувати більш складні, в тому числі, військові завдання.

І тут ще одне важливе питання - для цього потрібна зброя. Адже з кочергою на Москву не підете?

Коли Легіон на території України, то це - частина Збройних сил України, тому він на повному забезпеченні. У легіонерів є контракт, як в українських солдатів, вони отримують за службу гроші, їх забезпечують зброєю.

Коли Легіон ходить "в походи" додому, в Росію, то всі бійці йдуть у відпустку і використовують переважно трофейну зброю, здобуту в бою під тим же Бахмутом. Досить часто буває так, що трофеї перетрофеюются. Припустимо, Україна втратила якусь бойову машину під Бахмутом, її забрали росіяни, а потім у них її ж відбили легіони. У поганих росіян забрали хороші росіяни.

Володимир Путін свого часу відкрив скриньку Пандори, оскільки "зелені чоловічки" нібито зброю закуповували у "воєнторгах". "Воєнторгами", де можна і бойову машину купити, ми теж активно користуємося, ще й своїми, в Росії.

Надя Пришляк

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся