Експерт вважає, що такі питання, якщо вони взагалі обговорюються, можуть бути поставлені тільки в кулуарах / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт і льотчик, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан прокоментував чутки про те, що США нібито можуть "тиснути" на Україну, щоб вона пішла на переговори з РФ. Він зазначив, що будь-який заклик "домовлятися" з країною-агресором, поки вона не вивела свої війська, є закликом до капітуляції.

В інтерв'ю УНІАН Світан поділився своєю думкою про те, що США нібито можуть скоротити поставки зброї для України, якщо вона не піде на переговори з РФ. Експерт вважає, що такі питання, якщо вони взагалі обговорюються, можуть бути поставлені тільки в кулуарах, але не медійно. 

"Тут питання до нашого керівництва: якщо нашому військово-політичному керівництву ставляться ультиматуми такого рівня, вони просто повинні це все озвучувати. І далі вже українське суспільство приймає це до відома, як мінімум. Всі засланці Путіна завжди несуть якусь біду, нічого ніхто з них для України доброго не приніс – починаючи від Меркель і закінчуючи Салліваном (радник Байдена з нацбезпеки США - УНІАН), навіть Папа Римський сюди включився", - зазначив Світан.

Також він підкреслив, що будь-яка пропозиція переговорів з РФ до виведення російських військ з України є примусом до капітуляції. А тому поки хоч один російський солдат стоїть на території Криму, Донбасу, на будь-якій українській території, рішення піти на переговори з агресором буде рівносильно капітуляції.

"Розповіді, які були в березні 2022 року, коли наше політичне керівництво вже погодилося віддати Крим і Донбас росіянам, при чому по лінії "Мінська-2", і це було прописано в угодах... до речі, деякі говорять голови і з ОП знову почали про них говорити, що, якщо переговори, то на базі стамбульських домовленостей, ще й у складі тієї ж групи. І такого роду заяви після візиту Саллівана до Києва починають знову викликати питання до нашого політичного керівництва. Не думайте домовитися з ким би то не було про здачу української території і капітуляцію за спиною українського народу!",- резюмував Світан.

Переговори з РФ: що відомо

Раніше УНІАН вже повідомляв, що в жовтні президент України Володимир Зеленський коментував ймовірність переговорів з РФ. Тоді він зазначав, що у Путіна "немає майбутнього", а тому діалог з ним неможливий. Крім цього, Зеленський уточнив, за яких умов готовий вести переговори з Росією:

"Референдуми стали точкою в цій історії. Вони (РФ - УНІАН) можуть повернути нам назад нашу територію, якщо вони хочуть переговорів. Вони повинні вийти з нашої території і залишити нам нашу землю в міжнародно визнаних кордонах від 1991 року. І тоді ми скажемо, в якому форматі і з ким ми готові говорити. Це справедливо. Щоб говорити, треба відмотати до того моменту, коли наші держави говорили. А це було до війни - до 2014 року".

Не так давно видання Washington Post повідомило, що в США нібито просять Україну не відмовлятися від переговорів з РФ. Після цього видання Politiko заявило, що Україна нібито пом'якшила позицію щодо переговорів з РФ після прохань із США.

На тлі всього цього в РФ продовжують говорити про те, що Кремль готовий до переговорів і чекає "доброї волі" від України.

Вас також можуть зацікавити новини: