Дні російської армії на правому березі - полічені / скрін відео

Роман Світан: якщо ЗСУ не розіб'ють угруповання РФ, що тікає з Херсона, ці 30 тисяч будуть на Донбасі й загинуть наші люди

12:05, 12.11.2022
20 хв. Інтерв'ю

Чи можливі "договорняки" з РФ при її виході з Херсонської області, куди направлять війська з правобережжя і як Кремль мститиме за нього, чим небезпечні російські ракети "Кинжал" та комплекс "Сатана", яким Путін зібрався лякати Захід? Про це та багато іншого розповів в інтерв'ю УНІАН військовий експерт та льотчик полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

- Близько чотирьох місяців тому Ви одним з перших військових експертів сказали про те, що Збройні Сили України повернуть Херсон без штурму. Ваш прогноз починає збуватися?

- Війна - це математика. Дуже легко, знаючи певні формули, розрахувати з мінімальною похибкою дії. Правий берег росіяни займали для руху на захід – у бік Одеси або на Вознесенськ і т.зв. "Придністровську республіку" - це з військової точки зору правильно, тільки в такому випадку займається такий невигідний плацдарм. За законом Берна, будь-який західний берег дуже незручний для наступу і дуже вдало з нього наступати у зворотний бік – із заходу на схід. Тут закони фізики і природа прикривають Україну від наступу зі сходу, а нам дуже легко наступати на схід.

Коли росіяни зайняли цей плацдарм, було зрозуміло, якщо у них не вистачить сил, їм доведеться відступати, як тільки ми доберемося до мостів, що з'єднують лівий і правий береги. Що і сталося. Після того, як ми отримали HIMARS і пристрілялися по Антонівському мосту і Каховській дамбі, можна було вже тоді спрогнозувати ситуацію.

Дні російської армії на правому березі – полічені. Питання часу. Розрахувати його складно, тому що росіяни ще можуть перекидати живу силу, а це, як правило, те, що з часом переходить в якість на певний час, але також закінчується.

Про відхід з правого на лівий берег прорахували і в російській армії (вони, до речі, це теж зробили давно, ще влітку). Але весь цей час було витрачено російськими військовими для переконання політичного керівництва РФ про безперспективність перебування на правому березі, що ми зараз і бачимо.

- Ви вважаєте, що не потрібно було росіян випускати з "котла" на Херсонщині? Ворог може посилитися на інших напрямках? Якщо так, то на яких?

- Ми не повинні їх випустити! Ми це 20-30 тисячне угруповання, яке є на правому березі, повинні як мінімум переполовинити на відході. У нас є для цього всі військові засоби. Справа в тому, що відходити вони зможуть або по мостах, або по переправ – у нас це все пристреляно. Якщо ми не будемо стріляти на відході, то ми випустимо це угруповання на лівий берег. По-перше, будуть питання в українців до нашого військово-політичного керівництва, що це таке – "договірняк, про який не знають українці"? А якщо це не "договірняк", ви повинні знищувати росіян на правому березі! Інакше 30 тисяч добре озброєних, які пройшли війну, пройшли бойове злагодження військових з'являться в районі того ж Донецька і ми втратимо Донецьку область, втратимо кілька тисяч своїх солдатів. Такого роду перекидання (вважайте, двох корпусів) на Донбас – це вирок для Донецької області, і вони просто нас звідти викинуть. Точно не можна зупинятися і йти на якісь "договорняки". Після того, як росіяни вийшли без бою з-під Києва, зберігши всі частини, вони з'явилися на Донбасі; вийшли практично без бою з Ізюмського котла - з'явилися на Донбасі; вийшли з Лиману, в тому числі... Не можна випускати ці частини – вони потім з'являються в районі Бахмута, в районі Донецька, Мар'їнки і Пісок, а ми втратимо там території, втратимо бійців.

Все правобережне угруповання в повному складі буде перекинуто відразу на Донбас / фото facebook.com/MinistryofDefence.UA/

- Куди можуть піти російські війська, що виходять з Херсона? Ми бачимо, що вони почали активно рити оборонні укріплення в Криму, риють оборону Маріуполя…

- Я практично на 100% впевнений, що все правобережне угруповання в повному складі буде перекинуто відразу на Донбас виконувати завдання по "звільненню" Донецької області. А новоприбулі - т.зв. "частково мобілізовані", які в принципі воювати ще не можуть, - можуть виконувати оборонні завдання. Якраз вони і будуть розташовуватися вздовж річки Дніпро по лівому березі. Вони непідготовленими військами прикриють оборонні укріплення. До речі, навіть ми це показали – у лютому 2022-го також непідготовленими військами.

Для оборони Маріуполя, Бердянська, Мелітополя так само можуть використовуватися "частково мобілізовані". А ось бойові частини потраплять точно на Донбас. У них там основна точка прикладання сил.

- Є думка, що ці війська можуть висунутися в бік Запоріжжя. Як ви оцінюєте ймовірність такого сценарію?

- Їм нічого робити на Запоріжжі. Для того, щоб висуватися на Запоріжжі, їм треба рухатися далі в район міста Дніпро, вздовж річки Дніпро, і в той же час опускатися з боку Сум – це те, що робила російська танкова армія в лютому 2022-го і хотіла "в кліщі" взяти наше донецьке угруповання - і з півночі, і з півдня. Недостатньо військ у росіян для того, щоб виконати кидок у бік і Запоріжжя, і Дніпра. Також у них немає військ, щоб організувати північну "клешню": з-під Сум вийти в бік Полтави і далі на Кременчук і на Дніпро. Вони зараз це робити не будуть. Для цього їм треба як мінімум півмільйонне угруповання на півночі в районі Сум і на півдні в район Токмака, тільки після цього вони зможуть планувати такого роду операцію

Але всі виходи росіян, які ми дозволили зі звільнених територій України – всі врешті-решт пішли на Донбас і посилили донецьке угруповання.

- Херсон - стратегічно важливий об'єкт. Він стоїть на висоті – там легко "поливати" ворога з артилерії, РСЗВ, пробиватися далі, контролювати логістичні вузли. Ми можемо говорити, що вже найближчим часом ми будемо спостерігати падіння південного фронту?

З-під Херсона дійсно можна дуже ефективно вести контрбатарейну боротьбу: ми придушимо всю армійську артилерію, яка буде підходити до Дніпра. Треба розуміти, що сам Дніпро - це дуже потужна лінія оборони! І його форсувати складно. Це можна зробити лише на плечах відступаючого ворога. Ось чому вони (росіяни – УНІАН) готові підірвати Каховську ГЕС – для того, щоб "змити" наш наступ разом і зі своїми.

Але правобережжя - це дуже хороша територія як мінімум для артилерійського вогневого ураження і РСЗВ на глибину від 15 до 20 км. Удари артилерії до 70-80 км - це вже практично вхід до Криму, близько до Перекопу. Ті ж HIMARS, вишикувавшись уздовж правого боку Дніпра будуть до 70-80 км знищувати ліву сторону. Так що це дуже хороший і зрозумілий хід української армії після того, як ми звільнимо правий берег.

Але лівобережжя, швидше за все, звільнятися буде не форсуванням річки Дніпро в районі Херсона - це буде або форсування річки Дніпро в районі Каховської дамби, або удар з боку Оріхового – Гуляйполя в бік Токмака і Мелітополя – тобто розсічення Запорізького угруповання російських військ і підхід до Азовського моря.

Є ще один напрямок, який може бути допоміжним, а якщо вийде і буде успіх, то може і основним – це рух з-під Вугледара на Волноваху і Маріуполь. Ось чому, до речі, росіяни і зміцнюються там. Волноваха - це залізничний вузол, через який йде одна гілка, що з'єднує Росію з Херсонською областю по материковій Україні, а не через Крим. Тобто і Мелітополь, і Токмак, і Каховка живляться в основному з цієї залізниці. А нам до Волновахи близько трьох десятків кілометрів! Один танковий перехід - і ми вже у Волновасі! Ось чому там і базується 155-та окрема бригада морської піхоти з Владивостока – вони контрударом хочуть попередити наш наступ.

Так що лівий берег і запорізький фронт залежатимуть від цих ударів на Мелітополь і Маріуполь.

Пошкоджений окупантами Антонівський міст / фото Maxar

- Наскільки нам ускладнить завдання те, що російські війська, відступаючи, пошкоджують мости? Яка у них там оборона? Ми постійно чуємо, що вони зміцнюються.

- Зміцнитися так, як треба по військовій науці, вони просто не змогли – для цього треба час, треба зводити певні інженерно-технічні споруди. Тому вони відрили певні укріпрайони, але невеликого плану: в основному вони користуються каналами, які є і на правому березі Дніпра. Чому вони повзривали мости і деякі проходи через ці канали? Для того, щоб ЗСУ не могли наступати.

Крім оборонних укріплень російські війська замінували основні танконебезпечні напрямки. Але Україні вже передали багато машин для розмінування, причому різних типів. Вони дуже добре себе показали. Швидше за все, за участю цього озброєння буде виконуватися наступ на правому березі.

- Ви готові зараз зробити хоча б приблизний прогноз щодо термінів звільнення правого берега Дніпра?

- Таке угруповання 20-30 тисяч перекинути з правого на лівий берег можна протягом 5-7 днів. Тобто протягом тижня ми побачимо цей рух. Якщо вони цього виконувати не будуть (самі відходити не будуть), то десь протягом 2-3 тижнів ми зачистимо від них правий берег.

- Якщо вони розуміють нашу вогневу міць, ми можемо розраховувати, що і там буде "жест доброї волі"?

- Може бути. Є варіант, що вони ухвалять таке рішення. Ми бачили такі рішення і по Ізюму, і по Лиману. Вони, буває, ухвалюються навіть командирами нижнього рівня. Ті йдуть на зняття погонів з себе, але виводять війська.

- Ви говорите, що, швидше за все ці війська будуть перекинуті на Донбас. Підтверджуючи ваші слова, про це навіть почав говорити Суровікін – здають Херсон і починають розповідати про успіхи на Бахмутському напрямку. Яка реально там зараз ситуація? І до чого ЗСУ там варто готуватися?

- Заявлені завдання, які були озвучені на початку "кампанії" РФ – це врятувати Донбас у межах Донецької та Луганської областей. Зі своєї точки зору вони Луганську область начебто як "звільнили" і утримують її зараз. А близько половини Донецької області з їх точки зору ще не "звільнено" від українських військ. Тому вони, щоб для свого населення цю кампанію, так би мовити, обілити, повинні взяти Донецьку область, навіть втративши Херсон і сухопутний коридор до Криму. Тому вони будуть використовувати будь-які засоби, щоб відкинути нас з лінії оборони Донецька - Бахмута - Сіверська.

Тому найближчим часом там слід чекати посилення в 2-3 рази вогневої потужності росіян. Там нам, звичайно, буде важко! Починаючи від Вугледара і закінчуючи через Бахмут Сіверськом.

- Повернемося до Херсону. Зрозуміло, що росіяни будуть мстити. Як ви вважаєте, коли чекати помсту за Херсон? На скільки можуть бути потужними удари по енергетиці України?

- Справа в тому, що навіть без помсти за Херсон російське військово-політичне керівництво взяло курс на геноцид українського народу. Природно вони продовжать знищувати нашу енергоструктуру, теплоструктуру і промислові підприємства. Нам треба цьому протистояти.

Зараз вони намацали в нашій обороні порогову кількість супроводжуваних цілей. Коли наше ППО пробивають, відправляють більше 50 одиниць ракет або інших літальних апаратів.

Тому нам потрібно збільшувати кількість протиповітряної оборони, кількість зенітно-ракетних комплексів. Це вже робиться: ми чуємо, що в Україну вже зайшли системи IRIS-t SLM і NASAMS, дуже перспективні Hawk. Збільшуючи кількість ЗРК, ми збільшуємо поріг нашого ППО. А ось збільшити кількість ракет росіяни не можуть, так як знаходяться під санкціями. Робити нові ракети дуже складно. Згідно з деякими позиціями вони навіть в хороші часи робили по 2-3 штуки в місяць, не більше того! А зараз і одну не можуть зробити.

Через брак ракет, вони і звернулися до Ірану. Там, до речі, ще під питанням, чи буде Іран передавати Fateh і Zolfaghar чи ні. Тому що, швидше за все, на G20 буде тиск. Також буде тиск і на Китай, який вже має певний вплив на Іран. Я думаю, що це питання підніметься на G20 і буде якось вирішено. Швидше за все, Іран не зможе передати ці ракети. А якщо передасть, то в дуже малих кількостях, розповівши чергову казку, що він передав їх ще в минулому році!

Балістичні ракети Україна не може збити / фото REUTERS

- Як Україні захиститися від іранських балістичних ракет у випадку їх застосування Росією?

- Оптимальний варіант прикриватися від балістичних ракет - отримання альтернативного або паритетного виду зброї – ракети з більшою дальністю ураження, щоб вражати пускові установки і місця складування.

Тому маючи ракети типу Tomahawk або ті ж ATACMS, або ракети для HIMARS дальністю 500-700 км, ми зможемо знищувати ті ж Fateh і Zolfaghar на території противника: на території Білорусі та Росії. Знищувати і самі ракети в точках пуску, і пускову установку.

- Ми отримуємо вже цей тип озброєння?

- Ми його, як мінімум, точно замовляємо і це було чутно ще в кінці літа. На цьому наголошував і міністр оборони Резніков, і Головнокомандувач ЗСУ Залужний. У цьому напрямку ведуться переговори. Я думаю, ми повинні отримати такого виду озброєння, тому що світ прекрасно розуміє, що боротися з балістичними ракетами, приймаючи їх собі на голову, практично неможливо.

- Ми багато чого просимо, але не все нам дають. Ось президент США Байден вже не раз говорив, що Україна не отримає американські літаки, хоча вони їй дуже потрібні. Ви фахівець з авіації, льотчик. Як ви вважаєте, чи можемо ми все-таки розраховувати на американські літаки? Як вони могли б нам допомогти? Байде говорив про сучасні літаки. А ті ж F-15 70-го року випуску, наприклад, - їх хоча б можуть нам дати?

- І F-15, і F-16 вже кілька десятків років борознять повітряні океани, але і виконують бойові завдання. Ці всі літаки модифіковані. Це як-раз літаки нового покоління (4++) після певної модифікації. Вони можуть нести ті ж ракети NASAMS AIM-120 – літакові ракети, які несе F-15 і F-16. А в IRIS-t сама ракета SLM - це теж ракета, якою користується F-16 (ракета повітря-повітря). Тобто це літаки нового покоління, тільки не новітнього (5 класу) як F-22 і F-35, але приблизно рівня тих же російських Су-35.

Така авіація, якщо нам все-таки її передадуть, посилить нас і в повітрі, і для підтримки наступаючих військ.

Байден каже, що спочатку вони виділили 100 млрд дол на навчання льотчиків, льотчики почали готуватися, а зараз виникло питання про те, що нам їх не дають, ще й позначають це, - це говорить про те, що відбулися якісь політичні домовленості десь вже у верхніх колах, можливо, між американцями і росіянами. Вони могли щось розміняти на передачу такого рівня озброєння. Тому що спочатку була заявлена передача тих же ATACMS, потім заявлено, що не передаватимуть. Як і було заявлено про передачу дуже потужних безпілотників Eagle, а тепер вони не збираються їх нам поставляти.

Такого роду руху - це завжди питання торгу. Тобто, швидше за все, американці поторгувалися з росіянами, щось виторгували і ми не отримали зброї.

- Все частіше американські ЗМІ почали писати, що Білий дім схиляє Київ до переговорів. Чи можуть США всерйоз поставити нам умову: або ми йдемо на переговори, або вони істотно скорочують нам основні поставки зброї?

- Вони можуть поставити таке питання тільки в якихось кулуарних відносинах. Медійно, на привселюдно вони поставити таке питання не можуть.

Тут питання до нашого керівництва: якщо нашому військово-політичному керівництву ставляться ультиматуми такого рівня, вони просто повинні це все озвучувати. І далі вже українське суспільство приймає це до відома, як мінімум. 

Всі засланці Путіна завжди несуть якусь біду, нічого ніхто з них для України доброго не приніс – починаючи від Меркель і закінчуючи Салліваном (радник Байдена з нацбезпеки США - УНІАН), навіть Папа Римський сюди включився.

Будь-яка пропозиція переговорів з РФ до виведення російських військ з України - це примус до капітуляції. Поки хоч один російський солдат стоїть на території Криму, Донбасу, на будь-якій українській території, а ми йдемо на переговори - ми капітулюємо. Розповіді, які були в березні 2022 року, коли наше політичне керівництво вже погодилося віддати Крим і Донбас росіянам, при чому по лінії "Мінська-2", і це було прописано в угодах... До речі, з ОП знову почали говорити про них, що, якщо переговори, то на базі стамбульських домовленостей, ще й у складі тієї ж групи. І такого роду заяви після візиту Саллівана до Києва починають знову викликати питання до нашого політичного керівництва. Не здумайте домовиться з ким би то не було про здачу української території і капітуляцію за спиною українського народу!

- Ви не могли б прокоментувати слова Байдена про те, що рішення про відведення російських військ на лівий берег було ухвалене після оголошення результатів виборів у США? Як це могло бути пов'язано?

- Росіяни сподівалися на певну кількість протрампіських, проросійських голосів, і що це якось вплине на передачу допомоги Україні, на підтримку американських конгресменів і Палати представників України у війні з Росією. Але після оголошення результатів виборів зрозуміли, що їм нічого не світить у цій площині. Америка як підтримувала Україну, так і буде підтримувати. Тому вони і могли ухвалити рішення про відхід з Херсона, або ж могли погодитися на якийсь обмін, на якісь домовленості, які міг привезти той же Салліван.

Тут два варіанти: якщо росіяни йдуть на лівий берег без знищення, то значить були домовленості. Будуть тоді питання до військово-політичного керівництва України. Тому що ці 30 тисяч будуть на Донбасі і загинуть наші люди там, і ми втратимо Донецьку область.

Російське угруповання йде через два вузьких горлечка - Антонівський міст і Каховську ГЕС. Якщо ми зараз розіб'ємо їх на відході – це найкращий варіант.

Гіперзвукові ракети» кинджали " на МіГ - 31 / фото ua.depositphotos.com

- Хочу ще обговорити заяву Путіна щодо "Сатани": поясніть, що це за зброя і чим вона небезпечна і на скільки реально її застосування?

- Будь-яка зброя, яку Путін зараз озвучує - це більше мультик. Практично все, що у них було найкраще, було поставлено на потік, вони по нам використовували.

Єдина зброя, яка варта уваги і протидії, - гіперзвукові ракети "кинджали" на МіГ-31. Це дійсно небезпечна зброя, яка несе напів тонний заряд. Проблема буде, якщо він буде нести ядерний заряд.

Все інше - це просто картинки і лякалки. Тому ні "Сатана", ні оголошені підводні безпілотники, про які було дуже багато сказано, ні далекі бомбери, які вони розробляють – це те, що не стало у виробництво, а значить воно використовуватися не буде.

- Не так давно "Торнадо" прилетіло до Кривого Рогу. Вілкул сказав, що дальність у нього 110 км. Він тепер боїться, що навіть звільнення Херсона не позбавить місто від прильотів подібного озброєння.

- Справа в тому, що Кривий Ріг знаходиться в радіусі ураження з лівого берега Каховського водосховища. Вирішувати питання такого рівня можна після того, як звільнимо запорізький фронт – вийдемо на Мелітополь або Маріуполь, перерізавши цю нитку. Поки росіяни будуть знаходиться на Лівому березі Дніпра, на дальність 150-200 км є небезпека того, що будуть діставати ракети саме з лівого на правий берег.

До речі, С-300 - також найнебезпечніша ракета. Їх дуже багато на озброєнні РФ. Це та ракета, якої випущено кілька тисяч штук (5-7 тисяч штук), ракета "земля-повітря", яку росіяни використовують як "земля-земля".

- Але "Сатани" ми не боїмося? Ви вважаєте, що це черговий виток ядерного шантажу?

- Так точно! Це чергова страшилка, така ж, які були раніше. Треба розуміти, що балістичні ракети дуже складно перехоплювати. Якщо будуть запущені, припустимо, 100 балістичних ракет – третина знайде свою мету. А це все ракети з ядерними боєголовками. Від такого роду атак світ захищається, маючи такі ж самі ракети у себе.

Спливає підводний човен з двома сотнями відокремлюваних боєголовок на ракетах Trident, припустимо, в Середземному морі. Якщо цей човен одним залпом відстріляється по Росії, то Росії як держави просто не буде. Це лише один підводний човен. Саме ці противаги і стримують.

Ядерна зброя - це не наступальна зброя, а оборонна. Саме її наявність охороняє країни, які її мають або вступають в блоки. Чому блок НАТО в принципі недоторканний? Тому що є три країни, у яких є ядерна зброя – це США, Англія і Франція. Вони прикривають блок від будь-якої атаки з боку. А наявність в іншої сторони якоїсь ядерної зброї з якими б то не було характеристиками не вбереже саму країну від удару у відповідь. Ось чому нам і треба вступати в НАТО!

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся